31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

PBC | FIU Curaçao: Explosieve groei ongebruikelijke transacties

HomeLandenCuraçaoPBC | FIU Curaçao: Explosieve groei ongebruikelijke transacties

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De Financial Intelligence Unit (FIU) van Curaçao heeft een significante toename in het aantal meldingen van verdachte ongebruikelijke financiële transacties gemeld, een trend die de afgelopen jaren zichtbaar is.

Uit de jaarverslagen over de periode 2020-2022, gepresenteerd aan de ministers van Financiën en Justitie, blijkt dat het aantal meldingen dat is doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM) is gestegen.

In 2022 registreerde de FIU bijna 91.000 meldingen, een aanzienlijke toename vergeleken met de ruim 76.000 meldingen in 2021 en een scherpe stijging ten opzichte van de meer dan 40.000 meldingen in 2019. Deze groei is voornamelijk afkomstig uit de banksector, geldtransactiekantoren, en de (online en land-based) goksector, waarbij vooral de laatste een opmerkelijke piek in 2020 liet zien.

“Als we kijken naar de cijfers van 2019 tot 2022, zien we dat het aantal meldingen meer dan verdubbeld is. Dit wijst op een verhoogde waakzaamheid binnen de financiële sector, met name bij banken en online gokbedrijven,” aldus de FIU in een verklaring.

De FIU maakt onderscheid tussen objectieve en subjectieve meldingen, waarbij de laatste gebaseerd is op het vermoeden dat een transactie verband kan houden met witwassen of terrorismefinanciering. Hoewel het aantal subjectieve meldingen historisch laag bleef, benadrukt de FIU het belang van deze meldingen in het detectieproces.

Gokindustrie

Een andere sector die onder de loep wordt genomen is de online gokindustrie, geïdentificeerd als bijzonder kwetsbaar voor witwaspraktijken. De FIU merkt op dat, ondanks de stijging in meldingen van ongebruikelijke transacties, het aantal meldende entiteiten binnen deze sector relatief laag blijft. Dit suggereert een gebied voor verbetering in de registratie en meldingsbereidheid van online gokbedrijven.

In de aanloop naar de evaluatie van Curaçao in 2024 door de Financial Action Task Force (FATF), benadrukt de FIU het belang van continue ontwikkeling en samenwerking tussen alle betrokken partijen om de integriteit van het financiële systeem te waarborgen.

“Het is essentieel dat we onze inspanningen opvoeren, met name op het gebied van technologie, ICT, data-uitwisseling en samenwerking, om witwassen en terrorismefinanciering effectief tegen te gaan,” stelt de FIU.

Bron: Persbureau Curacao

1 reactie

  1. De FIU meld dat een groei in de meldingen van ongebruikelijke transacties is.Maar niet van de goksector. Geen probleem en een beetje geduld beste FIU. Op korte termijn met de LOK zou zeker een beter medewerking zijn van deze sector,niet alleen van de life gokers maar ook van online gok. De gokbedrijven zullen zeker veel meldingen doen,ha!ha!ha!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties