27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Telegraaf | Russen voeren aanval verder op, maar ’gevreesd konvooi Kiev staat stil’

KIEV – Op de zevende dag van de Russische invasie van Oekraïne is een handvol steden omsingeld door het leger van Vladimir Poetin. Voor het eerst lijkt daarbij een van de grote steden in handen gekomen van de Russen. Maar het gevreesde Russische konvooi richting Kiev staat voorlopig stil, zeggen de Amerikanen. Dit is de stand van zaken in Oekraïne woensdagochtend.

„Zeven dagen hebben we amper geslapen,” zo zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdagochtend tijdens een speech op Facebook. „Vandaag zijn jullie, het Oekraïense volk, een teken van onoverwinnelijkheid.”

Maar de peptalk komt na een zware nacht, waarbij de Russen voor het eerst een Oekraïense stad onder controle kregen. Het gaat om Cherson, dat vlakbij de Krim ligt en waar al dagenlang hevige gevechten plaatsvinden. Het treinstation en het havengebied van Cherson werden dinsdagnacht veroverd door de Russen. Ook is op camerabeelden te zien hoe Russische soldaten en voertuigen inmiddels zijn gestationeerd op het centrale plein van de stad.

’Blijven vechten’

Ook rond Marieopol, de belangrijkste havenstad van het land vlakbij de Donbass, maken de Russen een opmars, vooral door het gebruik van raketaanvallen. Burgemeester Badym Boichenko zei live op Oekraïense televisie dat er door de constante bombardementen geen mogelijkheid meer is om gewonden af te voeren. „We blijven vechten, we geven de verdediging van ons moederland niet op.”

Brandweermannen proberen in Charkov te redden wat er te redden valt van een overheidsgebouw Ⓒ AFP

In Charkov, de tweede stad van Oekraïne, werden afgelopen nacht Russische parachutisten ingezet om een doorbraak te forceren. Volgens de Oekraïense autoriteiten ontstonden daarna gevechten en vielen de Russen een medisch centrum aan. Ook bracht het Oekraïense parlement beelden naar buiten van bombardementen op het politiegebouw en de universiteit van Charkov.

De Russische troepenmacht komt langzaam maar zeker steeds dichterbij de omsingeling van een handvol steden. Het Britse ministerie van Defensie meldt overigens wel dat de algehele vooruitgang van de Russen in Oekraïne de afgelopen 24 uur ‘beperkt’ is geweest, ‘waarschijnlijk door een combinatie van logistieke moeilijkheden en sterke Oekraïens verzet’.

Konvooi

Zo lijkt een enorm Russisch konvooi van honderden tanks, artillerievoertuigen en vrachtwagens dat in de richting van Kiev rijdt, de afgelopen nacht maar weinig kilometers te hebben gemaakt. Volgens Amerikaanse inlichtingen staat het konvooi zelfs helemaal stil op iets meer dan 20 kilometer van de Oekraïense hoofdstad. Er zouden benzine- en voedseltekorten zijn.

Beeld vanuit een Russische legerhelikopter boven Oekraïne.Ⓒ REUTERS

 

Ondanks die tegenslagen gaat het Russische leger volgens Britse informatie wel degelijk verder met de opbouw van ‘zware artillerie’ rond Kiev, Charkov, Mariopol en Chernihiv. Het scenario waarvoor defensie-experts vrezen, waarbij steden worden platgebombardeerd door Russische artillerievoertuigen, lijkt daardoor dichterbij te komen. Volgens de Amerikanen hebben de Russen tot dusver zo’n 400 luchtaanvallen uitgevoerd in Oekraïne – een getal dat de komende dagen hard zou kunnen oplopen.

Een precies aantal slachtoffers berekenen na een week oorlog is lastig, maar het Pentagon schat volgens The New York Times dat er vooralsnog aan beide kanten ongeveer even veel doden zijn gevallen. Na 5 dagen zouden er ongeveer 1.500 Russen en 1.500 Oekraïners zijn overleden, een inschatting op basis van satellietbeelden, afgetapte communicatie en sociale media.

Bron: Telegraaf

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...