26 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

Onweer Landhuis Bever | Ineke Wigerink

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt het Caribbean Weather Center (CWC) woensdag tegen NU.nl. De avondklok op Curaçao is vervroegd naar 11.00 uur.

De storm verplaatst zich inmiddels trager dan eerdere voorspellingen verwachtten. Bonnie, de naam die de storm krijgt als die echt een tropische storm wordt, komt waarschijnlijk al rond 16.00 uur aan land op Bonaire, zegt CWC-weerman Olav Geijs vanaf Curaçao. Aan het begin van de avond komt de storm aan op Aruba.

Vooral de inwoners die nog onvoldoende voorbereidingen hadden getroffen, waren volgens de weerman “paniekerig”. Geijs zag ‘s ochtends vroeg dat inwoners van Curaçao nog druk bezig waren hun huizen te verstevigen.

“Zorg er ook voor dat bijvoorbeeld tuinstoelen zijn opgeborgen”, geeft Geijs de inwoners van de drie Caribische eilanden een tip. “Als die door de wind gaan rondslingeren, kunnen die ook voor schade zorgen.” Mocht er weinig tijd zijn om je huis te verstevigen, dan is het raadzaam om aan de oostzijde te beginnen, omdat de wind vooral uit die richting zal waaien.

Avondklok vervroegd, winkeliers plaatsen zandzakken

De storm is met windsnelheden tussen de 60 en 80 kilometer per uur nu nog een tropische storm van de zwakste categorie, hoewel er uitschieters naar boven mogelijk zijn, zegt Geijs. De lokale autoriteiten hebben echter uit voorzorg een stormwaarschuwing (code rood) afgegeven.

Alle overheidsdiensten van Curaçao zijn woensdag de hele dag gesloten. De avondklok is vervroegd tot 11.00 uur plaatselijke tijd.

Daarom zijn veel winkels op Curaçao niet opengegaan, meldt voorzitter Mahesh Mukhi van ondernemersvereniging Downtown Management Organization (DMO). Een deel van de winkeliers op het eiland heeft uit voorzorg zandzakken voor hun winkels geplaatst, vooral aan de waterkant van de hoofdstad Willemstad.

“Vanwege de vervroegde avondklok is het nu erg druk op de wegen”, laat Mukhi weten.

Alle mensen op Curaçao moeten thuisblijven. De regering raadde de inwoners van het eiland aan om te hamsteren. De vervroegde avondklok heeft volgens de DMO-voorzitter niet tot grote ongeregeldheden onder winkelend publiek geleid.

Scholen en overheidsdiensten Aruba en Bonaire gesloten

Ook de overheid op Aruba gaat woensdag plat. De scholen op het eiland zijn donderdag en vrijdag gesloten, meldt Aruba.nu.

Op Bonaire zijn de scholen en crèches vanaf woensdagochtend plaatselijke tijd gesloten. Er zijn schuilplaatsen ingericht op vijf plekken op het eiland, meldt Bonaire.nu. De KLM-vlucht vanaf Schiphol naar het eiland die voor woensdag gepland stond, vertrekt een dag later.

De inwoners van het eiland krijgen het advies om thuis te blijven. De lokale autoriteiten hebben werkgevers gevraagd om hun personeel vrij te geven. Bouwwerkzaamheden worden tijdens het noodweer afgeraden.

Weerplaza verwacht dat Bonnie pas na het passeren van de drie eilanden zal uitgroeien tot een orkaan. “Maar het zal een randgeval worden.”

Bron: NU.nl

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -