26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Wanneer krijgen ambtenaren en docenten op Curaçao hun volledige loon? Kabinet heeft nog geen antwoord

HomeLandenCuraçaoNTR | Wanneer krijgen ambtenaren en docenten op Curaçao hun volledige loon?...


WILLEMSTAD/DEN HAAG – De vakbonden op Curaçao reageren in eerste instantie verheugd op de bekendmaking dat er niet meer in hun salaris gekort hoeft te worden. Het is maar de vraag óf en wanneer ambtenaren, docenten en vuilnismedewerkers hun volledige loon gaan krijgen.  

Al twee jaar leveren ambtenaren en medewerkers van overheidsinstellingen verplicht 12,5 procent van hun arbeidsvoorwaarden in. Nederland heeft zo’n ‘solidariteitsheffing’ als voorwaarde gesteld voor de honderden miljoenen aan coronaleningen, maar biedt nu ‘ruimte’ om de korting terug te draaien.

Op straat en sociale media wordt voorzichtig positief gereageerd. “Eerst zien, dan geloven”, is gelijk wat veel mensen eraan toevoegen. Ook premier Gilmar Pisas wil eerst de officiële behandeling van de Rijksministerraad van komende woensdag afwachten voor de details. Hij zal ook snel met een antwoord moeten komen waar hij het geld vandaan haalt om de volledige salarissen te gaan betalen.

‘Leerkrachten willen stoppen of weg van Curaçao’
Onderwijsbond Doen reageert in eerste instantie verheugd op de toezegging om de ‘solidariteitsheffing’ te gaan afschaffen. Tegelijkertijd eist de bond dat docenten op Curaçao ‘per direct’ hun volledige salaris uitbetaald krijgen. Of dat gaat gebeuren, is maar de vraag.

Het kabinet op Curaçao moet van Den Haag met een plan komen hoe ze de volledige salarissen gaan financieren, zonder leningen af te sluiten. Nederland is niet bereid om dat gat te vullen. Het Arubaanse kabinet gaat stapsgewijs de 12,5 procent-korting terugdraaien: vanaf juli 5 procent en in 2023 de rest.

Docenten nog langer laten wachten is wat Doen betreft geen optie, benadrukt Felipa. “De maatregel heeft het onderwijs kapot gemaakt. Sinds de pandemie is de werkdruk alleen maar gestegen.”

“We moeten twee á driemaal zoveel doen als voor de pandemie. Veel leerkrachten hebben geen motivatie meer om te investeren in hun werk. Ze willen stoppen en overstappen naar beter betaalde banen of hun beroep in een ander land voorzetten waar wél beter betaald wordt.”

Verslag door Kim Hendriksen

De onderwijsbond bestaat sinds de komst van de ‘solidariteitsheffing’. “Voor ons gevoel krijgen wij met deze salariskorting stank voor dank”, aldus voorzitter Marbella Felipa. “Sinds ons ontstaan hebben we op alle fronten en alle gebieden hiertegen gevochten.”

‘Docenten gebruiken hun eigen vakantie voor hun klaslokaal’
Felipa wil dat er geïnvesteerd wordt in het onderwijs. “Dat wat vakantiegeld wordt genoemd, gebruiken leerkrachten in het onderwijs al jaren om klassen te versieren en materialen te kopen omdat hier al jaren geen geld voor is. Vooral de leerkrachten die in het funderend onderwijs werken, gebruiken hun vakantiegeld voor schooldoeleinden, zoals het aanschaffen van schoolartikelen zodat ze op een fatsoenlijke manier les kunnen geven.

“Daarnaast nekt zo’n korting de motivatie van de collega’s”, ziet Felipa. “In een land waar geen onderwijsbeleid is, ben je afhankelijk van de mensen die ‘the extra mile’ willen gaan, maar die motivatie is nu weg.”

‘Wanneer verdwijnt de solidariteitsheffing precies?’
Door de bekendmaking van staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) wil de onderwijsbond van het Curaçaose kabinet horen wat hoe de 12,5 procent-korting op hun arbeidsvoorwaarden precies wordt teruggedraaid. Wat de onderwijsbond betreft, gaat de inkorting zo snel mogelijk van tafel.

Ook overheidsvakbond Abvo (Algemene Bond van Overheids- en Overige Personeel) is ‘heel blij’ met de bekendingmaking vanuit Den Haag. “De koopkracht van onze ambtenaren is de afgelopen jaren drastisch achteruitgegaan”, vertelt George Hernandez, bestuurslid bij de Abvo.

“Het indexcijfer was eind vorig jaar astronomisch hoog waardoor de koopkracht van de ambtenaren in 2021 met 3,4 procent achteruit is gegaan. Daar komt het verlies bij dat de salarissen sinds 2013 niet geïndexeerd zijn.”

Protesten op Curaçao konden bezuinigingen niet voorkomen
In juni 2020 gingen honderden betogers de straat op tegen de aangekondigde bezuinigingen. Verschillende wegen werden toen geblokkeerd met brandende autobanden. Bij regeringscentrum Fort Amsterdam liepen de spanningen hoog op. De betogers eisten het aftreden van het kabinet-Rhuggenaath.

De Tweede Kamer reageerde in eerste instantie bezorgd, maar de maatregelen zoals de ‘solidariteitsheffing’ werden doorgezet.

“De inhouding van de 12,5 procent salariskorting, maakt dat ambtenaren er 25 procent op achteruit zijn gegaan. Wij zijn dan dus ook heel blij dat de staatssecretaris met het voorstel is gekomen”, aldus Hernandez. De vakbond wacht af wat het kabinet nu gaat doen. “Maar voor ons is het heel goed nieuws.”

Den Haag wil dat topinkomens gaan inleveren
Een langgekoesterde wens vanuit politiek Den Haag, is dat de topinkomens bij overheidsbedrijven en -stichtingen op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten gaan inleveren. Het Nederlandse kabinet heeft het over een salariskorting van 25 procent. Daarnaast mogen ze niet meer verdienen dan 130 procent van wat de premier krijgt.

Volgens Abvo hebben de topinkomens een overgangsperiode nodig om de nodige aanpassingen te kunnen doen. “Het kan niet zo zijn dat topinkomens nu plotseling met een salariskorting te maken krijgen”, reageert Hernandez. “Het leven wat ze leiden is gebaseerd op het inkomen wat ze nu verdienen, dus we stellen voor om een overgangsperiode in te stellen van vijf jaar zodat ze hun leven op het nieuwe salaris kunnen aanpassen.”

“In Nederland is het zo dat topinkomens een aanlooptijd hebben gekregen van vijf tot zeven jaar voordat de salariskorting wordt toegepast, wij stellen voor dat wij dat hier op Curaçao ook hanteren.”

 

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

15 reacties

  1. Er is niet gekort op de salarissen van de ambtenaren maar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Niet betalen van 6% vakantiegeld. 3% op loontrede en 3% op vakantiedagen.

  2. In andere landen gaan men demonstreren. Komop Docenten! Als jullie echt boos zijn dan moeten gaan staken!

    Wees niet zo bang!

  3. In andere landen gaan men demonstreren. Komop Docenten! Als jullie echt boos zijn dan moeten gaan staken!

    Wees niet zo bang!

  4. Docenten hun salaris werd direct ingekort zonder termijn of waarschuwing en bij topinkomens zou het 5 à 7 jaar duren??? Bullshit van di Abvo dat ze volgens hun “levenstijl” hier niet aan zou mogen ingekort worden!
    Geef de middenklasse hun eerlijk inkomen terug per direct en geef hun achterstallig onterechte gestolen geld terug!!!

  5. Docenten hun salaris werd direct ingekort zonder termijn of waarschuwing en bij topinkomens zou het 5 à 7 jaar duren??? Bullshit van di Abvo dat ze volgens hun “levenstijl” hier niet aan zou mogen ingekort worden!
    Geef de middenklasse hun eerlijk inkomen terug per direct en geef hun achterstallig onterechte gestolen geld terug!!!

  6. Fred Schiedam,

    Ik verkeer in de veronderstelling, dat met een staatsschuld van 80% van het bnp er sprake is van een bijna failliete overheid.

    Zonder een financieel infuus of zonder hogere belastinginkomsten bv op vermogens van degenen, die nu ontzien worden gaat het niet goed komen ben ik bang.

    Het onderwijs kreeg vorig jaar 30 miljoen uit Nederland.
    Hoe is dat geld besteed? Ik zag dat vrijwilligers wat hebben opgeknapt met een likje verf…..

    Het lijkt er op, dat men financiële hulp vraagt voor onderwijs, armoedebestrijding omdat dat lijkt te lukken.
    Zolang men met deze problemen komt, lijkt er geld los te komen.
    Oplossing is dan voor de regering contra-productief.
    Zoiets als de kip met gouden veren slachten en opeten……

  7. Denkt er nog iemand aan de leerlingen? Lijkt van niet. Docenten kagen en willen zoals zo vaak meer $$. Politici hebben het druk met Coho en willen geen pottenkijkers. En de leerlingen? Hebben alweer het nakijken. Leraren; wees blij dat je iets van de schade van 2 jaar ellende (zonder veel productie en mét salaris) kunt inhalen. Onze jeugd heeft het hard nodig.

  8. @GvK:
    “Hij zal ook snel met een antwoord moeten komen waar hij het geld vandaan haalt om de volledige salarissen te gaan betalen.” met Hij wordt Pisas bedoelt.

    Dit artikel geeft de indruk dat Curacao binnen haar begroting kennelijk gelden beschikbaar laat komen. Mijn commentaar is dat, als deze gelden op Curacao beschikbaar zijn, deze binnen de solidariteitsgedachte ook besreed kunnen worden aan verbeteren onderstand en armoedebestreijding.
    Ik kan mij voorstellen de Overheid voor de laagste salarisschalen repareert, maar dat vanaf een bepaalde schaal naar boven de korting (geheel/gedeeltelijk) in stand blijft. Het surplus gaat naar onderstand en armoedebestrijding.

  9. @Fred Schiedam
    Zijn er gelden beschikbaar?
    Volgens mij komt er niets beschikbaar.
    De politici moeten zelf salaris gaan inleveren, toch?

  10. @GvK:
    Het zou van ware solidariteit getuigen als de nu kennelijk beschikbare overheidsgelden besteed worden aan verbetering van de onderstand en bestrijding van de armoede.

  11. Het argument van de heer Hernandez, dat een korting op de topsalarissen niet zou kunnen vanwege hun op het inkomen gebaseerde leefstijl geldt voor ieder, arm en rijk!
    Zoals de ambtenaren hebben ondervonden.

    Dus het lijkt erop, dat de regering een koekje van eigen deeg heeft gekregen.
    Het korten van de salarissen moet nu wel worden terugggedraaid en de financiering moet zelf worden gevonden.

    Dan kunnen de ambtenaren nu terecht bij hun hun eigen ministers!

    Tja, dat is wel een probleem!

  12. “Volgens Abvo hebben de topinkomens een overgangsperiode nodig om de nodige aanpassingen te kunnen doen. “Het kan niet zo zijn dat topinkomens nu plotseling met een salariskorting te maken krijgen”, reageert Hernandez. “Het leven wat ze leiden is gebaseerd op het inkomen wat ze nu verdienen, dus we stellen voor om een overgangsperiode in te stellen van vijf jaar zodat ze hun leven op het nieuwe salaris kunnen aanpassen.””

    De armen moeten solidair zijn met de rijken, op Korsou tenminste

  13. “Het kabinet op Curaçao moet van Den Haag met een plan komen hoe ze de volledige salarissen gaan financieren, zonder leningen af te sluiten.”
    Ja, nu moet men `iets` gaan doen, het geschreeuw zal nu omgezet moeten worden in daden. Kun je rekenen? Reken er dan voorlopig maar niet op want we moeten het zelf regelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties