33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 14:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Luchtvaartnieuws | Oud-directeur Transavia moet getuigen in zaak Poch

Getuige: Julio Poch geruild voor Jorge Zorreguieta

ROTTERDAM – De advocaten van oud-piloot Julio Poch mogen vijf getuigen horen over zijn uitlevering in 2009 aan Argentinië. Het gaat onder anderen om oud-justitieminister Ernst Hirsch Ballin en oud-directeur Michiel Meijer van Transavia, waar Poch werkte.

De overheid verzette zich tegen de verhoren, maar de rechter in Rotterdam wees maandag het verzoek van Poch’s advocaten Geert-Jan en Carry Knoops deels toe. Twee gevraagde getuigen wees de rechter af.

De advocaten hebben namens Poch een procedure tegen de Nederlandse staat aangespannen, omdat ze vinden dat Nederland onrechtmatig heeft gehandeld met de indirecte uitlevering van de voormalige Argentijn aan zijn vaderland. Dat gebeurde via Spanje, waar Poch werd gearresteerd toen hij zijn laatste vlucht voor zijn pensionering wilde uitvoeren. Nederland en Argentinië hebben geen uitleveringsverdrag, Spanje en Argentinië wel.

- Advertentie -

De inmiddels 67-jarige Poch wil in de procedure aantonen dat er in Nederland sprake was van onzuivere politieke motieven om hem uit te leveren. Hij bereidt een schadeprocedure ter hoogte van 5 miljoen euro voor.

Argentinië vervolgde hem voor deelname aan de zogeheten dodenvluchten tijdens het dictatoriale regime van Jorge Videla eind jaren tachtig. Daarbij werden tegenstanders van het regime uit vliegtuigen gegooid. Poch werd in 2017 vrijgesproken, maar het hoger beroep loopt nog.

Het verzoek om ook oud-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en een voormalig vicepresident van de rechtbank Den Haag te verhoren, wees de rechter af.

Poch heeft toestemming Michiel Meijer te horen. Meijer had in 2009 een gesprek met officier van justitie Guus Schram. Meijer zegt toen van Schram te hebben begrepen dat Nederland meewerkte aan het proces tegen Poch, opdat de Argentijnse justitie Jorge Zorreguieta, staatssecretaris tijdens de junta en vader van koningin Máxima, ongemoeid zou laten. Ook aanklager Schram zal worden gehoord | Extra

- Advertisement -

Behalve Hirsch Ballin en Meijer moeten ook hoofdofficier van justitie Guus Schram, de Argentijn Leonardo Despouy en emeritus hoogleraar internationaal recht Theo van Boven bij de rechter-commissaris verschijnen. Die gaat de verhoren leiden, naar verwachting eind dit jaar.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl

- Advertisement -

Artikel delen

16 reacties

 1. Fijn, al deze commentaren over iemand die 8 jaar en twee maanden heeft vast gezeten. Ik heb 8 maanden onderzoek gedaan naar de zaak, Poch had er niets mee te maken, met die moorden. Getuigen hebben gelogen, dat gaat aangetoond worden. Michiel Meyer gaat gehoord worden. Nu gaan we lachen. Vooral om de getuige die een ontslagregeling meekreeg, op KLM-briefpapier geregeld welteverstaan. En om de rol van Hartman. En om de rol van justitie in de vorm van de officier van het bier, Guus Schram en Hirsch Ballin. Poch is slachtoffer geworden van drie partijen die er allemaal belang bij hadden dat die man werd beschuldigd: 1. een groepje jaloerse collega’s, 2. links Argentinie met klauwen in NLse politiek in de vorm van de SP, 3. koningshuis. Weet je wat nu zo lullig is voor degene met de beschuldigingen jegens deze Nederlander Julio Poch: als de staat hiermee weg komt., kan dit jullie ook gebeuren, genaaid worden en onschuldig een stuk van je leven kwijt zijn. En dan ook nog je hele leven op niets gebaseerde commentaren van losers te horen krijgen. Eat this, matenaaiers. Zet m op Julio Poch#team Julio Poch

 2. @Brian, jij hebt zeker nog nooit in het leger gezeten, laat staan onder het bewind van een dictator die zijn tegenstanders uit een vliegtuig smeet.

 3. @Ikke, Je hebt zeker wel de kans op iets anders te doen!
  Dat befehl ist befehl is flauwekul.. Daarnaast vond Poch het Sowieso wel leuk dat hij er grapjes over maakt en een bewonderaar van Videla is..

 4. Waarom medelijden met Poch? Er zijn duizenden vermoord en gemarteld door Argentijnse junta en vrijwel niemand is ooit daar de cel in voor gegaan.

  @Joep, Nee er is geen bewijs dat hij niet heeft meegedaan.. daarnaast mag hij in Argentinie schade gaan halen, Daar heeft hij vastgezeten!

 5. @Joop, Hij is vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs. En in dit geval is dat makkelijk want de slachtoffers liggen op de bodem van de zee en het leger had 30 jaar de tijd om bewijs te vernietigen!

 6. Joep, La Stiwz (of zijn/haar ouders) kunnen nog vervolgd worden voor zijn/haar levensgevaarlijke joyriden.

  Had dodelijk kunnen zijn, zo zagen we vorige week.

 7. @Meloen: wat ikwil zeggen is dat als Joop bedoelt dat Poch nooit met vrachtvliegtuigen voor de Argentijnse luchtmacht t.t.v. het Videla regime heeft gevlogen, moet hij dat zeggen. En niet: Poch heeft nooit vrachtvliegtuigen gevlogen.

 8. @ LaStiwz,

  Wat Joop bedoelt te stellen is dat Poch nooit transportvliegtuigen voor de Argentijnse luchtmacht heeft gevlogen en dat is ook bewezen. Het was dus fysiek onmogelijk voor Poch om aanwezig te zijn bij deze vluchten, het vliegen van meerdere types vliegtuigen is bij vrijwel alle luchtmachten, niet toegestaan.

  Het blijft natuurlijk zeer apart dat Nederland zo actief heeft meegeholpen aan het oppakken en uitleveren van Poch. Een schadevergoeding lijkt mij toch wel op zijn plaats, temeer nu is vast komen te staan dat hij niets met die vluchten te maken had.
  Dat wil niet zeggen dat die vluchten niet plaatsvonden, maar om zomaar een persoon af te rekenen voor iets wat hij niet heeft gedaan gaat mij veel te ver. Stel je voor dat LaStiwz over 10 jaar voor de rechter mag verschijnen voor de fraude die een politicus heeft begaan ? Denk dat je dan ook even heel raar staat te kijken.

 9. Volgens mij waren deze woorden van Poch, “”we threw them in sea”. Dat hij dronken was maakt het allemaal nog geloofwaardiger.

 10. @ Lastiwz ik denk dat Joop het heeft over de tijd van Poch in Argentinië. Niet wat hij daarna gevlogen heeft o.a. in dienst van Transavia.

 11. @Joop: waar haal je die wijsheid vandaan. Poch heeft wel degelijk op andere vliegtuigen gevlogen dan straaljagers. Te weten met Boeing 747 en 737.

 12. En dan nog, je vliegt in dienst van de staat, je voert je taken uit. Doe je dit niet dan heb je een probleem. Als we nu gaan roepen dat hij moreel fout zat, zullen we dan ook even al die Amerikaanse piloten oppakken die bommen op Baghdad hebben gegooid? Of de kapiteinen van schepen die toestemming hebben gegeven raketten af te vuren? Ga niet huilie huilie doen als je niet snapt hoe de wereld werkt.

 13. Het is nooit aangetoond dat Poch fout was. Hij was straaljagerpiloot en heeft nooit met vrachtvliegtuigen gevlogen en dat is wel aangetoond. Hij is gewoon genaaid door jaloerse collega,s met medewerking van de Nederlandse staat.

 14. Deze Poch is zo fout als het maar kan, het moet voor de nabestaanden vreselijk zijn om te horen dat deze moordenaar ook nog beloond wordt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

PBC | Corendon gaat vluchten aanbieden van Brussel naar Curaçao met Air Belgium

Persbureau Curacao CHARLEROI – Air Belgium kondigde eerder deze week aan dat de luchtvaartmaatschappij de vluchten naar Curaçao gaat hervatten en haar vluchten naar Curaçao flink heeft gewijzigd.   In...
- Advertentie -