26 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 06:49

NTR | Mavoleerlingen en decanen boos over strengere havo-toelating: ‘We hebben al genoeg stress door corona’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – “Het is veel te laat, ik weet niet of ik als eindcijfer 8 ga halen. Ik zat al met die stress van het coronavirus....

Telegraaf | Zaak ABN Amro: ’Mogelijk nog meer verdachten’

Bart Mos Amsterdam - Het als verdachte aanmerken van oud-ABN Amro-topman Gerrit Zalm en zijn voormalige collega-bestuurders Joop Wijn en Chris Vogelzang is een ’momentopname’ – er kunnen...

PBC | Coronamaatregelen pas op 30 april versoepeld

Persbureau Curacao De regering in Willemstad is van plan op 30 april de huidige maatregelen te versoepelen. In welke vorm wordt op de persconferentie bekend gemaakt. Die is...

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

DH | Knops accepts Parliament’s letter, liquidity support trajectory to resume

  PHILIPSBURG--A letter from Chairperson of Parliament Rolando Brison, clarifying the legislature’s petition to the United Nations (UN) has been deemed as sufficient by Dutch State Secretary for...

Ingezonden | Eén is samen

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoLatinisering zorg haalt kwaliteit omlaag

Latinisering zorg haalt kwaliteit omlaag

1-1

WILLEMSTAD — De latinisering van de zorgverleners op Curaçao leidt tot een verlaging van het deskundigenniveau van de medisch specialisten op Curaçao. Dat stelt de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) in een persbericht.

De uitspraak ‘voor jou tien Latino’s’ is een regelmatig gehoorde uitdrukking die medisch specialisten te horen krijgen wanneer onder andere tarieven en honoraria ter sprake komen. Artsen uit de regio zijn namelijk bereid voor aanzienlijk lagere honoraria op Curaçao te komen werken.

“Wellicht is deze uitspraak op zichzelf juist, maar de toelating van artsen uit de ons omringende Latijns-Amerikaanse landen kan eigenlijk alleen maar doorgang vinden indien de geldende kwaliteitsnormen worden verlaagd”

, stelt de VMSC.

Bij diverse recente gevallen is volgens de vereniging weer gebleken dat de genoten opleidingen de vergelijking met de Europees-Nederlandse opleiding niet kunnen doorstaan.

“Daar komt bij dat de Latijns-Amerikaanse medisch specialisten, die een aanvullende opleiding hebben gehad in de VS of Europa, niet bereid zijn om naar Curaçao te komen.
De ‘powers that be’ realiseren zich niet dat het doorzetten van de ‘latinisering’ van de zorgverleners onherroepelijk zal leiden tot een geleidelijke onstuitbare verlaging van het algemene deskundigheidsniveau van de medisch specialisten”

, aldus de VMSC.
Tot op dit moment is de overgrote meerderheid van de medisch specialisten opgeleid in Europa, met name in Nederland.
Het zorgniveau dat hier op Curaçao wordt geleverd is door de inzet van de specialisten en de andere professionals nagenoeg in alle opzichten vergelijkbaar met dat in Nederland, ondanks alle financiële beperkingen en de misleidende uiterlijkheden zoals een oud en versleten gebouw als centraal ziekenhuis.

Volgens de VMSC zal het deskundigheidsniveau in luttele jaren onherkenbaar en onherstelbaar worden aangetast als het land op financiële gronden niet meer in staat zal zijn om in de toekomst in Nederland opgeleide specialisten aan te trekken.

“Kwaliteit kost geld, de gevolgen van vergrijzing en voortschrijdende ontwikkelingen in de gezondheidszorg ook. De beleidsmakers zullen verstandige keuzes moeten maken waarbij de bijna reflexmatige gedachtegang van ‘bezuinigen moet’ misschien niet altijd tot optimale resultaten zal leiden”

, aldus de VMSC.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties