27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Caribische bescherming zee-egel

HomeLandenBonaireAntilliaansDagblad | Caribische bescherming zee-egel

The Bottom – Koraalexperts uit het Caribisch gebied hebben meegedaan aan een workshop over de zee-egel Diademaantillarum. Het herstel van koraalriffen stond daarbij centraal, zodat daarmee het verlies van deze zee-egel kan worden beperkt.

De workshop werd georganiseerd door de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en vond eerder deze maand plaats op Saba. Daarbij waren 21 koraalexperts uit het Caribisch gebied aanwezig en meer dan 65 deskundigen waren er online bij. Met elkaar bespraken ze het uitgebreide beeld van de Diadema-zee-egel in het Caribisch gebied. Ze keken naar het afsterven van het koraal en wat er nodig is om het koraal te restaureren. Zo kan de zee-egel worden beschermd.

DCNA kreeg hulp van de Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) die de workshop leidde. De deelnemers kwamen uit het Nederlands-Caribisch gebied en Jamaica.

Volgens de experts laten herstelmethoden voor koraalriffen veelbelovende resultaten zien in de Nederlandse Cariben. De Diademaantillarum is een algengrazer en belangrijk voor het rif. Koraalriffen zijn essentieel zijn voor kustbescherming en vormen een cruciale bron van inkomsten, omdat dit toeristen aantrekt. Diadema’s helpen het delicate evenwicht in het rif te behouden door te grazen op algen, dat zijn de belangrijkste concurrenten van koralen.

De DNCA blikt terug naar de jaren 80 toen een ziekte in het Caribisch gebied heerste en bijna de hele zee-egelpopulatie vernietigde. Medio februari van dit jaar kwamen er weer berichten binnen over nieuwe grootschalige gevallen van afstervingen in het Caribisch gebied. De DCNA denkt dat koralen een grotere kans hebben om te overleven als de Diadema-zee-egels naast de koralen worden hersteld.

VHL werkt samen met andere onderzoeksinstituten en lokale partners om bij Saba en Sint Eustatius de populaties van langdoornige zee-egels op de koraalriffen te herstellen. Hoofdonderzoekers Alwin Hylkema en Tom Wijers waren bij de workshop van DCNA aanwezig en lieten hun werkwijze, technieken en nieuwste wetenschappelijke bevindingen zien. De deelnemers leerden over de status van deze gereduceerde Diadema’s, recente afstervingen van de zee-egel en wat restauratietechnieken zijn. Ze kregen ook hands-on trainingen om praktische vaardigheden met betrekking tot Diadema-restauratie te verbeteren.

De Caribische eilanden werkten intensief samen tijdens de workshop. VHL, DCNA en de aanwezige organisaties onderzoeken nu de mogelijkheid om een multi-eiland-Diademarestauratieproject op te zetten. Daarmee kan een gemeenschappelijk doel worden bereikt: het herstel van een van de belangrijkste en meest beschadigde mariene ecosystemen, de koraalriffen.

De workshop werd financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Nationale Postcode Loterij en SIA, dat een onderdeel is van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties