30 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Winst PVV zorgelijk voor de eilanden’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Winst PVV zorgelijk voor de eilanden’

Van Huffelen reageert op verkiezingsuitslag


Willemstad – ,,Het is zorgelijk dat een partij die geen warm hart heeft voor de eilanden, de verkiezingen heeft gewonnen”, zo reageert demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen op de electorale winst van de PVV van Geert Wilders. Dit deed zij gisterochtend tijdens een digitale bijeenkomst met de pers van de Caribische eilanden.

Ook liet Van Huffelen weten het verontrustend te vinden dat in het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat de excuses voor het slavernijverleden moeten worden teruggedraaid. ,,Ik denk overigens niet dat het heel waarschijnlijk is dat dat gaat gebeuren, want daar komt ongetwijfeld geen meerderheid voor”, aldus de staatssecretaris.

Maar er zijn meer voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat de PVV weinig op heeft met het Koninkrijksdeel aan deze kant van de oceaan. Van Huffelen vertelde dat tijdens de laatste begrotingsbehandeling, de vertegenwoordiger van de PVV het voorstel heeft gedaan om de eilanden op Marktplaats te zetten. ,,Wat natuurlijk sowieso een ridicuul voorstel is, maar tegelijkertijd ook volstrekt onmogelijk. Maar het zegt wel iets over de toon.”

Het is niet de eerste keer dat een PVV’er de eilanden van de hand wil doen aan de hoogste bieder. In 2007 was het Wilders zelf die woorden van gelijke strekking gebruikte. In een interview met het Algemeen Dagblad kwam hij met dit idee om de Antillen bij het volgende geval van fraude of corruptie maar op Marktplaats te zetten.

Wat de exacte gevolgen van de verkiezingsuitslag zullen zijn voor het Caribisch deel van het Koninkrijk, is volgens Van Huffelen nog moeilijk te zeggen. Omdat de PVV ‘by far’ de grootste is geworden, is deze partij nu eerst aan zet. De eerste stap is dat de tot verkenner benoemde Gom van Strien gaat inventariseren welke partijen met elkaar zouden willen reageren, en welke coalities er in theorie dus mogelijk zijn.

,,Ik ga er wel vanuit dat de formatie van een nieuw kabinet enkele maanden kan duren”, spreekt Van Huffelen haar verwachting uit, die onder meer is gebaseerd op de uitspraak van VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz dat haar partij niet onderdeel wil zijn van een nieuw kabinet, maar wel openstaat om gedoogpartner te worden van een rechtse coalitie.

In de tijd die haar als demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties nog gegeven is, is Van Huffelen steevast van plan om haar beste beentje voor te zetten om nog veel positieve dingen te bereiken.

Het antwoord op de vraag of een nieuwe regering kan gaan tornen aan reeds gemaakte afspraken, is tweeledig. Enerzijds geldt het principe ‘afspraak is afspraak’. Van Huffelen legt uit dat afspraken zijn gemaakt tussen twee partijen, en dat die niet zomaar veranderd kunnen worden. Anderzijds is het volgens haar wel mogelijk dat een nieuwe regering nieuwe afspraken wil maken met de eilanden.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Laat honkenbonk danseres Van Puffelen met PIK PISSIS eerst maar eens achterom kijken wat voor politiek zooitje zelf heeft veroorzaakt in korte tijd, daag ! broekhoest drollekont blij dat je weg gaat met je rechte D66 erbij, op geruimd staat netjes zou ik zeggen.

  2. Van Huffelen legt uit dat afspraken zijn gemaakt tussen twee partijen, en dat die niet zomaar veranderd kunnen worden.

    Curacao wil anders wel altijd de afspraken niet nakomen of veranderen..

  3. Een hoop ketelmuziek van Wilders maar er zijn bij de huidige uitslag meerdere partijen met minder extreme gedachten nodig voor het vormen van een kabinet. Laat dat zo blijven en voorkom nieuwe verkiezingen VVD met je gedogen.
    Voor bevolking hier wellicht positief indien de touwtjes strakker worden aangetrokken. De huidige machtshebbers zullen moord en brand en autonomie schreeuwen maar dat laatste woord lijkt geregeld een synoniem voor graaien zonder consequenties.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties