31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Biden denkt dat Rusland chemische wapens wil gebruiken, en dat kan grote gevolgen hebben

HomeLandenInternationaalTrouw | Biden denkt dat Rusland chemische wapens wil gebruiken, en dat...

Arjen van der Ziel

De Amerikaanse president Joe Biden | AP

Volgens Biden staat Poetin in Oekraïne ‘met zijn rug tegen de muur’ en overweegt de Russische president om chemische of biologische wapens in te zetten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft opnieuw gewaarschuwd dat Rusland overweegt chemische of biologische wapens in te zetten in Oekraïne.

 

Biden presenteerde geen bewijzen. Maar volgens de president maakt de Russische regering de geesten rijp voor zo’n inzet door Amerika er – zonder onderbouwing – van te beschuldigen dat het in het geheim in Oekraïne chemische en biologische wapens ontwikkelt. De Russen zouden hiermee alvast verwarring willen zaaien. “Dat is een duidelijk teken dat ze van plan zijn die wapens in te zetten”, aldus Biden.

De president zei maandag dat zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin in Oekraïne ‘met zijn rug tegen de muur staat’. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is Poetin gefrustreerd over de trage opmars van zijn troepen die, bijna een maand na de inval, nog maar een handvol kleine bevolkingscentra hebben veroverd. De Russen zouden de inzet van onconventionele wapens overwegen om hun operatie weer op gang te krijgen.

Als Rusland inderdaad chemische of biologische wapens gebruikt, zal dat de druk op Verenigde Staten en hun bondgenoten vergroten om zich actiever te bemoeien met de oorlog. Maar de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin hield zondag in een interview met tv-zender CBS zijn kaarten nog tegen de borst. Hij voorspelde slechts een ‘significante’ reactie. “We zullen het niet licht opvatten.”

Moordpogingen op tegenstanders

Biologische en chemische wapens zijn verboden op grond van verdragen, waarbij Rusland net als heel veel andere landen is aangesloten. Officieel hebben de Russen deze wapens dan ook niet. In 2017 verklaarde Poetin dat zijn land de laatste chemische wapens had vernietigd. Maar westerse veiligheidsdiensten vermoeden dat Rusland heimelijk voorraden heeft aangehouden.

En dat de Russen inderdaad nog steeds over gifgassen beschikken, in elk geval in kleine hoeveelheden, blijkt ook wel uit een reeks moorden en moordpogingen de afgelopen jaren met gifgas door Russische geheim agenten op tegenstanders van Poetins bewind. Zo probeerden twee Russische spionnen in 2018 in de Britse stad Salisbury de ex-dubbelagent Sergej Skripal te vermoorden met een zenuwgas genaamd novitsjok. En in 2020 werd met hetzelfde gif getracht de Russische oppositieleider Aleksej Navalni om te brengen.

Gifgas als terreurmiddel

In een oorlog kan het gebruik van gifgas verleidelijk zijn voor aanvallers als zij moeite hebben om stedelijke gebieden te veroveren. De Russen hebben dat de afgelopen jaren gezien toen het Syrische regeringsleger, dat door hen wordt gesteund, meermaals chloorgas inzette tegen rebellen die zich hadden verschanst in steden. Want hopen puin en kapotgeschoten gebouwen bieden wel dekking tegen kogels en granaten, maar niet tegen gifgas. Hierbij komt dat gas geen onderscheid maakt tussen strijders en burgers. Mede hierdoor kan het ook worden gebruikt als terreurmiddel, om het moreel van verdedigers te breken.

De Amerikaanse regering waarschuwt dat Rusland, als het chemische of biologische wapens inzet, dit waarschijnlijk glashard zal ontkennen en er over allerlei wilde verklaringen zal verspreiden. Zo zouden de Russen bijvoorbeeld kunnen verkondigen dat Oekraïne de eigen bevolking heeft bestookt, om een internationale reactie uit te lokken, of dat de Amerikanen er achter zitten. Ook dergelijke desinformatie is inmiddels een beproefd recept en is bedoeld om een rookgordijn op te trekken.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. @Lamoenchi: als je niet weet hoe (on-)gevaarlijk verarmd uranium is, moet je je mond houden.

  Als je praat met iemand die een kroon of stifttand heeft van vóór 1983 moet je hem zeker vragen zijn mond te houden. Daar zit namelijk ook verarmd uranium in.
  Kijk ook zeker niet op je oude wekker en het erfhorloge van je vader. De wijzers zitten vol met verarmd uranium.

 2. @Brian S, anno 2022 spuiten ze mensen vol met chemische troep, zogenaamd als “vaccin” tegen corona.
  Heb je wel eens gehoord van “depleted uranium” ? Welnu dat gebruiken de Amerikanen en hun vriendjes in de NATO in hun munitie die ze afschoten en nog schieten in Iraq, en vele Afrikaanse landen. De radio actieve effecten op gezondheid van de mensen die daar wonen gaan jaren en generaties door. Allerlei geboorte afwijkingen en kanker tot gevolg. Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid is niks nieuws voor de Westerse machten. Daarom zijn ze hypocrieten. De pot verwijt de ketel dat die zwart is. De acties van Rusland zijn niet goed te keuren, net zo min als die van de NATO.
  De gewone mensen in Rusland, Europa en Amerika zijn goede nette mensen, de politici zijn de schurken, gefinancieerd door de grote industrieelen. Hebzucht naar meer en meer geld.

 3. Tico Martina, Vladimir had je allang de mond gesnoerd, in de EU en hier en in de USA mag je je commentaar vrij schrijven.
  En net al je misschien niet wist waar Oekraine ligt, Vladimir weet misschien gelukkig niet waar Curacao ligt.

 4. Dus volgens Lamoenchi. Als een land iets 50 jaar geleden fout heeft gedaan dan mogen andere landen dat anno 2022 ook doen.

  YDK logica!

 5. Chemische wapens zoals Orange Agent die de Amerikanen in Vietnam hebben gebruikt? Nog steeds lijden mensen in dat land aan allerlei kwalen en kanker door die Orange Agent. Is de USA ooit verantwoordelijk gehouden ? Wat zeggen de NATO bondgenoten hierover ? Was dat geen “war crime” ? Stelletje hypocriten.

 6. Heb net een bericht binnen gekregen dat Pik Pisas met spoed Dubai moest verlaten om op eigen kosten af te reizen naar Brussel om daar de NAVO top bij te wonen en dit alles omdat USA president BIDEN de Curacrimse President, Koning Keizer Admiraal PIK had bevolen om met een oplossing te komen voor het probleem Russialand en Orcrinialand, BIDEN had van zijn Hoofd oorlog staf gehoord dat Minister President PIK van Curacrim zeker met een oplossing zou kunnen komen omdat hij een BLO “Bijzonder Lager Onderwijs ” diploma heeft gehaald in Curacrim.

 7. Tijdje geleden waren bepaalde mensen hier nog zo blij met Biden en dat Trump weg ging want Trump was een oorlogszuchtige gek en met Biden zou er vrede en welvaart overal zijn.

 8. @Opmerker, Ging niet om Chemical weapons maar om Weapons for Mass Destruction. Daarnaast had Irak chemical weapons gebruikt tegen eigen volk en tegen Iran.

  Waarheid is dat Iraq nog wel wat erg verouderde chemical weapons over had maar hier eigenlijk niet echt iets mee kon doen. Feit is dat de USA liegde over het grote arsenaal van Weapons for Mass Destruction.

 9. Eindelijk lijkt een einde aan de ponze scheme van de VS en hun USD te komen. Of het begint tenminste te crumbelen (crumbling).

  Ik hoop dat ik die dag nog in mijn leven kan meemaken.

 10. Biden denkt dat Rusland chemische wapens wil gebruiken, en dat kan grote gevolgen hebben.

  Daar gaan ze weer. Alleen deze keer is het geen Irak of Syrie. Maar een hond die terug kan bijten. They have meet their match.

  De VS zal bankroet gaan alleen maar om de top dog te blijven. Ze kunnen niet accepteren dat er new kids on block zijn.

 11. Dat seniele ouwe lijk moet permanent opgesloten worden. De slechtste president naast Oboemoe en die andere troep. Was de heer Trump nog maar aan de macht, wat een verademing was dat. Eindelijk handhaven van de wetten, geen oorlog, groeiende economie. Maar neen men moet en zal een debiel aan de macht zetten. Wat ik grappig vind is hoe dik het erop ligt en dat de mensen nog steeds niet wakker geschud zijn. 2 jaar geleden was daar opeens een ver-schrik-ke-lijk virus waar we allemaal dood aan zouden gaan. Nu hebben we al heel wat virussen gehad met een zeer hoge mortaliteit, maar nooit kraaide een kip ernaar. Maar nu opeens moest alles wijken hiervoor. Economie naar de kloten, veel zwakkeren van de samenleving die het loodje legden en uiting van de meest dictatoriale handelingen door zogenaamde wereld(klere)lijders. En dan is daar opeens vanuit het niets een inval in ukraine. Velen hadden er nog nooit van gehoord, maar opeens leefde iedereen mee met dat land. Onder aanvoering van de leugenachtige media wordt er nu gerept over een wereldoorlog. Nou net nog uit mijn raam getuurd en ik zie geen stampende soldaten door de straten marcheren, het luchtruim is kraakhelder en tanks zie ik al helemaal niet. En daar wordt opeens gerept over biologische wapens. Ja, ja. En dan heeft pfizer zeker een wondermiddel tegen? Daar helpen mondkapjes en afstand houden en niet meer bij oma op bezoek gaan zeker ook tegen?

  Een ieder kan een dikke middelvinger krijgen die mij probeert te overtuigen dat rusland slecht is. Zij nog ome Vladimir hebben mij 2 jaar lang onderdrukt of belemert. Dat hebben die meelmuilen van de EU wel gedaan. De vijand van mijn vijand is mijn allerbeste vriend. In huize Tico Martina hangt het staatsportret van de heer Putin in ieder geval kaarsrecht, geflankeerd door de vlag van moedertje Rusland. Ik laat mij niet uitspelen door de media.

 12. Hetzelfde verhaal van de Amerikanen als bij hun inval in Irak! Daar zouden ook chemische wapens zijn. Na onderzoek niets gevonden.
  Zij moeten de hand eens in eigen boezem steken en denken aan de oorlog in Vietnam waar zij napalm gebruikten. Hebben de slachtoffers die nu nog leven ooit genoegdoening gekregen?
  Amerika ligt ver van het huidige oorlogsgebied en dan is het makkelijk praten. Europa zit met het probleem dat ze als een schoothondje achter deze oorlogszuchtige natie staan. Onbegrijpelijk dat men de opruiende uitlatingen van deze president zonder slag of stoot aannemen.
  Hopelijk krijgt men later daar geen spijt van.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties