28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Van Huffelen: ‘Gedwongen samenwerking met eilanden zal mislukken’

HomeLandenArubaNTR | Van Huffelen: ‘Gedwongen samenwerking met eilanden zal mislukken’

Ondanks kritiek vanuit VVD en CDA is Alexandra van Huffelen niet van plan om streng toezicht te gaan houden op de afspraken met Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. “Gedwongen samenwerking is gedoemd te mislukken.” 

Van Huffelen reageert op de felle aanval die zij afgelopen donderdag in de Tweede Kamer kreeg, van onder meer VVD-Kamerlid Roelien Kamminga. Zij vindt dat het ‘een moeizaam traject’ was om te komen tot de onderlinge regelingen en dat haar partij de VVD nog steeds zorgen heeft. “Helaas leert het verleden op dit dossier dat vertrouwen mooi is, maar controle is beter.”

“De landen hebben zich gecommitteerd aan het realiseren van de hervormingen. Ik ga er ook van uit dat ze dat gaan doen”, zegt Van Huffelen tegen de Caribische pers. “Als dat niet zo is, wordt het voor ons (Nederland, red.) lastig om zaken te doen. Dat geldt voor iedere zakelijke setting, zowel voor landen als bedrijven.”

‘Gratis geld’

Van Huffelen ergert zich aan de indruk die, vooral in de Nederlandse pers is gewekt, dat Nederland ‘gratis geld’ weggeeft aan de eilanden. “Dat is natuurlijk niet zo.”

Het Nederlandse kabinet heeft beloofd subsidies te geven voor projecten op de eilanden. “Maar dat gaat altijd op basis van voorwaarden, dat doet Nederland altijd.” De eilanden moeten de projecten realiseren op de manier waarop ze zeggen dat ze het gaan realiseren, aldus de staatssecretaris. Dat betekent ook dat het ‘ordentelijk financieel wordt geadministreerd’.

Hervormingen op eilanden
Op 4 april van dit jaar werden de handtekeningen van de minister-presidenten van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten en de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties gezet onder een Onderlinge Regeling. Daarmee is de juridische basis gelegd voor duurzame samenwerking aan de hervormingen in de publieke sector van de Caribische landen van het Koninkrijk.

Naast financiële, economische en sociale hervormingen, gaat het ook over hervormingen in het onderwijs, de zorg en het versterken van de rechtsstaat. De onderlinge regeling is in de plaats gekomen van het Coho, het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling, waar de Caribische landen van het Koninkrijk na een lange aanloopperiode geen heil meer in zagen.

Waar het Coho een apart orgaan zou moeten worden, blijft de onderlinge regeling onderdeel van het minister van Binnenlandse Zaken. Hierbij zet, wederom, VVD-Kamerlid Roelien Kamminga vraagtekens. Want nu er geen sprake is van een onafhankelijke organisatie ‘kunnen we op onze vingers natellen dat we binnen de kortste keren tegen over elkaar staan en in eindeloze welles-nietes discussies verzanden’.

Het Nederlandse kabinet wil op een andere manier samenwerken met de eilanden, zegt Van Huffelen tegen de Tweede Kamer. “Ons uitgangspunt is: we werken op basis van vertrouwen. Ik reken erop dat de landen er alles aan doen om te zorgen dat de wereld voor hun bewoners beter wordt.”

Ze heeft eerder in een gesprek met de Caribische pers al gezegd dat ze wel verbaasd was over de negatieve beeldvorming rond de Onderlinge Regeling. Daarmee was ze, volgens eigen zeggen, al wel voorbereid op kritische vragen vanuit de Kamer.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

17 reacties

  1. Nu komt de aap uit de mouw! Die fanatieke belastinginning is natuurlijk voor de creditcards bijstortingen! Bravo Silvania! Waarom zou je nog belasting betalen? Zodat Mimi, Pik en Bolo rond kunnen reizen @ 45.000! Komt daar nog Naf 850 daggeld bij? Want als ze die mogen houden dan hebben ze dubbel op! Landsaccountant come in!

  2. Die @Kari toch
    Ze vergeet er gemakshalve bij te vermelden dat het land tussen 10-12 volop is leeggeroofd door dezelfde figuren van nu.
    Echt lol dit figuur.

  3. Je kan ook niets doen.
    Zou het kunnen dat het eiland dan niet slechter af was geweest?
    Niet dat het goed was. Dat is het misschien wel nooit geweest.

  4. Niet miepen dat het de schuld is van vorige regeringen.
    Wat hebben ze gedaan?
    Als de regering gezorgd heeft voor 10 000 banen waar dan welke sectoren?
    Digitaal onderwijs?
    Welke school heeft wifi?
    CMC kosten onder controle?
    Wegen net beter dan 2 jaar geleden?
    Water Electra betaalbaarder en beter beschikbaar dat 2 jaar geleden?
    Zijn er nu concrete plannen voor de raffinaderij?
    Wordt er betaald voor het gebruik van bullebaai?
    Is het percentage in de onderstand gezakt in de laatste 2 jaar (rekening houden met corona)?
    Is de afhankelijk van voetselhulp afgenomen in de laatste 2 jaar?
    Hoe staat het met de criminaliteit statestiek?
    Is het eiland schoner geworden in de laatste 2 jaar?
    Met andere woorden wat heeft deze regering gebracht buiten een excuus dat het de schuld is van voorgaande regeringen?

  5. @ dislect die cijfers komen van het CBS. Je kan het zo nagaan 10.000 minder werkelozen vergeleken met wat. Lees eens de nulmeting van OWSC en de aanbevelingen en hoe ver het staat met digitalisering in het onderwijs. De Curaçaose werknemers zijn trouwens zeer gewild in o.a ziekenhuizen en andere sectoren in NL. De goksector is een onzichtbare oerwoud gecreerd door voorgaande regeringen die er helemaal niets aan hebben gedaan. Teministe komt er nu een LOK regeling. Er is een studie dat de black economy meer dan de helft is van de legal economy in de wereld. Resultaten zijn niet altijd gelijk zichtbaar. Time will tell of het snoepreisjes waren. Je kan ook op je achterste blijven zitten en niets doen.

  6. @Brian lezen is een kunst. Van Huffelen is de spreekbuis van de amtenaren van de ministerie van BZK, NL. De reiskosten bedragen 4,3 milj per jaar . Je kan het veel vinden maar wat is veel. Wat brengt dat reizen aan revenue voor Curaçao? Een vliegtuig van 350 pass. a us$ 250 per dag a 10 dagen heeft al een revenue (bruto resultaat) van us$875.000. De creditcard voor de ministerie die aan voorwaarden moet voldoen voor de hele delegatie die meereist, vlieg, hotel, transport en voedsel geeft een besparing van 1.2 miljoen gulden op jaarbasis.

  7. Het onbekende kan je vertrouwen op het woord.
    Het bekende kan je vertrouwen op de daden.
    Er is actiever belasting geïnd maar er is niets gedaan om de uitgaven te beteugelen.
    Educatie is onveranderd onder de maat.
    Infrastructuur is niet verbeterd
    Je kan stellen dat de opbrengst van de goksector is verdubbeld. 2x 0is nog steeds 0
    Het zelfde geldt voor toezicht op de sector.
    Als de politiek niet eens weet hoeveel “master” licentie houders er zijn (4 5 of 6) is er dus zeker geen inzicht op hoeveel “sub” licenties er zijn. Hoe kan je toezicht houden op iets dat je niet weet?
    10 000 meer arbeiders vergeleken met? De tijd dat tourisme, door corona was gedaald tot 0?
    Hoe zit het met de reizen van onze PM? Wat was het doel? Zijn er resultaten?
    CMC; wat is daar verbeterd?
    Deze regering kan je onmogelijk vertrouwen geven op basis van hun prestaties.

  8. Wat zegt @Kari de spreekbuis van deze flut regering nu weer.
    Heb haar nog niet gehoord over het feit dat ‘reizende’ ministers een no limit creditcard card tot 25.000$ meekrijgen. Nota bene met goedkeuring van Silvania.
    Het zijn bedriegers, allemaal!
    En dat in een land waar 1/3 van de bevolking aan het voedselbank infuus hangt, dwz als ze mazzel hebben anders is het honger geblazen.

  9. Van Huffelen ergert zich aan de indruk die, vooral in de Nederlandse pers is gewekt, dat Nederland ‘gratis geld’ weggeeft aan de eilanden. “Dat is natuurlijk niet zo.”

    Het Nederlandse kabinet heeft beloofd subsidies te geven voor projecten op de eilanden. “Maar dat gaat altijd op basis van voorwaarden, dat doet Nederland altijd.”

    Ja en de eilanden Altijd houden zich niet aan de voorwaarden….

  10. Een beetje vertrouwen in deze regering , door de daadkrachtige aanpak van verschillende problemen is reeel. O.a. daadkrachtige inning van belastingen en premies, het werken aan een oplossing voor CMC en ENNIA, toerisme blijft groeien, meer airlifts zowel uit NL , Amerika, Brazilië. Colombia, Sto. Domingo etc etc. zodat vorig jaar al 10.000 minder werkelozen waren, een LOK regeling voor online gaming, meer belasting inkomsten uit deze branch, nieuwe energetische bedrijven etc.etc. Niet te vergelijken met de kwakzalvers die in de vorige regeringen waren. Van Huffelen is gewoon de spreekbuis van NL amtenaren, die jarenlang op deze posities zitten

  11. Ik blijf erbij dat het dansje van Van Huffelen tegen de opgezette broekriem van Sheik Pik veel indruk heeft gemaakt bij Van Huffelen Pik Kan haar sinds dien maken of breken ?.

  12. De landen hebben, volgens mij, heel duidelijk gemaakt dat ze niet willen hervormen.
    Niet toen het onder “dwang” of controle was en er dan maar vanuit gaan dat het wel op hun eigen initiatief gaat gebeuren is niet echt reëel.
    Wat het wel is is dat het probleem weer even vooruitgeschoven is.
    En ik zie dit als enige doel van de regeling.

  13. Gedwongen , controle, of niet maakt niets uit. Het geld verdwijnt toch wel grotendeels. 10 jaar ervaring is de D66er ontgaan. Voordeel van niet controleren is dat je je ook niet hoeft te ergeren. Bij de ondertekening in april al roepen dat Curaçao zich niet aan de afspraken houdt en de 2e kamer vertellen dat je er alle vertrouwen in hebt. Ja,ja.
    Van Huffelen nog even Kaag tegen Rutte ( MP) laten zeggen dat VVD en CDA 2e kamer hun mond moeten houden en is ook dat geregeld. Arme Nederlandse belastingbetaler en bevolking hier die er niets beter van wordt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties