29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Is het tij nu echt in het voordeel van Oekraïne aan het keren?

Oorlog in Oekraïne | ’Dit kan Rusland voor dilemma zetten’ | Cedric Lagast

Ⓒ ANP

Charkov – Het Oekraïense leger heeft de stad Charkov heroverd. Is het tij definitief in het voordeel van Oekraïne gekeerd? „Dit kan Rusland voor een dilemma zetten.”

- Advertentie -

Volgens analisten van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) heeft het Oekraïense leger de stad Charkov helemaal heroverd. De Russische bombardementen op de stad zijn gestopt en het Russische leger heeft de aftocht geblazen. „In het noordoosten heeft het Oekraïense leger zo’n 600 km² veroverd. Dat is een wezenlijk stuk terrein”, zegt voormalig kolonel Roger Housen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski liet vrijdag in zijn dagelijkse briefing weten dat er al 1015 gebieden heroverd zijn op de Russen. Dat kwam bovenop het nieuws dat 1500 Russische soldaten in Izium zijn gesneuveld door Oekraïens artillerievuur, toen ze de Siverski-Donetskrivier probeerden over te steken.

Is het tij gekeerd?

De overwinning van Oekraïne in Charkov – de op een na grootste stad in het land – betekent niet dat het tij nu definitief gekeerd is. „Dit is geen kantelmoment”, zegt Housen. Op de kaart van Oekraïne blijft het deel dat door de Russen is ingenomen nog erg groot.

Volgens oud-kolonel Housen is het een gekleurd verhaal. „We krijgen van Oekraïne heel veel info over de successen die ze boeken. Dat is vooral in het noordoosten van het land. Maar ze vertellen weinig over wat er bijvoorbeeld in het zuiden gebeurt. Daar, tussen Izium en Popasna, is het omgekeerde aan de gang. Daar gaat Rusland stapsgewijs vooruit. Dat gaat zeer geleidelijk. Soms wordt er op een dag 15 km² veroverd en een dag later weer niets. Dat zijn kleinere gebieden, maar toch zijn het tikken die de Russen uitdelen.”

Nieuwjaar

Kirilo Boedanov, het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst, voorspelde bij Sky News dat het breekpunt van de oorlog in de tweede helft van augustus zal liggen. Volgens Boedanov zou de strijd dan in het voordeel van de Oekraïners keren. Tegen nieuwjaar zou de oorlog voorbij kunnen zijn.

„Zulke uitspraken moet je met een korrel zout nemen”, zegt Housen. Hij voorspelt dat de komende maanden een wedloop worden, voor beide legers. „Het wordt interessant om te zien wat er nu rond Charkov zal gebeuren. De stad ligt vlak bij de Russische grens, en die grens ligt op zo’n 35 kilometer van de Russische stad Belgorod. Als het Oekraïense leger aan de grens raakt, komt Belgorod stilletjes in het bereik van hun artillerie.

Logistieke hub

Dat is een probleem voor de Russen, want Belgorod is een operationele basis. Het is een logistieke hub voor bijvoorbeeld brandstof en munitie, maar daar zitten ook de reserves van het Russische leger. Een aanval zou niet alleen de aanvoerlijnen kunnen doorknippen. Het zou ook een grote symboolwaarde hebben. Het zou de Russen meteen voor een dilemma zetten: zetten ze hun reserves in om een tegenaanval vanuit Charkov te stoppen? Of zetten ze die reserves in in de Donbas?”

„Anderzijds: als Rusland er toch in slaagt om in Izium een doorbraak te forceren naar de stad Sjevjerodonetsk, dan zit Oekraïne in de problemen. Dan moet het Oekraïense leger weer de reserves terugtrekken uit Charkov.”

Een belangrijke rol blijft weggelegd voor de keuzes in het Westen. „Als er veel militaire steun komt vanuit het Westen, dan zou Oekraïne de overmacht kunnen grijpen”, besluit Housen. „Maar als Poetin erin slaagt deze zomer al 135.000 dienstplichtigen in te zetten, dan zou het weleens anders kunnen uitpakken.”

Bron: Telegraaf

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -