25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Landsverordening onroerende zaakbelasting goedgekeurd

ondroerendgoed-belasting

WILLEMSTAD — Met een nipte meerderheid van elf tegen tien stemmen is gisteren in de Staten de landsverordening over de onroerende zaakbelasting goedgekeurd.
De onroerende zaakbelasting komt per 1 januari 2014 in plaats van de huidige grondbelasting.

- Advertentie -

De onroerende zaakbelasting, die door de regering als een van de maatregelen wordt ingevoerd om de Curaçaose financiën uit het slop te trekken, gaat uit van een progressief tarief.
Daarbij zal onder meer

  • 0,4 procent belasting worden geheven op onroerende zaken tot 350.000 gulden;
  • 0,5 procent voor zaken tussen 350.000 en 750.000 gulden, en
  • 0,6 procent voor zaken boven 750.000 gulden.

Nu betaalt iedereen 0,345 procent aan grondbelasting.

De Statenleden formuleerden gisteren diverse vragen over de nieuwe landsverordening, waarop minister Jose Jardim van Financiën ze beantwoordde.
Aan het einde van de dag stemden de leden van de fracties van de MFK, de PAR en de MAN tegen het wetsvoorstel; en de leden van de fracties van de PS, Pais en de PNP voor, evenals het onafhankelijke Statenlid Sulvaran.

Omayra Leeflang van de PAR vroeg zich gisteren, net als diverse andere Statenleden, af hoe iemand die moet rondkomen van de aov deze verhoging moet gaan betalen.
Ze pleitte ervoor om de grondbelasting of onroerende zaakbelasting maar helemaal af te schaffen. Omdat zij de financiële situatie van Curaçao onderkent stelde zij voor om de belastingen voor casino’s en de winstbelasting te verhogen, alsmede de accijnzen op alcohol en tabak.
Amerigo Thode van de MFK pleitte voor het eerst maar eens aanpakken van illegale huizen. Diverse Statenleden vroegen zich af of het wel mogelijk is om deze belasting te controleren, en hoe er getaxeerd moet worden.
Er zou een gebrek zijn aan erkende taxateurs en ook de belastinginspectie is onderbemand.

Voorstander Alex Rosaria van Pais liet de gelegenheid niet voorbij gaan om de noodzaak voor invoering van deze en andere maatregelen aan het beleid van de voormalige minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) te wijten.
Hij voegde nog een amendement toe over een betalingsregeling voor de onroerende zaakbelasting.

Diverse Statenleden lieten ook hun bezorgdheid weten over de economische gevolgen van de maatregelen waarna minister Jardim heeft gemeld aan flankerend beleid te werken.
Ook meldde hij te werken aan een rekenmodel dat op de website van de regering geplaatst zal worden, waarmee eigenaren van onroerende zaken voor zichzelf kunnen uitrekenen hoeveel zij moeten gaan betalen.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -