26.7 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

HomeLandenArubaNRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira...

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen

Sophie in ’t Veld (rechts) en Samira Rafaela in het Europarlement in Straatsburg. Foto Christian Creutz

Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top met leden over de partijcultuur. Die weten niks over deze kwestie.

Het door integriteitskwesties geplaagde D66 heeft er in Brussel een nieuwe kwestie bij. Ditmaal gaat het om Europarlementariër Samira Rafaela (33). Drie voormalige medewerkers dienden klachten tegen haar in omdat zij zich als werkgever schuldig zou hebben gemaakt aan onder meer machtsmisbruik. De Commissie integriteitsonderzoeken van D66 verklaarde die klachten gegrond, blijkt uit vertrouwelijke stukken die zijn ingezien door NRC.

De commissie schrijft dat het gaat om: „intimidatie, machtsmisbruik, pestgedrag en bedreiging”. Dat zou hebben geleid tot een „onveilige werksituatie”. In een reactie zegt Rafaela zich „niet te herkennen” in de conclusies van het op 3 mei opgeleverde rapport. Tussen Rafaela en delegatieleider Sophie in ’t Veld (58) is een conflict ontstaan dat dusdanig is geëscaleerd dat Rafaela zich heeft teruggetrokken uit de samenwerking.

Zondag praten D66-partijleden over een eerdere kwestie, rond voormalig partijprominent Frans van Drimmelen die zich in de jaren 2015-2016 schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag jegens een toenmalig medewerker van het partijbureau. Partijleider Sigrid Kaag en het partijbestuur gingen daarover onlangs diep door het stof.
Lees ook: Kaag: ‘Ik was te afstandelijk en had anders moeten handelen’

Het bestuur wilde voor zondag nog niet bekendmaken dat er onderzoek naar Rafaela is gedaan. Meerdere betrokkenen hebben erop aangedrongen de conclusies juist wél voor zondag naar buiten te brengen en de klachten van de slachtoffers te erkennen. Ook In ’t Veld vindt dat de kwestie zondag in alle openheid met leden moet worden besproken. „Deze bijeenkomst gaat niet over de kwestie-Van Drimmelen. Het gaat over hoe mensen zich veilig kunnen voelen in de partij. Het bestuur zal duidelijk moeten maken hoe het met signalen van onveiligheid omgaat.”

Bij de meeste delegaties is er sprake van afstemming en steun voor elkaar. Bij D66 niet

Rafaela vindt dat het onderzoek naar haar niet goed is uitgevoerd. Volgens haar heeft de commissie bewijsstukken niet willen inzien en laten meewegen. Evenmin zijn getuigen gehoord. Rafaela zegt in een reactie dat zij een advocaat in de arm heeft genomen, „gezien de klachten en ook omdat ik bij het partijbestuur onvoldoende gehoor kreeg voor mijn visie op deze kwesties in een eerder stadium”.

Volgens bronnen heeft Rafaela de leden van de commissie, onder leiding van ex-lid van de Algemene Rekenkamer Francine Giskes, aansprakelijk gesteld voor de schade die zij verwacht te lijden. Ze zou hebben aangekondigd hen in een juridische procedure aan te willen klagen wegens smaad.

De Europese D66-delegatie heeft een verleden van lastige werkverhoudingen. Daarbij zou ook meespelen dat Sophie in ’t Veld al heel lang aan de touwtjes trekt in de delegatie. „Er is altijd wel gedoe met Sophie”, zegt een D66-lid die de partijtop goed kent. In ’t Veld is een oudgediende die al in 2004 in het Europarlement werd verkozen – ze zit nu in haar vierde termijn. Door mensen die haar kennen wordt ze omschreven als iemand die niet teveel concurrentie duldt en graag de controle houdt. Menig delegatielid voerde met haar een competentiestrijd over dossiers, over portefeuilles, over media-aandacht.

De voormalige Europarlementariër Matthijs van Miltenburg trad daar eind 2018 openlijk over naar buiten, nadat hij na zijn eerste termijn niet terugkeerde op de kandidatenlijst. „Het is betreurenswaardig dat de lijsttrekker niet in staat is om zich verbindend op te stellen en dat zij geen tegenspraak duldt.”

In ’t Veld kent de verhalen over haar reputatie, maar vindt die niet relevant voor het huidige conflict rond Samira Rafaela. „Er zijn vast mensen die mij een naar mens vinden. Is dat nou zo spannend? Laat men vertellen wanneer ik dan concreet een grens ben overgegaan? Zijn er formele klachten ingediend?”

Krimpende staf

De onenigheid tussen In ’t Veld en Rafaela begon in de zomer van 2019. Bij de verkiezing van mei dat jaar was de D66-delegatie teruggevallen van vier naar twee zetels. Bijgevolg moest ook de ondersteunende staf inkrimpen – een Europarlementariër heeft recht op vier vaste medewerkers. Terwijl Rafaela daarvoor zelf nieuwe mensen dacht te kunnen rekruteren, wilde In ’t Veld vasthouden aan een aantal zittende medewerkers. Pas na een paar maanden lukte het Rafaela om eigen mensen in dienst te nemen.

Volgens Rafaela zijn de klachten tegen haar niet los te zien „van de bredere arbeidsrelatie” die ze met de betrokken medewerkers had. Een van de klagers meldde zich eind vorig jaar bij het partijbestuur nadat haar contract niet was verlengd door Rafaela. Die melding werd niet ontvankelijk verklaard, omdat het om een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer zou gaan.

De melder heeft zich vervolgens gewend tot de recent opgerichte Commissie integriteitsvraagstukken. Die werd opgericht in het voorjaar van 2021, nadat Bureau Integriteit BING naar aanleiding van de kwestie-Van Drimmelen onderzoek had gedaan naar onder meer de meldingsstructuur in de partij. De melder heeft na het indienen van haar eigen klacht andere voormalig medewerkers opgezocht en ze gewezen op de mogelijkheid om zich bij de commissie te melden. Twee daarvan maakten daar gebruik van.

In het protocol van de commissie staat dat leden van D66 of niet-leden die hun lidmaatschap niet langer dan twee jaar geleden hebben opgezegd een klacht in kunnen dienen. Niet alle voormalig medewerkers van wie een klacht in behandeling is genomen zijn echter (oud-)partijlid. Op verzoek van partijvoorzitter Everhardt is besloten ook de klacht van een niet-lid door de commissie te laten onderzoeken. Het partijbestuur zegt desgevraagd niet inhoudelijk in te kunnen gaan op de werkwijze en procedures.

In de campagne voor de Europese verkiezingen werd Rafaela nog gesteund door lijsttrekker In ’t Veld – ze werd als nummer 3 op de lijst met zo’n 32.500 voorkeursstemmen verkozen. Door andere veteranen uit de partij voelde Rafaela zich juist tegengewerkt. In een interne brief hadden prominente partijleden als oud-minister Laurens Jan Brinkhorst en partijadviseur Carla Pauw leden opgeroepen om bij interne verkiezing voor de kandidatenlijst niet op Rafaela te stemmen maar op Felix Klos, de huidige woordvoerder van partijleider Kaag.

Slechte verstandhouding

In ’t Veld en Rafaela kregen kort na hun beëdiging in juli 2019 een slechte verstandhouding. Herhaaldelijk is er door beiden bij het partijbestuur aan de bel getrokken over de onwerkbare relatie. Dat bestuur heeft tot minstens vier keer toe geprobeerd door bemiddeling de verhouding tussen beide parlementsleden te verbeteren. In het najaar van 2019, nog geen half jaar na de verkiezingen voor het Europees Parlement, zijn er gesprekken gevoerd onder begeleiding van topdiplomaat Tom de Bruijn en lokaal campagnemanager Richard Krabbendam – de laatste zit inmiddels in de staf van Rafaela.

Volgens betrokkenen leidden die gesprekken tot niets. Het conflict escaleerde daarna alleen maar meer en liep in het voorjaar van 2020 zo hoog op dat Rafaela zich terugtrok uit de samenwerking. Vanaf dat moment voeren de twee niet meer gezamenlijk het woord, worden afzonderlijk van elkaar spreektijden aangevraagd en stemden de twee ieder voor zich. In ’t Veld en Rafaela spreken elkaar nauwelijks meer.

De twee zitten nog wel bij de gezamenlijke vergaderingen van Renew Europe, de grote liberale fractie in het Europarlement – met ruim honderd leden. Bij andere deelnemers aan dat fractieoverleg valt op dat In ’t Veld en Rafaela geen team vormen. „Bij de meeste delegaties is er sprake van afstemming en steun voor elkaar”, zegt een stafmedewerker van Renew Europe. „Bij D66 niet. In ’t Veld en Rafaela zie je vooral alléén opereren.”

In het voorjaar van 2021, vlak na de verkiezingen voor de Tweede Kamer, deed Stientje van Veldhoven, oud-Kamerlid en staatssecretaris in het kabinet Rutte III, een lijmpoging in opdracht van het partijbestuur. Na drie gesprekken liep ook dat op niets uit.

Vorige week heeft Rafaela partijvoorzitter Victor Everhardt laten weten dat ze uit de partij wil stappen omdat ze zich onvoldoende gesteund voelt. Vooralsnog heeft ze daar geen gevolg aan gegeven.

Over (het gebrek aan) handelen door het partijbestuur bestaat bij alle betrokkenen onvrede. Het bestuur, sinds november onder leiding van Everhardt, zou ondanks aanhoudende signalen over problemen bij de D66-delegatie in het Europarlement niet doortastend hebben ingegrepen.

Zondag zal het partijbestuur zich hierover moeten verantwoorden voor een zaal met ruim 250 kritische D66-leden. Een woordvoerder van de partij zegt dat de signalen „de onmiddellijke en intensieve aandacht” van het bestuur hadden en er de afgelopen jaren meerdere gesprekken zijn gevoerd met de Europese delegatie „ten behoeve van een zo goed mogelijke samenwerking”. De kwestie in Brussel voegt zich bij een lijst met misstanden waarin een deel van de leden bewijs ziet dat het slecht gesteld is met de partijcultuur aan de top.

M.m.v. Mark Lievisse Adriaanse

Bron: NRC Handelsblad

15 reacties

  1. Olloie Bollie, je “verspilt” er anders aardig wat woorden aan, gertuige je lange epistel.
    Maar wederom niet op de inhoud! Blijkbaar beweegt het je toch wel. Veel plezier met je Woke, BLM, Cancel, Loot and destroy culture. Uiteindelijk vallen al die flapdrollen zoals deugmeisje Rafaela, door de mand.

  2. Daarom wil ik dit proces afwachten en niet zoals jij en de rest (de basher aka de lynchmob) haar meteen gaan lynchen en verschillende andere situaties hierbij betrekken.

    Zo gaan die dingen nu eenmaal sinds de Woke, BLM en cancelculture door de westerse wereld is gegaan. Dit is tevens iets waar Samira zelfs deel van uitmaak en ook actief aan meedoet. Samira heeft nog de luxe dat zij nog is gehoord door een commissie. Samira is een politica die ook het spel meespeelt. Die luxe hebben veel anderen niet en dat alleen voor soms voor een mening die niet in het straatje past van de Wokers.

  3. @Knoek-koe, Ik ga mijn tijd niet verspillen met een inhoudelijke reactie op een volwassen persoon die chatwoorden zoals LOL of koosnamen en verkleinwoorden in zijn of haar tekst gebruikt. Wat ik wel wil zeggen is dat je geen begrijpend lezen capaciteit hebt. Nergens in mijn reacties heb ik iets over racisme gezegd omtrent het conflict van Rafaela en D66. Alleen heb ik gezegd, dat jullie graag haat uitspuwen in de comments van KKC. In het artikel geven ze aan dat men beweert dat Rafaela zich heeft misdragen (pesten, misbruik et cetera). De Commissie integriteitsonderzoeken van D66 verklaarde die klachten gegrond. Rafaela geeft aan dat dit niet is gebeurd en dat zij naar haar gevoel niet goed is gehoord door de bovengenoemde commissie. Dit betekent dat er nu sprake is van een geschil. Rafaela dient nu met haar bewijsstukken aan te tonen, dat de situatie niet is zoals in de media is geschetst. Daarom wil ik dit proces afwachten en niet zoals jij en de rest (de basher aka de lynchmob) haar meteen gaan lynchen en verschillende andere situaties hierbij betrekken, zoals Kamala Harris, Megan Markel, Forti, ministers, Afrikaanse parlement (er bestaat trouwens geen Afrikaanse parlement, maar een Afrikaanse Unie, maar goed) et cetera.

  4. Iemand zegt….”Eindelijk hebben jullie een mogelijkheid gehad om haat tegen Curaçaoënaars met een Afrikaanse afkomst uit te spuwen’…..

    LOL, wat een non-argument!
    Een drogargument , waar ze hier in Forti en het oerdomme lalilali-parlement ook zo goed in zijn!

    Ze – Rafaela- gedraagt zich als een feeks en een heks, maar je mag er niets van zeggen? Want dan spuw je haat? LOL
    Haar gedrag beschrijven en afkeuren is haat?

    Dit is waarom het nooit zal vlotten op deze rots, als iemand terecht en van feitelijke kritiek wordt bediend, dan is het “falta di respect” en “haat”? LOL,

    Lijken onze net zo slappe en langtenige min-niets-sters en ex-min-niets-sters wel, allemaal net zo kribbig en onsportief als ze kritiek krijgen, want DAT mag natuurlijk niet op liber Curacao?

    De Minister is heilig, en levert immers TOP-prestaties (voor F&F) !
    Zonder uitzondering. Noem mij één Minister of Ex-Minister die niet een broer, zus, echtgenoot, of dochter heeft aangesteld, of een broer, byside of dochter in een hogere schaal heeft proberen te pushen net voor dat de 4 reisjaren over waren?

    Allemaal schorremorrie,

    Onze stumpertjes zijn ook nog eens van kandijsuiker gemaakt.

    Dus Ollie Bollie, waarom weerleg je niet gewoon wat er gezegd is over haar?
    Als dat zo’n klinkklare onzin is, moet het ook een “eitje” voor je zijn om de nonsense te weerleggen!
    Nee, dat doe je niet, want je hebt geen zinnige argumenten om in te brengen.

    Dus trek je zoals elke minister oliebol de “gaaaaaaap” rassenkaart weer, een zonneklaar teken dat je geen zinnig woord hebt in te brengen.

    want zodra je een etniciteit aanhaalt als reden, ben je racistisch bezig!
    Lees: “Trek je de rassenkaart!”
    Zo cliche…zo kleinburgerlijk, zo smallminded!

    PS: Als Rafaela S. zich zo nauw verbonden voelt met AF\frika, waarom zit ze dan niet in e.o.a. Afrikaans parlement, geen last van lastige “witte” racistische mensen, en kan ze lekker in haar “sas” zijn!

  5. @Brian S, ik heb niet eens één woord over racisme of discriminatie gesproken, maar jouw kortzichtigheid laat jouw alleen in labels nadenken.

  6. Ach Buli Buli, Jij trekt graag meteen het rassenkaartje terwijl je nu al aangeeft niet weten hoe het precies is gegaan. In een partij als D66 moet je het wel heel bont maken om dit te krijgen. Waar rook is is vuur.

  7. @Brian S, je hebt weer gekozen om retorieken te gebruiken i.p.v. van naar andere perspectieven kijken die in rol (kunnen) spelen in dit conflict, maar ik heb niks anders verwacht. Ik zal het proces afwachten om te horen wat er precies is gebeurd. Ik weet jou tegen die tijd wel te vinden!

  8. Curaçaoënaars met een Afrikaanse afkomst.

    Dat valt wel mee hoor. Haar vader (die afwezig is in haar leven) is een Ghanees en haar moeder is gewoon een witte YDK. En ze is in Nederland geboren. Dus niet echt een Afro-YDK!

    En als je een contract kan beeindigen dan is de vraag waar het machtsmisbruik, pesten en dreigen vandaar komen en dat mensen hier nog een melding van maken. Dan is er toch wel wat meer aan de hand.

  9. Hahahahahah jullie zijn allemaal zieleg! Eindelijk hebben jullie een mogelijkheid gehad om haat tegen Curaçaoënaars met een Afrikaanse afkomst uit te spuwen.

    Over In ‘t Veld wordt het volgende gezegd: “De Europese D66-delegatie heeft een verleden van lastige werkverhoudingen. Daarbij zou ook meespelen dat Sophie in ’t Veld al heel lang aan de touwtjes trekt in de delegatie.” De volgende vraag rijst: Is In ‘t Veld gewoon niet aan het manipuleren om haar machtspositie binnen de partij en bij de EU te beschermen? Daar praten jullie helemaal niet over, want het is veiliger en fijner om jullie slappe retorieken te gebruiken.

    Bovendien zijn de drie klachten van ex-medewerkers (niet van leden van EU en/of top van D-66) waarvan de overeenkomsten niet door Rafaela werden verlengd. Rafaela had/heeft het recht om – nadat de overeenkomsten juridisch waren beëindigd – haar eigen personeel aan te nemen. Ik zeg niet dat Rafaela alles perfect heeft gedaan, want niemand (behalve de bashers op KKC) is perfect, maar dit is niks meer dan een machtspel door In ‘t Veld rn consorten. Sterker nog, welke ex-medewerker heeft iets positief te zeggen over de persoon die zijn of haar contract heeft beëindigd (vooral in dit geval, mensen die een politieke carrière ambiëren)?

  10. Ha, ha, ha….onze discriminatie en opressie roeptoetster blijkt zelf een grote “heks” te zijn voor haar collega’s etc!

    Zie je wel vaker bij eilandgenoten die van niets iets worden. (Zie vele Ministers, maar ook managers, adviseurs, vaak advocaten (niet allemaal))

    Onze “Bomba” in wording! Onze next Kamala Harris, onze next “Marvelienchie “, onze next Meghan Markle, allemaal van niets, iets geworden.

    Past dalijk perfect in Fòrti, de staten of leidinggevende van een lokaal overheidsbedrijf waar ze haar “management by intimidation”, niet ongebruikelijk op Curaçao, rijkelijk kan toepassen!!!

    Grote “smul” hebben we op deze eilenden over racisme en uitbuiting vananderen, maar zelf zijn we geen haar beter!, Sterker nog, we zijn veel erger!

  11. Vers van school, en geen enkele levenservaring, vrouwtje Rafaela.

    En aan studieboekenwijsheid heb je niet veel, als bijvoorbeeld Charles Cooper naast je staat die eist dat je Tilly Pikerie in dienst neemt, ondanks haar meterslange strafblad.

  12. Weet niet wat Samira Rafaela deed voordat ze Europarlementariër werd maar hier hebben wij hetzelfde probleem.

    Wel bestuurskunde gestudeerd en daarna wat politieke hobbies en korte tijd bij gemeente en politie als zogenaamd adviseur inclusiviteits terwijl ze nooit echt op straat heeft gewerkt. En toen via de D66 een leuk betaald baantje bij het EP.
    En nu denkt mevrouw dat ze Imelda Marcos is.

  13. Weet niet wat Samira Rafaela deed voordat ze Europarlementariër werd maar hier hebben wij hetzelfde probleem.

    Ministers worden vaak vanuit niets de baas over een departement en dit terwijl ze vaak nooit eerder een leidinggevende functie hebben vervuld of een toko hebben gerund.

    Een goed voorbeeld daarvan is Javier Silvania die het personeel van belasting en ontvanger met minachting behandelt. Wij moeten niet vergeten dat iemand als Jamalodin die amper debet en credit van elkaar kan onderscheiden, ooit de baas over de belastingdienst en ontvanger was.

  14. Dit zie je wel meer als er een minority op een bepaalde positie komt dat ze zich gaan gedragen als een dictator.

    En natuurlijk is niets hun schuld en is het de schuld van discriminatie.

  15. Pest- en intimidatie Klachten over Rafaela S. Tja D66 , dat krijg je als je iemand plaats vanwege, ras, uiterlijk, afkomst, geslacht, religie etc.
    Rafaela S., de Meghan Markle en Kamala Harris van het Euro-parlement, beiden blijken helemaal niet zo inclusief, professioneel en sympathiek te zijn voor hun personeel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties