27 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

RTL | ‘Zeer invloedrijke’ topdiplomaat Henry Kissinger (100) overleden

HomeLandenInternationaalRTL | 'Zeer invloedrijke' topdiplomaat Henry Kissinger (100) overleden
ANP

De Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger is vannacht op 100-jarige leeftijd overleden. Hij zorgde er in de jaren zeventig voor dat de VS en China de banden aanhaalden, midden in de Koude Oorlog. Later won hij een Nobelprijs voor de Vrede en hij bleef tot zijn dood betrokken bij de top van de Amerikaanse politiek. “Maar niet alle Amerikanen zijn rouwig om zijn dood.”

Henry Kissinger was diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij werkte als minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford. Hij is de man die de ‘Realpolitik’ introduceerde in de Koude Oorlog.

‘Poetin zou telefoon nog opnemen’

“Hij was zeer invloedrijk”, zegt verslaggever Sophie van der Meer vanuit New York. Sterker nog: “Hij dacht dat wereldleiders als Xi Jinping of Vladimir Poetin nog steeds de telefoon zouden opnemen als hij zou bellen.”

Kissinger was zelfs na zijn honderdste verjaardag, in mei van dit jaar, nog actief. Hij woonde bijeenkomsten in het Witte Huis bij en publiceerde een boek over leiderschapsstijlen. Deze zomer bracht hij nog een verrassingsbezoek aan Xi in China.

Nixon en Ford

In de jaren zeventig was hij als buitenlandminister onder Nixon betrokken bij belangrijke geopolitieke momenten. Zo zorgde zijn diplomatie tot gesprekken over wapenbeheersing tussen de VS en de Sovjet-Unie en verbeterde betrekkingen tussen Israël en zijn Arabische buren.

Henry Kissinger vorige maand tijdens een gala in New York. Henry Kissinger vorige maand tijdens een gala in New York.
© ANP / Xinhua

Ook was hij een van de architecten van de vredesakkoorden van Parijs, die een einde maakten aan de Vietnam-oorlog.

‘Geweld in Vietnam duurde langer’

“Maar Kissinger is een heel controversieel figuur, lang niet alle Amerikanen zijn rouwig om zijn overlijden”, legt Van der Meer uit. “Door zijn politiek duurde het geweld in Vietnam veel langer dan nodig.”

Zo speelde hij een rol in tapijtbombardementen in Cambodja tijdens de oorlog in Vietnam. Daarbij kwamen duizenden burgers om het leven en kon het Rode Khmer-regime aan de macht komen.

Controversiële Nobelprijs

Toch won hij in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol bij het vertrek van het Amerikaanse leger uit Vietnam. Die Nobelprijs was een van de meest controversiële ooit. Twee leden van het Nobelcomité namen er ontslag om.

Henry Kissinger (links) met president Richard Nixon (rechts) in 1973. Henry Kissinger (links) met president Richard Nixon (rechts) in 1973.
© ANP / AP

Kissingers reputatie als belangrijkste architect van het Amerikaanse buitenlandse beleid nam af met het aftreden van Nixon in 1974 om het Watergate-schandaal. Toch was Kissinger, die werd geboren in Duitsland, ook onder president Gerald Ford een diplomatieke kracht. Hij bleef de rest van zijn leven zijn mening geven over geopolitieke kwesties.

‘Oorlogscrimineel’

“Voor sommige Amerikanen gaat hij de geschiedenis in als een gevierd diplomaat, die de Amerikaanse buitenlandpolitiek in de Koude Oorlog heeft gevormd”, zegt Van Der Meer. “Anderen noemen hem een oorlogscrimineel.”

Voormalig president George Bush liet vannacht weten dat Amerika ‘een van de meest betrouwbare en onderscheidende stemmen op het gebied van Buitenlandse Zaken is kwijtgeraakt’.
Joodse vluchteling

Dat Kissinger als Duitse vluchteling de top van de Amerikaanse politiek kon bereiken, zegt volgens Bush ‘net zoveel over zijn grootheid als over de grootheid van Amerika’. De Joodse Kissinger vluchtte in 1938 vanuit nazi-Duitsland naar de VS.

Bron: RTL Nieuws

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties