29 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 15:39

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaLandsverordening onroerende zaakbelasting goedgekeurd

Landsverordening onroerende zaakbelasting goedgekeurd

ondroerendgoed-belasting

WILLEMSTAD — Met een nipte meerderheid van elf tegen tien stemmen is gisteren in de Staten de landsverordening over de onroerende zaakbelasting goedgekeurd.
De onroerende zaakbelasting komt per 1 januari 2014 in plaats van de huidige grondbelasting.

De onroerende zaakbelasting, die door de regering als een van de maatregelen wordt ingevoerd om de Curaçaose financiën uit het slop te trekken, gaat uit van een progressief tarief.
Daarbij zal onder meer

  • 0,4 procent belasting worden geheven op onroerende zaken tot 350.000 gulden;
  • 0,5 procent voor zaken tussen 350.000 en 750.000 gulden, en
  • 0,6 procent voor zaken boven 750.000 gulden.

Nu betaalt iedereen 0,345 procent aan grondbelasting.

De Statenleden formuleerden gisteren diverse vragen over de nieuwe landsverordening, waarop minister Jose Jardim van Financiën ze beantwoordde.
Aan het einde van de dag stemden de leden van de fracties van de MFK, de PAR en de MAN tegen het wetsvoorstel; en de leden van de fracties van de PS, Pais en de PNP voor, evenals het onafhankelijke Statenlid Sulvaran.

Omayra Leeflang van de PAR vroeg zich gisteren, net als diverse andere Statenleden, af hoe iemand die moet rondkomen van de aov deze verhoging moet gaan betalen.
Ze pleitte ervoor om de grondbelasting of onroerende zaakbelasting maar helemaal af te schaffen. Omdat zij de financiële situatie van Curaçao onderkent stelde zij voor om de belastingen voor casino’s en de winstbelasting te verhogen, alsmede de accijnzen op alcohol en tabak.
Amerigo Thode van de MFK pleitte voor het eerst maar eens aanpakken van illegale huizen. Diverse Statenleden vroegen zich af of het wel mogelijk is om deze belasting te controleren, en hoe er getaxeerd moet worden.
Er zou een gebrek zijn aan erkende taxateurs en ook de belastinginspectie is onderbemand.

Voorstander Alex Rosaria van Pais liet de gelegenheid niet voorbij gaan om de noodzaak voor invoering van deze en andere maatregelen aan het beleid van de voormalige minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) te wijten.
Hij voegde nog een amendement toe over een betalingsregeling voor de onroerende zaakbelasting.

Diverse Statenleden lieten ook hun bezorgdheid weten over de economische gevolgen van de maatregelen waarna minister Jardim heeft gemeld aan flankerend beleid te werken.
Ook meldde hij te werken aan een rekenmodel dat op de website van de regering geplaatst zal worden, waarmee eigenaren van onroerende zaken voor zichzelf kunnen uitrekenen hoeveel zij moeten gaan betalen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties