25.7 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Volkskrant | Poetins huiveringwekkende toespraak: ‘Zuiveringen zullen Rusland sterker maken’

Bert Lanting

In de Russische exclave Kaliningrad kregen de inwoners een sms’je van de autoriteiten met het verzoek de telefoonnummers en adressen door te geven van ‘kwaadwillige’ mensen die de strijdkrachten in diskrediet willen brengen | EPA

De Russische president Poetin opent een tweede front, niet in Oekraïne, maar in zijn eigen land. In een bloedstollende televisietoespraak maakte hij woensdagavond duidelijk dat zijn bewind korte metten zal maken met iedereen die zich in Rusland tegen zijn oorlog tegen Oekraïne verzet.

Poetin rechtvaardigde de inval in Oekraïne met het argument dat er al acht jaar een ‘genocide’ gaande is tegen de Russen in het oosten van Oekraïne. Bovendien werkte Kyiv volgens hem aan een kernbom en was een Oekraïense aanval op de Donbas en de Krim ‘slechts een kwestie van tijd’.

Dus had Rusland volgens Poetin ‘geen andere keuze’ dan een ‘speciale militaire operatie’ te beginnen die zich niet kon beperken tot de pro-Russische rebellenrepublieken. ‘Dat zou geen definitieve oplossing zijn’, aldus de president.

Hij sloeg ook keiharde taal aan richting het Westen. Daar zouden Russen worden vervolgd; hij trok zelfs een vergelijking met de pogroms tegen de Joden. Het Westen zou er met de sancties ook op uit zijn Rusland te ‘cancellen’. ‘Het enige doel is de vernietiging van Rusland’, waarschuwde Poetin zijn landgenoten.

Huiveringwekkend

Zijn waarschuwing dat er sprake is van een ‘existentiële bedreiging’ voor Rusland was duidelijk bedoeld als een poging de bevolking te mobiliseren, op een moment dat er in Rusland juist her en der kritiek begint te klinken over de oorlog die steeds meer Russische militairen het leven kost.

Voor iedereen die niet pal achter de militaire operatie staat, had Poetin een huiveringwekkende boodschap. Hij had het over een ‘vijfde colonne’ van mensen met een ‘slaafse’ houding tegenover het Westen. Maar volgens hem kan het Russische volk heel goed ‘onderscheid maken tussen patriotten en schorem en verraders, die spugen ze uit als een vlieg die ze in hun mond hebben gekregen’.

Die boodschap leek vooral gericht aan oligarchen die volgens Poetin ‘hun geld in Rusland verdienen, maar daar niet wonen’. Poetin zei geen probleem te hebben met mensen die een villa in Frankrijk hebben en ‘van foie gras, oesters en gendervrijheden houden’, maar wel met diegenen die ‘mentaal niet één zijn met het volk, met Rusland’.

En niet alleen de oligarchen moeten op hun tellen passen. Poetin pleitte voor een ‘zuivering van de maatschappij’, waardoor Rusland volgens hem ‘alleen maar sterker’ zal worden.

Giftig klimaat

Veel Russen zullen een huiveringwekkende echo horen van de terreur onder het Sovjetbewind, vooral onder Sovjetdictator Stalin. De afgelopen jaren heeft Poetin al een keiharde campagne gevoerd tegen alles wat naar oppositie tegen zijn regime rook. Oppositieleider Aleksej Navalny werd vergiftigd, en toen dat hem niet het zwijgen oplegde, werd hij gevangengezet. Mensenrechtengroeperingen werden tot ‘buitenlands agent’ verklaard of kregen zelfs het stempel ‘extremistisch’ opgedrukt, terwijl het ene na het andere onafhankelijke medium moest sluiten.

Maar het klimaat wordt nu nog giftiger. Sinds het begin van de invasie in Oekraïne zijn de autoriteiten bezig een oorlogssfeer te scheppen, hoewel er alleen bommen vallen aan de Oekraïense kant van de grens. Op scholen krijgen de leerlingen dag in dag uit te horen dat de Navo op het punt staat Rusland binnen te vallen. Zelfs op de kleuterscholen krijgen peuters die nog maar nauwelijks kunnen lopen hun eerste militair-patriottische lessen. Hun fleurige hansopjes werden voorzien van een Z, het teken van de Russische troepen in Oekraïne.

Begin deze maand nam het Russische parlement al een wet aan die een celstraf tot vijftien jaar stelt op het verspreiden van ‘nepnieuws’ dat de Russische strijdkrachten in diskrediet brengt. Nog een heel milde straf, vond een afgevaardigde. ‘In de Tweede Wereldoorlog werden zulke mensen ter plekke geëxecuteerd.’

‘Njet vojne’

Duizenden mensen die tegen de oorlog protesteerden, werden opgepakt– zelfs betogers die een blanco papiertje omhooghielden of een bord met de tekst ‘twee woorden’, een verwijzing naar ‘njet vojne’, ‘nee tegen de oorlog’. De eerste processen zijn al begonnen. In de stad Seversk is een 63-jarige vrouw aangeklaagd voor het besmeuren van het leger via Telegram, ook al heeft ze maar 170 volgers. Ze kan drie jaar krijgen.

Het komt sinds kort ook voor dat mensen die bekendstaan als tegenstanders van de oorlog ontdekken dat hun voordeur beklad is met een Z, het oorlogsteken dat ‘Voor de Overwinning’ betekent. ‘Verkoop je vaderland niet, vuile hoer!’, stond er bij een activiste bij.

Maar volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov is dat nog geen teken van een aanstaande zuivering. ‘Op dit moment geven alle mensen heel emotioneel uiting aan hun gevoelens over wat er gebeurt’, zei hij tegenover de onafhankelijke site Meduza. ‘En de overgrote meerderheid van hen zijn mensen die de president emotioneel steunen.’

Maar het zijn niet alleen wat overenthousiaste aanhangers van Poetin die zich in de jacht op ‘landverraders’ hebben gestort. In de Russische exclave Kaliningrad kregen de inwoners volgens de onafhankelijke krant Novaja Gazeta een sms’je van de autoriteiten met het verzoek de telefoonnummers en adressen door te geven van ‘kwaadwillige’ mensen die de strijdkrachten in diskrediet willen brengen.

Bron: Volkskrant

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Een zuivering in en van de Curacaose regering leiders met opperbevelhebber Pik Pisas erbij zoals Poetin voorstaat zal ook geen gek idee zijn voor Nederland alleen dan wel zonder moorden maar gewoon in de aanbouw zijnde gevangenissen op de bijna drie op eigen kracht staande wordende eilanden, ik zou zeggen geluk ermee ondankbaar volk. Als Nederland straks de stekker er uit trekt wat betreft geld steun zijn de aardappelen nog niet gaar en dan schreeuwt het ondankbaar curacrim volk op zijn knietjes om een provincie van makambaland te mogen zijn met een gedegen uitkering van een alleenstaande van 750 Euro en een echtpaar 1500 Euro 3 duizend nafjes incl een vette kinderbijslag voor het fok fee.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -