27 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Exitpoll: PVV grootste partij met 35 zetels

HomeLandenNederlandTelegraaf | Exitpoll: PVV grootste partij met 35 zetels

Tweede Kamerverkiezingen 2023
Omtzigt na verkiezingsuitslag: ‘We zijn beschikbaar om te besturen’

Een verrassende uitslag in de eerste exitpoll van de Tweede Kamerverkiezingen 2023. De PVV is als grootste partij uit de bus gekomen. Volg alles rondom de uitslag in ons liveblog.

Omtzigt na verkiezingsuitslag: ‘We zijn beschikbaar om te besturen’

Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) wil graag in een nieuw kabinet gaan zitten. Hij zegt dat hij bereid is om over zijn schaduw heen te springen. Maar hij erkende in zijn toespraak tot zo’n zeshonderd tot zevenhonderd aanhangers in zijn thuisstad Enschede ook dat de vorming van een nieuwe regering niet eenvoudig zal worden.

 

Eerder gaf hij steeds aan dat hij niet met de PVV kan samenwerken, omdat het partijprogramma van die partij tegen de Grondwet ingaat. Hij noemde in zijn speech de PVV niet. Later wilde hij niet ingaan op de vraag of hij de PVV nog steeds uitsluit.

Eerste reactie Wilders: ‘Wij zijn niet meer te negeren’

De PVV is na de “megaoverwinning” bij de Tweede Kamerverkiezingen niet meer te negeren, vindt partijleider Geert Wilders. Het zou “zeer ondemocratisch zijn” als dat gebeurt, “dat zou de kiezer niet pikken” waarschuwt hij.
Wilders roept andere partijen op om samen te werken en “over hun eigen schaduw heen te stappen”. De PVV zal dat ook moeten doen, erkent hij. Wilders wil oplossingen vinden, “maar wel binnen de kaders van de wet en de grondwet.” De PVV-leider, die door veel partijen is uitgesloten als coalitiepartner, is vastbesloten: “Wij gaan besturen”.
Als Wilders premier wordt, dan zal hij dat voor alle Nederlanders zijn, herhaalt hij. “Ongeacht waar je vandaan komt, en wat je geloof is.”

 

Wilders wil dat mensen “meer geld overhouden in de portemonnee”. Ook wil hij “zorg en veiligheid weer op orde”. Uiteraard wil hij ook immigratie aan banden leggen, één van de speerpunten van zijn partij. Hij weet niet zeker of het gaat lukken om al zijn PVV-plannen uit te voeren. “Maar aan ons zal het niet liggen.”

Vreugde en ongeloof bij PVV’ers na winst bij eerste exitpoll

Bij de PVV is met vreugde en ongeloof gereageerd op de eerste exitpoll, waarin de partij met 35 zetels de grootste is. Een ANP-verslaggever ziet PVV’ers elkaar omhelzen, en anderen elkaar vol verbazing aankijken. Ook bij het grote verlies van de VVD werd gejuicht. Volgens de poll van Ipsos, in opdracht van de NOS en RTL, verliest die partij 11 zetels en houdt er 23 over.

 

Op X reageert PVV-leider Geert Wilders blij en verbaasd. “35!” roept hij uit. Later komt Wilders met een uitgebreidere reactie.

Eerste exitpoll: PVV met afstand grootste partij met 35 zetels

De PVV is volgens een exitpoll van Ipsos met 35 zetels de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. PvdA-GL  volgt op grote afstand met 26 zetels. De VVD zou 23 zetels krijgen, Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt komt uit het niets op 20 zetels.
De PVV behaalde bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen 17 zetels en is dus ruimschoots verdubbeld. GroenLinks en PvdA, die voor het eerst met één lijst meededen, hebben nu bij elkaar opgeteld 17 zetels en winnen er dus 9. BBB, bij de provinciale verkiezingen in maart nog de grootste partij, gaat naar 7 zetels.
De VVD raakt volgens deze exitpoll onder leiding van Dilan Yeşilgöz 11 van de huidige 34 Kamerzetels kwijt en behoort daarmee tot de grootste verliezers. In zetelaantallen gemeten krijgt alleen D66 een hardere klap, de partij van Rob Jetten verliest 14 van de 24 zetels. Het CDA komt met de nieuwe partijleider Henri Bontenbal op 5 zetels, een verlies van 10.
De partijen die sinds 2017 samen het land bestuurden, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, krijgen volgens Ipsos samen niet meer dan 41 zetels. Dat is een verlies van 37 zetels.

Jetten legt de schuld voor de winst van de PVV bij de VVD. “Want de VVD heeft ervoor gekozen om in plaaats van grip op migratie nee te zeggen. Yesilgöz heeft de deur wagenwijd opengezet voor Wilders en politiek van intolerantie genormaliseerd terwijl die nooit normaal mag zijn.”

Jetten legt de schuld voor de winst van de PVV bij de VVD. “Want de VVD heeft ervoor gekozen om in plaaats van grip op migratie nee te zeggen. Yesilgöz heeft de deur wagenwijd opengezet voor Wilders en politiek van intolerantie genormaliseerd terwijl die nooit normaal mag zijn.”— Niels Rigter (@Nielsrigter) November 22, 2023
twitter.com

Demissionair VVD-premier Mark Rutte verlaat de Fokker Terminal alweer. “Nee, ik ga écht niks over de uitslag zeggen. Je moet écht bij Dilan zijn!” pic.twitter.com/bRm9euTfp2

Demissionair VVD-premier Mark Rutte verlaat de Fokker Terminal alweer. “Nee, ik ga écht niks over de uitslag zeggen. Je moet écht bij Dilan zijn!” pic.twitter.com/bRm9euTfp2—

 

Yeşilgöz ontkent dat haar strategie PVV grootste heeft gemaakt

VVD-leider Dilan Yeşilgöz ontkent dat de campagnestrategie van haar partij de PVV de grootste heeft gemaakt bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt ze tegenover RTL.

Yeşilgöz sloot de PVV niet uit voor samenwerking. Partijleider Geert Wilders stelde zich vervolgens in debatten minder radicaal op, en zegde onder meer toe zijn islamstandpunten in “de ijskast” te zetten. De partij steeg vervolgens hard in de peilingen. Volgens de exitpoll van Ipsos wordt de PVV de grootste partij met 35 zetels.

Jesse Klaver: geschrokken van deze uitslag

Jesse Klaver, een van de kopstukken van PvdA-GL, zegt dat hij geschrokken is van de voorspelde verkiezingswinst van de PVV van Geert Wilders. “Het gevoel van mensen in deze samenleving, die denken: wat gebeurt hier, is hier nog wel plaats voor mij? Het enige wat ik eigenlijk vanavond wil zeggen, tegen al die mensen: we waren er voor jou en we blijven er voor jou”, zei Jesse Klaver tijdens de uitslagenavond van de partij in Amsterdam.
GroenLinks en de PvdA doen deze verkiezingen voor het eerst samen mee met een gezamenlijke lijst onder leiding van Frans Timmermans. In de huidige Tweede Kamer heeft GroenLinks 8 en PvdA 9 zetels. In de exitpoll van Ipsos is  PvdA-GL  de tweede partij met 25 zetels, net voor de VVD. De PVV staat vooralsnog op 35 zetels.

 

Het linkse blok leek wat opstartproblemen te hebben in de aanloop naar deze verkiezingen, maar in de laatste dagen steeg de partij flink in de peilingen. Timmermans riep kiezers meermaals op om strategisch op zijn partij te stemmen, om ervoor te zorgen dat links de grootste zou worden en het initiatief kon nemen om een coalitie te gaan vormen.

BBB hoopt alsnog op 8 of 9 zetels

BBB hoopt dat de partij, als alle stemmen zijn geteld, uiteindelijk 8 of 9 zetels behaalt. Dat zei de Overijsselse provinciebestuurder Maurits von Martels woensdagavond in Bathmen na de eerste exitpoll. Volgens hem leverde het tellen van alle stemmen zijn partij na de verkiezingen voor Provinciale Staten eerder dit jaar ook nog extra zetels op. BBB staat op 7 zetels in de exitpoll van Ipsos.
De stemming zit er in de zaal waar BBB bijeen is goed in. De honderden aanwezigen zijn opgetogen dat BBB niet meer bij de kleinste partijen in de Tweede Kamer hoort. Enkelen zijn teleurgesteld, omdat de partij eerder in de campagne op een veel grotere zetelwinst stond.

 

De partij van Caroline van der Plas was bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen de grote winnaar, en kwam daardoor met 16 zetels de Eerste Kamer binnen. De partij kan door deze positie mogelijk een rol gaan spelen bij de vorming van een nieuwe regering.

Organisaties van moslims en Marokkanen bezorgd over winst PVV

Islamitische en Marokkaanse organisaties in Nederland maken zich grote zorgen over de verkiezingswinst van de PVV. “De ontreddering en de angst zijn heel erg groot”, zegt Habib el Kaddouri van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) tegen het ANP. Muhsin Köktas van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vraagt zich af of moslims nog een toekomst hebben in Nederland. “Iedereen heeft het over bestaanszekerheid, maar ik weet niet of wij die nog hebben.”

PVV’er Agema: Nederlander is het gewoon zat

Fleur Agema, de nummer-2 van de PVV, denkt dat “de Nederlander het gewoon zat is”. Dat komt volgens haar door de “massa-immigratie”, waarvoor het land volgens haar “veel te klein” is.
Daardoor “kachelt de zorg achteruit”. Het is voor haar dan ook “een grote droom” om minister voor Zorg te worden. “Maar zo ver is het absoluut nog lang niet.” De PVV haalt volgens de exitpolls van Ipsos, 35 zetels en is daarmee de grootste partij.

 

Het wordt nog moeilijk voor de partij om een regering te vormen: verschillende partijen, waaronder NSC van Pieter Omtzigt, hebben samenwerking met de PVV uitgesloten vanwege het partijprogramma van die partij. Voor Agema is het uitsluiten van de PVV geen optie: “we vallen niet meer te negeren.”

Chris Stoffer ‘verwonderd over enorme trouw’ van SGP-stemmer

Partijleider van de SGP Chris Stoffer is “verwonderd over de enorme trouw” van zijn achterban, zegt hij op X in een eerste reactie op de exitpolls van Ipsos. Daarin haalt de SGP 3 zetels.
“Voor de SGP lijkt zich opnieuw een stabiel beeld af te tekenen”, aldus Stoffer. Verder heeft hij het over “grote politieke verschuivingen”. Hij feliciteert PVV, NSC, PvdA-GL en de BBB met hun zetels. Volgens de exitpolls wordt de PVV de grootste, met 35 zetels.
De streng gereformeerde SGP is sinds 2010 met 3 zetels vertegenwoordigd in de Kamer en lijkt die ook onder de nieuwe politiek leider Stoffer te behouden.
De SGP neemt bij het aantreden van de nieuwe Tweede Kamer afscheid van Kees van der Staaij, die er 25 jaar op heeft zitten als parlementariër en bijna 14 jaar als fractieleider.

 

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

25 reacties

 1. Sinterklaas Frans is van zijn paard afgevallen en zijn zwarte piet Klaver zit nog steeds vast in de schoorsteen, maar het is nog niet klaar voor Wilders, Dilan de Ader slang is boven het tapijt uit gekropen.

 2. Het zijn de “liberalen” die ondemocratisch zijn en geen andere opinies dulden. Ze verliezen maar gaan toch protesteren tegen de meerderheid, hoewel dezen nog niet eens een regering gevormd hebben. De linkse liberale partijen hebben het in de afgelopen 10 jaar verkloot en schreeuwen nu moord en brand.

 3. @Tico: Heb helemaal niets tegen de PVV, integendeel.
  Het zijn juist de partijen die bijvoorbaat PVV/FDV uitsluiten die elke dag over inclusiviteit lullen en juist het tegenovergestelde doen.
  Aangifte doen bij de Kmer. hahahahaha
  Fijne dag Tico

 4. Uitslag Ned, verkiezingen 2023 : ‘ ONS ‘ Frenske Timmerkist , dikke Frans, met z’n € 300.000,– wachtgeld uit Brussel zou wel even via Groen-[S]links /P. vd A. PORTEMONNEE VAN DE ANDER. MINI-ster President van Nederland gaan worden. Dat had Fransje zelfstandig bedacht.
  Nou jammer dan, Frenske kan in de oppositie bankjes als 2e kamerlid plaatsnemen.
  Of hij gaat solliciteren bij de Efteling als holle bolle Gijs. PAPIER HIER.
  Het zal wel dat laatste worden. En inderdaad op Curaçao kunnen jullie je borst nat maken. SINTERKLAAS BESTAAT NIET . D66 is gedecimeerd.

 5. @Mano, hahaha zoveel woorden. Je zegt zelf je weet niet wie ik ben. Misschien wel je broer of een kennis. Je weet het niet. Niet te hard roepen dus. Wie weet hoe vaak we elkaar ontmoet hebben en je wist niet dat ik het was. En trol zeker niet

 6. PVV 25%van de kamerzetels en 75% andere partijnen die het eigelijkvoor het zeggen hebben in coalitieland. Wilders zal veel water bij de wijn moeten doen wil hij premier worden na een lange lange formatie

 7. @Tico Martina schreef;
  “@Mano mi brother.”

  Tja, je mag voor mijn part tot st.juttemis blijven schreeuwen dat ik je brother ben, je zou beter moeten weten. Ik heb maar 1 brother en dat is dus mijn broer. Verder ik heb maar 1 echte vriend, zeg maar twee, mijn relatie is ook mijn vriendin en de rest noem ik (mijn) kennissen. Ik ken je niet, ik weet niet wie jij bent, het interesseert mij trouwens ook niet. Maar heb ook absoluut ‘niets tegen jou’ virtuele personage. Maar nooit van mijn leven zal ik bevriend kunnen raken met een beroeps-TROL, want dat ben jij natuurlijk wel Tico Martina. Niet dat het mij ook maar iets kan schelen dat je al jaren op verschillende fora zit te trollen, dat is jouw zaak. Narcistische fantasten en leugenaars zijn overigens ook niet welkom in mijn kennissenkring. Dus blijf maar zeiken dat ik jou brother ben, jij bent in ieder geval NIET mijn vriend en dat zal je ook nooit kunnen worden. Ik beschouw jou als een ‘medeforumlid’, niets meer of minder. (lol)

 8. “Curacao zal het zwaar krijgen. Geen leningen meer die een schenking worden, geen schenkingen meer, houden aan de afspraken.”

  dit zou voor Curacao wel eens een blessing in disguise kunnen zijn: eindeiljk klare taal vanuit nederland, slachtofferrol wordt niet geaccepteerd. Hoop dat Wilders doorbijt en ook instanties als CBCS, aqualectra, belastingdienst kan aanpakken want die doen op curacao ook maar waar ze zin hebben

 9. Wat een goede uitslag om de kans op een welvarend Curaçao te vergroten. Duimschroeven aandraaien is alleen in nadeel van de corrupte boeven op dit eiland, de bevolking zal er baat bij hebben.

 10. @Dino, ik kan u niet serieus nemen. Indien u weet heeft van een strafbaar feit bent u VERPLICHT aangifte te doen. Dus hup naar de politie en zeggen dat er een nazipartij is. Doet u dat niet dan doet u aan laster en bezoedeling van de goede naam. In ieder geval het volk van Nederland heeft gesproken. Dat het u niet aanstaat zegt veel over u. Lees het partij programma van PVV en dan praten we verder.

 11. @kaat,
  Behalve de Palestijnse vlaggen en eisen van groepjes Ambenaren in het rijk en gemeente Amsterdam om hamas te steunen zal het ook wel te maken hebben met het open deur beleid voor gelukszoekers die ook nog voorrang krijgen op sociale woningen waardoor in sommige gemeente de wachtlijst op een huurwoning 18 jaar is en het doordrammen van stikstof, verkleinen van schiphol en weg jagen van Boeren, cancel/woke/akwasi beleid, en elektra ipv gas terwijl er geen ruimte voor meer elektra er iets te maken mee te hebben?

 12. Het Ned volk heeft al die vlaggenparades gezien van de Palestijnen en hebben op Pvv gestemd ,Wilders maakt het weer ‘n land voor de Nederlanders, dus !!!!

 13. Het was Hero Brinkman die Curacao op marktplaats wilde plaatsen. Niemand wilde het hebben. Curacaose politici gaan het zwaar krijgen. Drechi pa bosnan. Jullie gingen je stem verkwanselen voor een bekertje rum.en een beltegoed van 5 Naf. Awel nu komt het in je smoel terug. Geertje bedankt, Geertje bedankt

 14. @Mano mi brother. Family guy is inderdaad goed. Stewie is mijn held, ik fantaseer veel over Lois en Quaqmaier is mijn grote voorbeeld. Eeuwig vrijgezel maar geen tekort aan bats activiteiten.

 15. Als Wilders wil regeren dan moet dat met de BBB, Omzig en VVD. Dus hij zal kort aan het lijntje worden gehouden en zal veel moeten inbinden. Sowieso het speeldveld in Nederland is erg beperkt door rechters, verdragen en wetten en Europese regels. Daar kan hij niet aan ontkomen en zijn eventuele coalitie partners zullen hem eraan houden.
  Grote verliezers zijn de gelukszoekers en de politiek van Curacao.

 16. Nou.. Nu Kijken of het daad werkelijk tot regeren komt. Maar 1 ding is zeker… Curacaus gaat t een stuk moeilijker krijgen.
  Wilders wilde het verkopen in t verleden en criminele Antillianen terug sturen.
  De tijd van soft is voorbij.

 17. Ik kijk nu naar Family guy. Ik moet echt lachen om Stewie man. (lol)
  De verkiezingen zijn mij voorbij gegaan alsof het nooit plaatsgevonden heeft, eigenlijk best wel vreemd hoor. Ik begrijp echt niet waarom het mij allemaal werkelijk geen shit kan schelen. Nou ja, ik weet natuurlijk wel waar het aan ligt, maar toch. (shock)

 18. Pabien pabien pabien Geert Wilders. Het is gelukt. Mijn stem op de PVV is niet verloren gegaan. Nu hopen dat het boevennest eindelijk wordt aangepakt. Het is gedaan met naief kruidenvrouwtje van Huffelen. Geen cent naar Curacao totdat er een grote schoonmaak is gehouden. Leve de democratie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties