26 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

ParadiseFM | Rechter verbiedt uitvoer dolfijnen

Dolfijn Luna | Zenzi Willems

Een veelbesproken zaak op Curaçao kreeg vrijdag 3 juni 2022 vervroegd een uitspraak. Animal Rights spande een kortgeding aan tegen Sea Aquarium en heeft op de dag van de zitting nog uitspraak van de rechter ontvangen.

De zaak draaide om een besluit van Sea Aquarium om vijf dolfijnen te verkopen aan Fakieh Aquarium in Saoedi Arabië. De rechter stelt Animal Rights in haar gelijk en verbiedt Sea Aquarium de uitvoer, op dwangsom van 2 ton per dolfijn.

Bertie Braam, advocaat namens Animal Rights, drong aan op naleving van het Cites-verdrag. Een internationale afspraak die het welzijn van dieren als dolfijnen moet waarborgen. Volgens de rechter schendt Sea Aquarium deze afspraak met de verkoop van de dieren.

Het aquarium vroeg de rechter Animal Rights als niet ontvankelijk te verklaren; de stichting huisvest zich immers in Nederland, niet op Curaçao. Volgens de rechter blijkt echter uit de statuten van de stichting dat deze zich niet enkel bekommert om dieren binnen de Nederlandse landsgrenzen.

Tevens bracht Sea Aquarium naar voren dat men bij hun aan het verkeerde adres was: de dolfijnen waren namelijk eigendom van een andere entiteit. Op de vraag wie dan wel de eigenaar was weigerde men antwoord te geven. Volgens het gerecht is het niet van belang wie de eigenaar is. Het draait om wie de uitvoerder van de dolfijnen is, en dat is Sea Aquarium gebleken.

De bedoeling was dat de dolfijnen op 1 juni 2022 zouden vliegen, maar dat is niet doorgegaan. Mocht Sea Aquarium niet met een gegronde vergunning komen en toch tot uitvoer overgaan, wacht het bedrijf een dwangsom van Naf 200.000 per dolfijn, waarvan 90% naar het Land Curaçao zal gaan.

Bron: ParadiseFM

Artikel delen

2 reacties

  1. Dolfijnen horen eigenlijk niet in gevangenschap ter vermaak van.
    Helaas is het wel een bedreigde diersoort geworden die vaak in netten van vissers terechtkomen. Vervuiling en scheepvaart zorgen er helaas ook voor dat hun leefgebied wordt verstoord.
    Seaquarium heeft ongetwijfeld onvoldoende middelen maar ip van inhalig te zijn zouden ze deze dieren beter voor minder geld naar andere landen kunnen ‘verkopen’ ipv de woestijn.

  2. Een beetje vreemde uitspraak, Amerikanen zouden zeggen, “their is no such thing as a little pregnant”. Als Animal Rights zich echt zorgen maakt om de welzijn van dieren dan moeten ze zich juist zorgen maken dat deze dieren in gevangenschap worden gehouden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -