30 C
Willemstad
• dinsdag 23 juli 2024

Extra | Journaal 19 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, July 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, July 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Halsema: verkoop van cocaïne moet niet langer strafbaar zijn

HomeLandenNederlandTelegraaf | Halsema: verkoop van cocaïne moet niet langer strafbaar zijn
ANP

AMSTERDAM – Verkoop en gebruik van cocaïne en andere drugs moeten niet langer strafbaar zijn. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een interview in Het Financieele Dagblad (FD).

Volgens de burgemeester is de strijd tegen drugs „pervers en contraproductief.” Ze wil dat drugsmarkten gereguleerd worden, om het verdienmodel van „gewetenloze criminelen” onderuit te halen, zegt ze tegen het FD.
© ANP/HH

Een woordvoerder van Halsema laat weten dat ze niet pleit voor „onbezonnen legaliseren”, maar voor regulering, waarbij drugshandel uit handen van criminelen wordt gehaald. Bijvoorbeeld zoals gebeurt bij het zogeheten wietexperiment, waarbij cannabis legaal aan coffeeshops wordt geleverd.

Het is niet de eerste keer dat Halsema pleit voor het legaliseren van drugs. Zo zei ze in oktober 2022, op een congres over georganiseerde misdaad, dat „de war on drugs niet werkt.” Ook toen sprak ze de hoop uit dat landen anders naar drugsgebruik gaan kijken en dat er een „alternatieve strategie” moet worden geformuleerd.

Begin deze maand waarschuwde de burgemeester in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian dat Nederland het risico loopt een narcostaat te worden. „De opkomst van de wereldwijde drugshandel betekent dat we internationale oplossingen nodig hebben”, schreef Halsema.

Bekijk ook:
Femke Halsema waarschuwt Mike Tysons coffeeshop

In het FD zegt ze donderdag dat er een markt is voor genotsmiddelen en dat honderden jaren van ontmoedigen en repressie „verdomd weinig” hebben uitgehaald. „Ongeveer 80 procent van onze politiecapaciteit gaat op aan drugsgerelateerde criminaliteit. In Nederland en België zijn de straatprijzen voor coke al jaren precies hetzelfde. Dus je kunt alleen maar vaststellen dat de ongelooflijke hoeveelheid inspanningen geen effect hebben op de markt.”

Bekijk ook:
Halsema’s betoog drugsaanpak wringt

Volgens Halsema is het beter om, in plaats van repressie, het verdienmodel van criminelen omver te werpen. „Ik maak deel uit van een groeiende groep wetenschappers en bestuurders die zegt dat de internationale strijd tegen drugs zulke perverse effecten heeft dat wij daar inmiddels meer last van hebben dan van de drugs zelf.”

Vrijdag is in de Beurs van Berlage in Amsterdam de internationale conferentie Dealing with Drugs, over drugscriminaliteit en hoe de drugsmarkt gereguleerd kan worden. Halsema gaat daar in gesprek met burgemeesters uit andere landen.

Bron: Telegraaf

8 reacties

 1. Loesje, volgens mij heb ik gewoon gezegd: Wat is wijsheid hier. Ik laat het in het midden. Ik kan hooguit toevoegen: Gedoogbeleid werkt in elke cultuur anders. En ik heb het nergens over religie gehad. Ik heb het over politiek, de politieke signatuur. Niets meer, niets minder.

 2. Prion Koe.. Is godsdienst het thema??? . Welke godsdienst belijd je dan kan ik er vast ook nog wel een paar idiote dingen opsommen. Welke in den vreemde, ze is in Haarlem geboren. In California Proposition 47 was a voter-approved initiative on the November 2014 ballot that reduced from felonies to misdemeanors specified low-level drug and property crimes. Straffeloos is onzin.
  S. Harder straffen heeft nooit effect gehad. De doodstraf in de vs doet ook niks het maakt t alleen maar erger. Harder straffen maakt hardere criminaliteit.
  Ja Nl is top exporteur van Xtc en andere syntetic drugs. Ze zijn hoogopgeleid slim daar. Maar ook weer zo n halfslachtig beleid. Drugs gebruik daar wordt niet op gehandhaafd Cannabis mag verkocht worden. Maar kweken of maken of handel mag niet.
  Curacau als grote coke doorvoer met vroeger honderden slikkers per klm vlucht . Vergeten zeker.
  Heren van alcohol ga je onzin schrijven.

 3. @Brian, we zijn het met elkaar eens! Politici van Joodse signatuur in den vreemde zijn over het algemeen altijd voor diversiteit, migratie, multiculti, net zoals Halsema. In Zweden is er ook een dame van Joodse komaf die multiculti pusht in Zweden. Maar in hun eigen land zijn ze etnocentrisch en xenofobisch. Alleen burgers met joodse identiteit mogen naar Israel toe en zich zonder meer daar komen vestigen van elders uit de wereld. Behalve bepaalde joodse migranten uit bv Ethiopie , die liet Israel met anticonceptie inspuiten zonder hun medeweten wat uiteindelijk een hele rel is geworden. Sommige joden zijn meer jood dan ander joden blijkbaar.

 4. @Knoek-koe, Volgens mij heb je het verkeerd want juist Halsema staat voor diversiteit , migratie en multiculture samenlevingen. Tijdens Corona tijd ging ze zelf op het podium staan blij met haar BLM vriendjes.

  Overigens met een cocaine vrij Nederland dan zal elke reiziger die uit Nederland naar een ander land gaat wel een visum nodig hebben en extra controlos krijgen.

 5. Wat is verstandig hier? In de USA hebben ze delicten onder USD 900 ook straffeloos gemaakt. Bepaalde groepen kunnen hier niet goed mee omgaan en plunderen aan de lopende band winkels. Zoals Obama al eerder had gezegd, toen hij zich bemoeide met een moordzaak als President. Het hadden allemaal zijn neefjes kunnen zijn. Bijzonder hoe politici met een Joodse signatuur zoals Halsema in andere landen altijd voor diversiteit , migratie en multiculture samenlevingen zijn, maar nooit in hun eigen land. Stuur Halsema naar Israel, daar hoort ze thuis.

 6. Nederland heeft al een slechte naam als narco staat en nu wil Halsema dit nog groter maken. Vergeet ze dat ze in de EU zit?
  Gewoon drugscriminelen harder straffen.

 7. Ze heeft helemaal gelijk.
  Verbieden heeft geen enkele zin. Reguleren wel. Koffieshops in nl, loopt daar iedereen nu stoned als een kikker over straat? Alcohol en sigaretten zijn vrij te koop. En op Curaçao ahum.. …. Alles…

  En niemand kan ontkennen dat alcohol een 1000 keer groter probleem is dan “drugs”. En dan is er nog normaal medicijn gebruik. Hij was dronken en reed mensen dood. Hij was dronken en vermoorde z.n gezin. Dat lees je elke dag in de krant. Je leest nooit en hij was stoned en sloeg z.n vrouw in tegendeel. Of hij had coke of heroïne gebruikt en vermoordde z’n familie. Er is altijd alcohol in het spel. Maar he dat kan je vrijkopen en als je uit gaat is dat normaal. En ja m.n. opa rookte ook als een ketter en werd 90 verhalen komen vast. Nou meer dan 80% die rookt en mee rookt gaat eraan dood of eerder dood. En over alcohol. tja.. Medicijngebruik… op Curaçao het hoogste ter wereld.

  Die zware pijnstillers met meer doden dan alles bij elkaar. In de USA kan je wapens vrijkopen als 16-jarige. Hoogste doodsoorzaak bij kinderen. Drooglegging USA ja dat werkte, er is nog nooit zo veel gezopen als toen.
  Een deel van die Afghanistan oorlogen gaat over heroïnehandel.
  Het heeft totaal geen zin iets te verbieden waar een grote vraag naar is en waarvoor mensen willen betalen.
  Alleen reguleren werkt.

  In Colombia is het voor eigen gebruik vrij. Loopt daar nu iedereen hyper over straat? Wel nee. Gedumpte gestoorde polen psychiatrische importpatiënten…. Dat zijn issues.
  Maar ja de grootste groep die “tegen” is zijn de zogenaamde bestrijders.
  De handhavers. Tot 85% of soms zelfs meer is bezig met drugsbestrijding. Die willen het niet gereguleerd zien want dan verliezen ze hun baan. En de giga resources die erin gepompt worden.

  Alle justitie knelpunten en cellentekorten zijn ineens weg. In de USA is er een hele gevangenis industrie op gebouwd met het hoogst aantal gedetineerden ter wereld, 2.3 miljoen, waarbij de meesten voor zoiets doms als 3 keer cannabis gebruik. Ze hoeven maar te zeggen dat ze het ruiken en de grondwet kan geschoven worden.
  War on drugs. Wat een joke.

  Ze heeft helemaal gelijk.

 8. Het word weer effe tijd om vlak voor het verlengen van het ambtstermijn van Halsema om burgermeester van Amsterdam te blijven even aan de bel te trekken wat betreft de DRUG handel in A dam, is het W..f nu echt niet door dat ze al jaren aan een DOOD PAARD aan het treken is betreffende drug, wat een Oen is dat mens alles wat zij wil veranderen of opbouwen word een grote schroothoop die je naar de belt kan brengen. Daaaag huppie schumpie Malsiema.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties