24.9 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Telegraaf | ’Poetin gaat Oekraïne officieel de oorlog verklaren’

 

Russische soldaten Oekraine | EPA/ANP

Amsterdam – De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld schudden op zijn grondvesten. De humanitaire toestand in de Oekraïense havenstad Marioepol is volgens hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen ’desastreus’.

De Britse premier Boris Johnson zal dinsdag via een videoverbinding het Oekraïense parlement toespreken. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Franse collega Emmanuel Macron volgens het Kremlin te verstaan gegeven dat het Westen moet ophouden met de wapenleveranties aan Oekraïne. Bovendien beschuldigde hij Kiev ervan de gesprekken die een eind kunnen maken aan het conflict niet serieus te nemen.

Parijs liet weten dat het telefonisch overleg tussen Macron en Poetin meer dan twee uur heeft geduurd, maar gaf verder geen details over de inhoud. Beide leiders spraken elkaar voor het eerst sinds 29 maart. Het hernieuwde contact volgt op het telefoongesprek dat het Franse staatshoofd zaterdag had met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski.

Volgens de weergave van het gesprek door het Kremlin beschuldigde Poetin de Oekraïense strijdkrachten van oorlogsmisdaden die door de EU worden “genegeerd”. De Russische president zou tegen tegen Macron hebben gezegd dat “het Westen kan helpen die wreedheden te voorkomen door de autoriteiten in Kiev onder druk te zetten en geen wapens meer te leveren”. Kiev is volgens Poetin ook niet consequent of klaar voor het “serieuze werk” om het conflict te beëindigen. “De Russen staan nog altijd open voor dialoog.”

Macron merkte volgens het Kremlin op dat de voedselzekerheid in de wereld gevaar loopt door het conflict. Poetin linkte die dreiging vervolgens aan de westerse sancties tegen Rusland en “vestigde de aandacht op het belang van een onbelemmerd functioneren van de mondiale logistiek en transportmogelijkheden”.

Macron is een van de weinige westerse leiders die nog met Poetin sprak na de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari. Dat hield op na de ontdekking van het bloedbad in Boetsja, nabij Kiev.

Stroomuitval in delen van Lviv door Russische luchtaanval

De bevolking van de West-Oekraïense stad Lviv is dinsdagavond opgeschrikt door een Russische luchtaanval. Volgens burgemeester Andrij Sadovi is in een aantal wijken de elektriciteit uitgevallen, doordat drie verdeelstations zijn beschadigd. Ook de internetverbinding is verstoord.

Sadovi vertelde ook dat twee waterpompstations zijn getroffen door Russische raketten, maar dat de watervoorziening is hersteld door alternatieve bronnen te gebruiken. Het Russische leger nam Lviv, dat niet ver van de Poolse grens ligt, op 18 april voor het laatst onder vuur.

Zeker tien doden door Russische aanval op cokesfabriek

Zeker tien mensen zijn dinsdag om het leven gekomen door een Russische aanval op een cokesfabriek in de Oost-Oekraïense stad Avdiivka, iets ten noorden van Donetsk. Volgens de gouverneur van de regio, Pavlo Kirilenko, zijn er ook nog vijftien gewonden gevallen.

“De Russen wisten precies wat hun doelwit was bij dit bombardement. De arbeiders hadden hun dienst er net opzitten en stonden te wachten op de bus die hen naar huis zou brengen”, aldus Kirilenko. Moskou heeft niet gereageerd en het bericht, maar ontkent steevast burgerdoelen onder vuur te nemen.

Zonder westerse zware wapens redt Kiev het niet

Artillerie zal op het slagveld in de Donbas de doorslag geven, zo meent de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. De Russen zijn daarbij dankzij hun grote numerieke overmacht in het voordeel. Daarentegen dwingt het grotere bereik van westerse artillerie gekoppeld aan doelradar en slimme granaten de Russen om hun kanonnen permanent te verplaatsen. Dat maakt hen niet alleen qua logistiek kwetsbaarder, maar ze zijn ook een makkelijker doelwit voor kleine Oekraïense infanterie-eenheden bewapend met Javelins (antitankraketten).

Ruim honderd burgers uit fabriek Marioepol in veiligheid

Ruim honderd geëvacueerde burgers die vastzaten op het door Russen omsingelde terrein van de Azovstal-fabriek in Marioepol zijn veilig aangekomen in de stad Zaporizja. Sommigen van hen zijn gewond. De reddingsoperatie met hulp van de Verenigde Naties en het Rode Kruis nam vijf dagen in beslag.

Volgens de VN kunnen 101 mensen na twee maanden duisternis in de bunkers onder de fabriek eindelijk daglicht zien. Bij het konvooi met bussen en ambulances sloten zich families en personen aan in eigen voertuigen, meldt het Rode Kruis, dat sinds eind februari met de strijdende partijen overlegt over veilige evacuaties.

Rode Kruis-chef Peter Maurer is “immens opgelucht” en zegt in een verklaring dat zijn organisatie er alles aan doet om de resterende burgers weg te krijgen van het belegerde fabriekscomplex. Ook Osnat Lubrani van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) is opgelucht over de geslaagde evacuatie. “De mensen met wie ik reisde vertelden me hartverscheurende verhalen over de hel die ze hebben doorgemaakt.”

Volgens de burgemeester van Marioepol zijn er nog meer dan tweehonderd burgers in de bunkers onder het complex. Hij had gehoopt dat dinsdag een deel van hen kon vertrekken, maar die kans lijkt klein aangezien de Russische troepen weer zijn gaan bombarderen. Moskou stelt dat Oekraïense militairen in de fabriek het tijdelijke staakt-het-vuren hebben gebruikt om nieuwe posities in te nemen.

Bron: Telegraaf

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Denk dat ik de bevrijdingsvlag maar ga uithangen, daar wordt ik blijer van dan van dat lege negatieve geklets hierboven.

 2. Moet zeggen het eerste wat velen dachten bij het zien van de vluchtende Oekrainen aan het begin van de oorlog was, wij willen graag helpen. Intussen is die sympathie beetje bij beetje verandert in walging voor deze Oekraïense vluchtelingen .

  Moet zeggen dat ik dat ook heb, zag toevallig op televisie in Oekraine een vluchtende oude mevrouw in een bus met een wees kindje bij zich. De vrouw had zelf niets meer maar ontfermde zich over dat jongetje, haar woorden waren, het jongetje heeft niemand, hij is een wees, ik kan haar niet achterlaten.

  Op dat moment dacht ik, dit zijn de helden van deze oorlog, iemand die ondanks alle gevaren over een weeskind ontfermt.

  Even later zag ik in een praatprogramma op de Nederlandse televisie een Oekraïense vrouw die in Nederland woont en getrouwd is met een Nederlander vertellen hoe ze aan het begin van de oorlog naar Oekraïne is gereisd om haar moeder op te halen.

  Ze heeft beelden gemaakt van de lange files en ook nog verteld dat ze een hele nacht over hebben gedaan om een paar kilometers vooruit gang te boeken en uiteindelijk kwamen ze na 3 dagen bij het huis van de moeder en hebben haar naar Nederland meegenomen.

  Ik dacht even wachten misschien gaat ze vertellen dat zij ook gelijk wat andere vluchtelingen heeft meegenomen naar Nederland of wellicht gelijk een weeskind heeft geadopteerd, maar niets, zij heeft alleen haar moeder meegenomen.

  Toen dacht ik wat een walgelijke vrouw moet dat zijn, haar land is in oorlog en ze verschijnt op televisie om te laten zien dat ze Nederlands spreekt en naar Oekraïne is gereisd om haar moeder op te halen.

  Ik moet zeggen dat ik toch stiekem dacht, als de derde wereld oorlog begint moet Poetin een raket op het huis van die Oekraïense vrouw in Nederland richten en kijken wie haar helpt.

 3. En na Rusland whats next. China dat Taiwin binnenvalt?

  Veel landen hebben er geen problemen mee dat Rusland een land bombadeerd en leegrooft

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -