28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

FD | Rechter geeft DNB toch weer tikje op vingers over boete trustkantoor TMF

Martijn Pols | Financieel Dagblad

Op de kade van Maputo liggen marinespeedboten die werden gefinancierd met geld dat was bedoeld voor de tonijnvisserij. Via de Mozambikaanse marine werden honderden miljoenen weggesluisd, diein 2013 waren opgehaald met een door trustkantoor TMF geplaatste obligatielening van $850 mln. Foto: AFP

Trustkantoor TMF is definitief bestraft voor betrokkenheid bij het wegsluizen van honderden miljoenen uit Mozambique. Het kantoor moet een boete van ruim vijf ton betalen, zo is in hoger beroep bepaald.

In het kort

  • Trustkantoor TMF heeft definitief een boete gekregen voor de betrokkenheid bij miljoenenfraude in Mozambique.
  • Maar een tweede boete die DNB had opgelegd, werd door de rechter als onterecht aangemerkt.
  • Dat is een gevoelige tik op de vingers van de toezichthouder die ook bij de rechtbank al een korting op de boete moest incasseren.

Opvallend is de gevoelige tik die de rechter aan DNB geeft in de zaak. DNB onderbouwde niet stevig genoeg dat TMF z’n interne controle deels niet op orde had. Daarom is een tweede boete geschrapt.

TMF is gestraft voor een zaak uit 2016. De firma liep tegen de lamp door diensten te verlenen aan een Mozambikaans staatsbedrijf die betrokken was bij een obligatielening van $850 mln. Dat geld dat was bedoeld voor visserij kwam via deze omweg terecht bij de marine en is ook deels weggesluisd.

Kort voor mediapublicaties van Nieuwsuur en de NRC in 2018 over corruptie rond deze gelden en de betrokkenheid van TMF deed het trustkantoor melding van de kwestie bij DNB. Trustkantoren zijn wettelijke verplicht om dit soort incidenten te melden bij hun waakhond. DNB kondigde destijds meteen aan onderzoek te doen aan de hand van die melding. Pas in december vorig jaar bleek dat TMF voor de hulp bij de fraude in twee boetes had opgelegd gekregen van DNB.

TMF had volgens de waakhond in het betreffende dossier een reeks aan voorschriften zoals het checken van de klant niet op orde. Het verzaakte daarmee zijn zogeheten poortwachtersfunctie die financiële dienstverleners hebben, zo bevestigde de hoogste bestuursrechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) maandag.

Tweede tik

TMF kreeg eigenlijk twee boetes in deze zaak, maar het CBb schrapte daarvan de kleinste van €10.000. Dat is gevoelig, omdat het de tweede keer in deze zaak is dat DNB een dergelijke nederlaag leidt.

In 2019 verlaagde de rechter de boete al omdat de toezichthouder informatie had achter gehouden in de procedure. DNB had toen ontkend dat er stukken waren van een overleg met het ministerie van Financiën over de kwestie TMF en de betrokkenheid bij de fraude die destijds in de media en de Tweede Kamer tot veel reuring leidde.

Na vragen van de advocaat van TMF kwam DNB toch op de proppen met correspondentie over deze zaak met het ministerie. Daarop schrapte de rechter al 10% van de geldstraffen, die daarmee op €535.000 uitkwam.

De boetes kwamen pas recent aan het licht, omdat DNB deze geheim moest houden tot ze definitief waren vastgesteld. In totaal lopen er nog zeker twaalf procedures van trustkantoren tegen straffen van de toezichthouder, becijferde het FD al eerder.

In het hoger beroep veegt de rechter nu een tweede, kleinere boete van tafel. DNB bestrafte TMF ook voor een overtreding van de zogeheten Sanctiewet. Die wet schrijft voor dat financiële dienstverleners hun klanten moeten screenen op mogelijke schending van sancties dat aan (leden van) een regime zijn opgelegd door internationale organisaties zoals de VN. Zo moet voorkomen worden dat partijen in de financiële sector ongemerkt betrokken raken bij corruptie of andere schandalen.
Sanctiewet

DNB constateerde dat dit in dit dossier deze Sanctiewet niet goed was gevolgd omdat TMF geen check deed op de klant uit Mozambique. Maar van de hoogste bestuursrechter mag de toezichthouder daar dan niet direct de conclusie uit trekken dat de administratie en interne controle van TMF op dit punt rammelt.

De toezichthouder deed dat wél en legde daarom een boete van €10.000 op. Die is nu van tafel. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) rekent bovendien alle kosten van de procedure toe aan DNB.

De boete voor TMF is er een uit een reeks aan straffen die DNB de laatste jaren uitdeelde in deze sector. Die is de laatste jaren veelvuldig negatief in het nieuws — zoals het uitlekken van de Panama Papers — door betrokkenheid bij diverse grote schandalen rond het wegsluizen en verbergen van gelden.

Bron: Financieel Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...