31 C
Willemstad
• donderdag 12 december 2024

Extra | Journaal 3 december 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, December 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 december 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, November 29, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, November 28, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Dijkgraaf spreekt over belang van kennis over slavernijverleden

HomeLandenArubaPBC | Dijkgraaf spreekt over belang van kennis over slavernijverleden

Persbureau Curacao

AMSTERDAM – Tijdens de Nacht van de Geschiedenis 2023 in het Rijksmuseum Amsterdam heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, een krachtige toespraak gehouden over het belang van kennis en bewustzijn van het slavernijverleden.

Dit deed hij nadat hij het eerste exemplaar van het boek “Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen” in ontvangst had genomen.

In zijn toespraak focuste Dijkgraaf op het relaas van Tula, de man die in 1795 een opstand van tot slaaf gemaakten leidde op Curaçao. “Het hele stelsel van slavernij was erop gericht dat mensen als Tula geen plek in de geschiedenis zouden krijgen”, aldus Dijkgraaf. “Voor kennis over mensen als Tula zijn we grotendeels aangewezen op wat de overheerser van belang vond om te noteren.”

Minister Dijkgraaf sprak ook over het belang van het doorgeven van kennis en het erkennen van het leed van generaties tot slaaf gemaakten. “Verandering begint bij kennis. Vele levens van mensen zijn uitgewist, en daarmee de toegang van mensen tot hun eigen verleden. Maar er is een tegenbeweging,” aldus de minister.

Tula’s strijd en zijn argumentatie tegenover pater Schinck, waarin hij stelde dat alle mensen afstammen van één vader en moeder, Adam en Eva, en daarom in vrijheid zouden moeten leven, raakt volgens Minister Dijkgraaf nog steeds ons gemoed. “De woorden van Tula hebben nog steeds de kracht om op ons gemoed te werken. Bovendien leren ze ons meer over het economisch systeem waarin tot slaaf gemaakten een productiemiddel waren om de winst op te stuwen,” aldus Dijkgraaf.

Met de recente excuses van de minister-president en de Koning voor het slavernijverleden, en de officiële erkenning en rechtsherstel voor Tula, is volgens Minister Dijkgraaf een belangrijke stap gezet in het erkennen van het leed van generaties tot slaaf gemaakten en het veranderen van ons zelfbeeld. “Ik vind het persoonlijk een groot voorrecht onderdeel te mogen zijn van deze belangrijke kanteling in ons zelfbeeld”, aldus Dijkgraaf.

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis werd benadrukt dat het belangrijk is om te blijven zoeken naar kennis en inzicht in het verleden, om zo samen te ontdekken waar we heen willen gaan. Minister Dijkgraaf sloot af met de woorden: “Mogen in een tijd waarin zoveel krachten ons uiteendrijven, de zachte krachten van onderwijs, cultuur, erfgoed en kennis ons samenbrengen.”

Bron: Persbureau Curacao

6 reacties

  1. @GvK,
    En dat is ook positief. Maar de geschiedenis is meer dan Tula en begon veel eerder. Laten we dan ook gewoon alles bij naam en toenaam benoemen.
    Uiteindelijk zijn mijn voorouders niet gevangen genomen en tot slaaf gemaakt door de witte man maar door mijn eigen mensen.

  2. Brian,

    Vermoedelijk zie jij “tegenbeweging” als een groep mensen die zich ergens hard voormaakt.

    Ik meen uit de reportages gemaakt onder andere op Curaçao begrepen te hebben, dat zelfs op het eiland Tula als misdadiger werd gezien.

    Het nu erkennen van zijn rol als aanvoerder in de opstand tegen de slavernij is een voorbeeld van de geschiedenis herschrijven.

    Oftewel oude denkbeelden in het juiste licht plaatsen.

  3. Ik moet zeggen dat ik strontziek wordt van die discussie over slavernij verleden en vooral dat gedoe over Tula held of geen held.

    Het is vrij simpel wij verdienen geen Tula. Als we één ding hadden moeten leren van de slavernij en Tula is om strijdbaar te zijn maar nee meer dan 150 jaar later houden wij nog steeds onze zwarte handjes open voor hulp uit Nederland.

    De regering vaak met politeagenten en andere imbecielen aan het hoofd heeft ons alleen maar meer en meer afhankelijk van Nederland gemaakt. Bah wat zijn wij een walgelijk volk.

  4. De tegenbeweging is juist het vertellen van het hele verhaal.

    Ik heb nog van niemand van de tegenbeweging het hele verhaal gehoord en ook niet de schuldigen. Ben het eens dat het verhaal van de koloniale overheerses subjectief is maar dat is het ook van de tegenbeweging. Maar wellicht zijn er 2 tegenbewegingen?

  5. Minister Dijkgraaf sprak ook over het belang van het doorgeven van kennis en het erkennen van het leed van generaties tot slaaf gemaakten. “Verandering begint bij kennis. Vele levens van mensen zijn uitgewist, en daarmee de toegang van mensen tot hun eigen verleden. Maar er is een tegenbeweging,”

    De tegenbeweging is alleen van mening dat je het hele verhaal moet vertellen en niet 1 klein deel van het verhaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties