27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 09:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Leeflang dient aanklacht in tegen Cecilia over FDRS

minister-omayra-leeflangWILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang heeft een aanklacht bij het Openbaar Ministerie ingediend tegen voormalig PAR-Statenlid en oud-medewerker van Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) Malvina Cecilia.

Advertentie

- Advertentie -

De klacht gaat over haar rol bij het opzetten van het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS).
In de aanklacht wil Leeflang dat het OM Cecilia vervolgt voor valsheid in geschrifte, het aannemen van een valse hoedanigheid en overtreding van de subsidieverordening.
In een begeleidend schrijven bij haar verzoek stelt Leeflang dat zij tot haar besluit is gekomen omdat de Staten geen medewerking wilden verlenen aan een motie waarin om een onderzoek naar FDRS werd gevraagd.
De motie werd door een meerderheid van de coalitiepartijen weggestemd.
Volgens Leeflang is het haar taak om als volksvertegenwoordiger alles te doen om dit project, dat volgens haar meer dan 80 procent van de subsidie die zij aan gemeenschapsgeld heeft gekregen heeft verkwist, te stoppen.
In de aanklacht stelt Leeflang de klacht te hebben ingediend nadat zij strafbare feiten, begaan door Cecilia, heeft geconstateerd.
Het gaat hierbij om onder meer valsheid in geschrifte.
Volgens Leeflang heeft Cecilia het fonds op 18 september opgericht, als medewerker van Jardim.
Maar op dat moment was Cecilia geen medewerker meer van de minister.
Dit komt ook neer op het aannemen van een valse hoedanigheid.
Volgens het Statenlid is dit opzettelijk gedaan om zo te kunnen voldoen aan de overweging om de subsidie uit de begroting van de minister van Financiën te kunnen krijgen.
Valsheid blijkt volgens Leeflang ook uit het feit dat baangarantie op 11 september door Cecilia zou zijn verstrekt aan een kandidaat voor een functie bij FDRS.
In de brief, waarin dit vermeld staat, doet Cecilia zich volgens Leeflang voor als directeur van FDRS, terwijl zij volgens Sulvaran, die door Leeflang omschreven wordt als ‘Statenlid en politiek verantwoordelijke voor de afspraak voor het opstarten van de stichting’, geen directeur van de stichting was.
Volgens Leeflang is er in dit geval ook sprake van een ongeldige ministeriële beschikking (mb), omdat in de beschikking melding wordt gemaakt van een subsidie ter hoogte van 1,2 miljoen gulden, terwijl in totaal 1,3 miljoen, verdeeld over 500.000 in 2013 en 800.000 in 2014 aan subsidie wordt verleend.
Deze fout maakt de mb ongeldig, aldus het onafhankelijk Statenlid.
Ook zou er volgens Leeflang sprake zijn van overtreding van de subsidieverordening. Conform deze wet dient de aanvrager van de subsidie bij het verzoek ook een afschrift van de oprichtingsakte, de statuten en de reglementen die de inrichting en werkzaamheden van de instelling regelen, te overhandigen.
Maar de stichting kon hieraan niet voldoen, aldus Leeflang.
De stichting werd pas in november opgericht, terwijl de aanvraag dateert van 13 mei van dit jaar.

Overplaatsing
Ondertussen is er ook de nodige ophef ontstaan over de aanstelling van een programmatrekker en tevens plaatsvervangend directeur bij FDRS.
Hiervoor is een gedragswetenschapper en ontwikkelingspsycholoog van het ministerie van Justitie overgeplaatst naar het ministerie van Financiën en ter beschikking gesteld van de private stichting FDRS.
Het betreffende besluit maakt overigens melding van ‘het onder dit ministerie ressorterende FDRS’.
Maar dit druist in tegen alle regels die bij de overheid worden gehanteerd.
Sinds 10-10-‘10 vinden er geen overplaatsingen meer binnen het overheidsapparaat plaats.
Dit is alleen mogelijk indien er een sollicitatieprocedure heeft plaatsgevonden.
De term ‘overplaatsing’ wordt sowieso niet meer in het overheidsapparaat gebruikt. Het blijft ook de vraag of een ambtenaar ter beschikking gesteld kan worden van een private stichting.

Aangifte Leeflang tegen FDRS

bron: Amigoe

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -