31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Sint-Eustatius wil gebouwen terug van Rijk

HomeLandenSaba en StatiaPBC | Sint-Eustatius wil gebouwen terug van Rijk

Persbureau Curacao

Van het Godethuis, dat werd beheerd door de Rijksgebouwendienst, is na de brand nagenoeg niks meer over.

ORANJESTAD- De eilandsraad van Sint Eustatius wil de gebouwen op het eiland die eigendom zijn van het Rijk in eigendom verkrijgen. Een motie van die strekking, voorbereid door de PLP fractie, werd op dinsdagmiddag aangenomen in het eilandelijke parlement met 4 stemmen vóór en 1 onthouding.

Alleen DP raadslid Adelka Spanner stemde niet mee over de motie.

Het gaat in deze om gebouwen die vóór 10/10/10 eigendom waren van het land Nederlandse Antillen. Bij de boedelscheiding die daarop volgde ging de eigendom van gebouwen op Curaçao en Sint Maarten naar de nieuwe landen. Vastgoed op Bonaire, Sint Eustatius en Saba werden echter eigendom van het Rijk. Iets waar eigenlijk geen van de drie BES-eilanden het echt eens was.

Brand

De discussie is in een stroomversnelling geraakt, nadat een houten pand in de historisch kern van Oranjestad in mei 2020 door een uitslaande brand goeddeels in de as werd gelegd. Het gebouw, dat de facto al sinds 10/10/10 werd beheerd door de Rijksgebouwendienst, kende achterstallig onderhoud. “Als je eigenaar bent van een pand en je verhuurt dat aan derden, mag volgens mij worden verwacht dat je daarvoor als een goede huisvader voor zorgt”, zegt eilandsraad Koos Sneek. Hij sluit niet uit dat juist het achterstallig onderhoud debet was aan het uitbreken van de brand.

De Rijksgebouwendienst heeft van het lokale bestuur nu de vergunning gekregen om het pand af te breken. Daarbij is bedongen dat originele elementen van het gebouw zoveel mogelijk behouden moeten worden, voor reconstructie ‘door een nieuwe eigenaar’. Nergens is vastgelegd dat de Rijksgebouwendienst voornemens is of verplicht wordt het pand opnieuw zelf in oude glorie te herstellen.

Onderhandelen

De op donderdag aangenomen motie roept regeringscommissarissen Alida Francis en Claudia Toet de onderhandelingen over de overdracht van de gebouwen zo spoedig mogelijk op te starten met het Rijk. Ook stelt de motie voor dat de gebouwen voor het symbolische bedrag van 1 dollar aan het Openbaar Lichaam St. Eustatius worden verkocht. Daarnaast verwacht de eilandsraad dat Nederland geld ter beschikking zal stellen voor het toekomstige onderhoud van de betreffende gebouwen.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. Dat het aan achterstallig onderhooud lag geloof ik niks van.
  De de Toerist office zat er in, en wat zullen die het druk hebben in corna tyd. Iemand zal z.n joint na disndag happy hour wel vergeten zijn.

  De rijksgebouwen dienst heeft het geld om te doen wat nodig is.
  Maar ja is ook niet gek.
  Statia heeft niks, ja als ze wat landingsbaan koeien verkopen. De import van een blijkes automaat deed de economie al met een paar procent groeien.
  Ze willen het piepkleine stukje grond natuurlijk verpatsen aan een lokale Randy Neuman en een godsvermogen spenderen aan een lokale knutselaar die het natuurlijk voor een paar miljoen in z’n orspronkelijke ahum staat wil terug brengen.
  Zo historisch was dat houten krotje overigens niet.
  Dan zou half Curaçao ook historisch zijn.

  Dat het Godethuis afbrandde tja.
  Godet karma.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties