30 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

PBC | Porto Kòrsou moet het gesprek aangaan over een toekomst zonder raffinaderij

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Initiatiefnemers van Porto Kòrsou hebben gisteren een plan gepresenteerd om op Curaçao een landmark te ontwikkelen aan de waterkant van het oude raffinaderij terrein. Het idee voor zo’n gebouw is met succes neergezet in Sydney met het Opera House. Ook Curaçao zou zo’n landmark moeten hebben.

Het plan moet volgens Orlando Meulens van Porto Kòrsou werkgelegenheid opleveren en het toerisme een boost geven. Met het plan nemen de initiatiefnemers een voorschot op een Curaçao zonder raffinaderij. Het merendeel van de bestuursleden van Porto Kòrsou was eerder verbonden aan Greentown.

Volgens Meulens is Greentown afgestapt van de visie op volledige duurzaamheid. Reden voor hem om samen met Sven Rusticus, Ronald van Sluisveld en Marc Arnol iets nieuws neer te zetten, dat wel uitgaat van een Curaçao zonder raffinaderij.

Verandering
Het plan is geïnspireerd op de markt en ontmoetingsplaats Plaza Nobo in Punda. De dakconstructies van de drie torens hebben dezelfde gekartelde dakconstructie als Plaza Nobo. Het gebouw is een ontmoetingsplaats voor velen en heeft meerdere functies. Het gebouw heeft geen voor- of achterkant en heeft een symmetrische vorm.

Volgens Meulens begint elke verandering met een eerste stap. “Dit monumentale gebouw is een eerste stap op weg naar een duurzame toekomst. Het is bedoeld om mensen aan het denken te zetten en bij te dragen aan de discussie over de toekomst van de haven van Curaçao.”

Daarmee dient de nieuwe organisatie af te rekenen met het negatieve imago van Greentown, dat door velen, waaronder de vakbonden als een bedreiging werd gezien. Meulens weet dat de tijdgeest nu anders is en het besef groeit dat een Curaçao zonder raffinaderij steeds realistischer wordt.

Netwerk
“In de elf jaar dat wij nu bezig zijn met een andere toekomst voor Curaçao, hebben we een breed netwerk opgebouwd van mensen, bedrijven en instellingen die onze visie ondersteunen en het project wat daaruit voort komt zien zitten.

Het netwerk van Porto Kòrsou wordt gevormd door bedrijven die willen ondernemen en investeren in Curaçao, waaronder de realisatie van een recycling center, een waste-to-energy fabriek en de ontwikkeling van jachthavens.

De haven van Curaçao is een diepe zeehaven, buiten het orkaangebied en geschikt voor superjachten. Eén superjacht levert volgens Porto Kòrsou veertig arbeidsplaatsen op. En daar is het volgens Meulen ook om te doen. “Wij helpen mensen weer aan het werk, geven een doel in het leven en een vast inkomen.”

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Porto Kòrsou en refineria. En en/ en niet of. Curaçao zal nooit een provencie worden van Ned al zouden alle 160.000 inwoners en 30.000 ongedocumenterden hiervoor zouden stemmen omdat Ned dat niet wil. Misschien een bijzonder gemeente met 2de rangs burgers

 2. Een naar mijn mening uitvoerbaar plan. Nu politici meekrijgen, voor hen natuurlijk als ze eraan kunnen verdienen. Bij de ‘oude garde’ zie ik weinig enthousiasme maar voor de jongeren die hoop ik de politiek in willen stappen zie ik dit wel zitten.

 3. Veel negativiteit, maar ik vind het plan zo slecht nog niet. Alleen hoop ik dat de originele plannen van Greentown niet helemaal verdwijnen. Ik denk dat een landmark heel veel aantrekkingskracht heeft.

 4. Het plan is gedoemd idd snel (weer) in de prullenmand te belanden, omdat het niet meteen duidelijk is voor Korsou politici hoe hun verdienmodel erin past.
  Ziet er uit als gericht op high-end clientèle. Die highenders zijn maximale, snelle dienstverlening gewend. De YdK en dienstverlening……. need I say more?!?

  Greetings from Makati.

 5. Het plan is gedoemd idd snel (weer) in de prullenmand te belanden, omdat het niet meteen duidelijk is voor Korsou politici hoe hun verdienmodel erin past.
  Ziet er uit als gericht op high-end clientèle. Die highenders zijn maximale, snelle dienstverlening gewend. De YdK en dienstverlening……. need I say more?!?

  Greetings from Makati.

 6. Het zou niks worden als u portemonnee, meneer Meulens, niet zeer goed gevuld is en u niet bereid bent om regelmatig het portemonnee van de mensen aan de macht aan te vullen. Heeft u al van de lange wachttijden om een vergunning te krijgen op het eiland gehoord? Dat noemen ze “red tape”. Curacao is geen Sidney en ondanks het bezoek van de toppers ,ook geen Dubai!!Helaas! Fijn om initiatieven te tonen maar u moet ook realistisch blijven.

 7. Men komt nooit verder dan de mantra ‘toerisme’.
  Een land moet zijn geld verdienen met het voortbrengen van tastbare producten en waardetievoeging aan basisdiensten, NIET met toerismeslavernij: moet Korsou een land worden van schoonmaaksters, tuinmannen en kamermeisjes?

 8. Men komt nooit verder dan de mantra ‘toerisme’.
  Een land moet zijn geld verdienen met het voortbrengen van tastbare producten en waardetievoeging aan basisdiensten, NIET met toerismeslavernij: moet Korsou een land worden van schoonmaaksters, tuinmannen en kamermeisjes?

 9. Als je hier met wat dan ook voor een plan komt met of zonder hulp van de corrupte regering en vakbonden ben je al op voorhand over geleverd aan de Forti leeuwen, aasgieren en raven die het laatste stukje brood nog op vreten wat je hebt op gebouwd, dus een gewaarschuwd mens op Curacrim moet dan ook tellen tot honderd voor hij ook maar een $ in een project op deze door en door verrotte klip steekt. Het is elke keer het zelfde liedje wat er er word opgehangen, goed voor de werkgelegenheid uitspreken voor een YDK’er is net zo’n erg als vloeken in de KERK, ik denk dat zo’n projek wel zou lukken als curacrim een provisie van Nederland zou worden, kom maar binnen meneer Meulens

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -