26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 00:23

PBC | Avondklok blijft, wel versoepeling

Persbureau Curacao Een besluit over de avondklok en plachi di dia wordt pas 30 april genomen, maar vanaf morgen mag er wel weer iets meer. Dat zegt demissionair...

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoLeven zonder water en elektriciteit

Leven zonder water en elektriciteit

Watertonnen en emmers in de hoek van de keuken

afbeelding van Belkis Osepa
 door  Belkis Osepa (Foto | Belkis Osepa)

Wonen zonder water en elektriciteit. Dat doet Lourdes al acht jaar. Ze is moeder van drie kinderen van 14, 9 en 8 jaar. Zij is niet de enige. Volgens de Stichting KoHeHe die opkomt voor het welzijn van kinderen, zijn ongeveer duizend gezinnen op Curaçao van water afgesloten. Onze Standplaats is vanuit de woning van een gezin dat het moet doen zonder water in de wijk Souax.

De 32 jarige Lourdes – dit is overigens niet haar echte naam – is laag opgeleid en zit al jaren zonder werk. Ze krijgt ook geen bijstand. In het gesubsidieerd traject voor hulp, wordt ze van het kastje naar de muur gestuurd. Slechts met hulp van buurvrouw Swinda kunnen ze het tot nu toe redden.

Schrijnend

Om de vier á vijf dagen geeft buurvrouw Swinda het gezin water. Twee watertonnen en een aantal emmers in de hoek van de keuken, worden dan gevuld. “Dat water gebruiken we voor alles. Om te drinken, koken en douchen”, zegt Lourdes verdrietig. Ze begrijpt niet waarom ze geen hulp krijgt van de verantwoordelijke instanties. “Mijn consulent geeft nooit thuis.”

Slaapkamer gezin Souax

Slaapkamer gezin Souax
Foto | Belkis Osepa

De situatie van Lourdes is schrijnend. De woonkamer van het armoedige huis heeft geen plafond, de verf bladdert van de muren af en de kinderen slapen in een muffe, vochtige kamer. Het toilet is onhygiënisch omdat ze het niet kunnen doorspoelen. Swinda: “Soms gaan de kinderen niet naar school. Lourdes’ zoon loopt rond met schimmels op zijn hoofd, door gebrek aan goede hygiëne”.

Hensley Martina van de Stichting KoHeHe spreekt van een triest geval. “Ik vraag me af hoe dit kan tegenwoordig, dat kinderen zonder water en elektriciteit zitten. Er komt een tijd dat deze kinderen verzeilen in de criminaliteit.” Moeder Lourdes doet zo nu en dan een klusje om aan geld te komen of ze vraagt buren om geld en eten.

Gratis water

Een recent advies van ombudsman Alba Martijn om marginale gezinnen gratis water te geven, geeft Lourdes hoop. Martina hoopt met haar mee, maar zegt tegelijkertijd dat de Curaçaose regering actie moet ondernemen om deze gezinnen te helpen.

Tot nu toe heb ik niets gehoord van de Statencommissie die hierover gaat. Het nutsbedrijf Aqualectra blijft het water van deze marginale gezinnen afsluiten.”

PS-Statenlid Jaime Cordoba is op vrijdag 8 juni de situatie bij Lourdes in Souax gaan bekijken. Hij had beloofd dat zij binnen een paar dagen water en elektriciteit zou krijgen.  Volgens Cordoba kan hij zijn belofte niet houden omdat de situatie gecompliceerder is dan het lijkt. “Ik heb direct contact gezocht met Aqualectra. Die gaan nu de hele historie van de water- en elektriciteitslevering aan dit huis analyseren. Op het adres van deze familie staat nog een schuld open van ongeveer vijf duizend gulden op naam van de vader van Lourdes. Die schuld is opgebouwd door het illegaal aftappen van water en elektra in het verleden.”

Cordoba legt uit dat de schuld eerst overgeheveld moet worden naar de vader die elders woont,  zodat het gezin met kinderen weer water en elektriciteit kunnen krijgen. Hij geeft aan al zeker honderd telefoontjes te hebben gekregen van mensen die schulden hebben bij het nutsbedrijf. “En daar moeten we niet naar toe. Iedereen moet zijn of haar schuld betalen en leren omgaan met het geld dat binnenkomt”, aldus Cordoba.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties