26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

PBC | Centrale Bank: nieuwe Caribische Gulden tweede helft 2024

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten denkt dat de invoering van de nieuwe Caribische Gulden in de tweede helft van 2024 zijn beslag gaat krijgen. Deze nieuwe munt vervangt de Nederlands Antilliaanse gulden die sinds 1952 in omloop was.

De invoering van een nieuwe munteenheid is noodzakelijk geworden gezien de verwachte tekorten in de voorraad van de verschillende coupures bankbiljetten en munten van de Nederlandse Antilliaanse gulden.

Ook de bankbiljettendrukkerij die Antilliaanse guldenbankbiljetten produceert, heeft de productie van bankbiljetten gestaakt en andere bankbiljettendrukkerijen hebben aangegeven dat zij – onder meer gezien de verouderde echtheidskenmerken van de Nederlands Antilliaanse guldenbankbiljetten – niet in staat zijn deze bankbiljetten te produceren op basis van op dezelfde specificaties.

Het wijzigen van de specificaties van de Nederlandse Antilliaanse guldenbankbiljetten, resulterend in het upgraden van deze bankbiljetten, is daarom noodzakelijk om nieuwe bankbiljetten te kunnen produceren om aan de vraag te kunnen voldoen.

Aangezien de kosten van het opwaarderen van de oude bankbiljetten en het effect hiervan op het betalingsverkeer vergelijkbaar zijn met de invoering van een nieuwe munteenheid, is het logisch dat een nieuwe munteenheid wordt ingevoerd, aldus de Bank.

Coupures

Hoe de nieuwe munt eruit gaat zien is nog niet bekend. Wel dat de Caribische guldenmunten worden uitgegeven in de waarden: 5 gulden, 1 gulden, 50 cent, 25 cent, 10 cent, 5 cent en 1 cent. Voor bankbiljetten zijn de coupures 200 gulden, 100 gulden, 50 gulden, 20 gulden en 10 gulden.

Het biljet van 250 gulden wordt vervangen door het biljet van 200 Caribische gulden en het biljet van 25 door het biljet van 20 Caribische gulden.

De nieuwe coupures van bankbiljetten sluiten beter aan bij de algemene internationale praktijken in het betalingsverkeer, zoals in het geval van de euro en de dollar.

De Caribische gulden wordt wettelijk gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een wisselkoers van US$1 = 1,79 Caribische gulden. De wisselkoers tussen de Nederlands Antilliaanse gulden en de Caribische gulden zal 1:1 zijn. De Nederlands Antilliaanse gulden en de Caribische gulden zijn gelijkwaardig.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -