30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Tijdens Karnaval bestaat er even geen arm of rijk’

HomeNieuwsComin' upNTR | ‘Tijdens Karnaval bestaat er even geen arm of rijk’

John Samson

Shon Bènchi in Punda, tegenover Plaza Nobo. (Foto: Selwyn de Wind)

Hoe is het carnaval op Curaçao eigenlijk ontstaan? En hoe ziet de toekomst van het grootste evenement van het eiland eruit? Muziekkenner en cultuur-expert Selwyn de Wind verbaast zich steeds weer over zijn geliefde Karnaval.

De Wind documenteert al jaren van alles over muziek en cultuur van zijn eiland. Wie hij graag wil ontmoeten is Shon Bènchi. “Veel van onze helden lopen gewoon voor je neus rond op de eilanden. Je moet ze gewoon tegenkomen.”

Aan hem heeft Curaçao haar unieke Karnaval te danken. Shon Bènchi is een oud-comedian die in de jaren zestig naar verschillende plekken afreisde om te kijken wat dat carnaval nou precies is.

“Van onze generatie weten weinig mensen hoe het hier is ontstaan en wat hij allemaal heeft betekend voor ons eiland. Hij is een levende legende. En ja hoor, ineens zie ik hem op straat!”, zegt De Wind lachend. “En dan heb ik nét op die dag mijn camera niet bij me!”

‘Tijdens carnaval bestaat even geen arm of rijk’
Nu hebben ze wel elkaars nummer. De Wind komt weer langs en maakt portretten van Shon Bènchi op straat. “Als documentairemaker wil ik het van the man himself horen. Dus ik heb hem natuurlijk veel vragen gesteld.”

Shon Bènchi in Punda, tegenover Plaza Nobo. (Foto: Selwyn de Wind)

“Shon Bènchi vertelt me hoe de rellen en branden van 30 di Mei voor veel verandering op zorgen. De overheid wilde dat carnaval maar zo snel mogelijk kwam, als een soort uitlaatklep voor het volk. Hij werd gebruikt als influencer.”

Karnaval is belangrijk voor de economie van het eiland. Ook voor hoe wij met elkaar samenleven, stelt De Wind.

“Dat is ook iets wat Shon Bènchi vertelt. Tijdens carnaval is er even geen verschil tussen arm en rijk; alle lagen van de bevolking gingen met elkaar dansen in de optocht. In hetzelfde kostuum, zonder onderscheid.”

“Dat is nog steeds zo”, zegt De Wind. “De kans is bovendien groot dat je mensen tegenkomt die je jarenlang niet hebt gezien.”

“Je komt ze op straat tegen of zie je ze live op tv een saludo (de groeten) doen. Ook dat is een belangrijke functie van carnaval.”

Tumba? Niet zo vanzelfsprekend
“Helemaal in het begin liepen ze door Scharloo en Punda met een stealband. Calypso was in die tijd een geliefd muziekgenre door de komst van arbeiders vanuit andere eilanden.”

Robby Schouten is een andere influencer. “In de jaren ’80 was hij mega bekend vanuit de muziekindustrie op de eilanden. Hij heeft veel invloed gehad om het tumba-genre in ons carnaval te organiseren.”

Dat is dus gelukt, maar het heeft een keerzijde. “De tumba betekende de dood voor de calypso”, vertelt De Wind.

De muziek verandert mee met de tijd. “Sinds de jaren 2000 wordt tumba minder gedraaid tijdens de optocht. Het publiek langs de kant werd op een gegeven moment boos, maar deelnemers wilden graag snellere muziekstijlen zoals roadfire.”

“Eigenlijk hebben ze gelijk”, vindt de muziekkenner. “De tumba is perfect voor een festival, omdat je op één plek blijft dansen. Maar om in een optocht op die muziek vooruit te dansen? Totaal niet ideaal.”

‘Ik maakte me zorgen in 2019’
Selwyn de Wind is dol op het Curaçaose carnaval. “Ik zorg normaal gesproken voor goede muziek, veel lawaai en plezier vlak voor de optocht”, vertelt hij lachend. “Langs de route staan veel deejays die een pre-party organiseren. Ook dat is onze carnavalscultuur en wat ik nu het meeste mis.”

Hij is dit keer voor werk in het buitenland. Zijn hoop is dat carnaval ‘de nodige boost krijgt’. “Want de animo is de afgelopen tien jaar gedaald.”

“De laatste carnavalsdag is de avond van dinsdag. Normaal gesproken gaan mensen op die dag heel vroeg van werk. Je moet jouw plek verzekeren in Otrobanda. Ik maakte me in 2019 ineens zo’n zorgen; rond 21.00 uur zag ik dat juist dáár de straten rustig waren.”

Hoe ziet de toekomst van Karnaval eruit?
Na twee jaar geen carnaval door de corona-crisis, is hij dus benieuwd naar de opkomst. Hij twijfelt; kiest zijn woorden voorzichtig.

“Ik denk dat veel mensen erg toe zijn aan een feestje. Aan de andere kant.. Twee jaar zonder carnaval? Mensen passen zich aan. Ze gaan naar het strand; naar hun weekendhuis op Bandabou.”

Maar heeft Karnaval dan wel een toekomst? “Ja, ik ben daar heel positief over! Want we hebben een nieuwe Shon Bènchi.”

“Wat ik zo interessant aan hem vind, is dat hij groots denkt. Hij is de man achter de succesvolle jump-in Hak’e en dat is ook een van de belangrijkste redenen waarom hij benaderd is om Karnaval te organiseren.”

“Zijn naam is Herman Manchi Harms. Zijn neef is de bekende oud-tumbakoning Ike Jesurun. Hij is ook echt opgegroeid in de carnavalscultuur. Hij had zelf de carnavalsgroep Zinga.”

“Het is iemand die heel progressief is, internationaal denkt én natuurlijk iemand de cultuur van Curacao haarfijn begrijpt. Precies wat we nodig hebben.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Wellicht ook de openbare weg en stoep vrijstellen voor iedereen. En niet bij veel plaatsen dure stands. Ook mag je niet eens voor iemands huis staan te kijken want dan eigenen ze het toe.

  2. Goed punt van @Kaat, waarom niet gratis openbaar vervoer en eventueel gratis flessen water langs de kant zodat iedereen van carnaval kan genieten?

    Laten we hopen dat de imbeciele, ongeletterde parlementariërs mee lezen.

  3. Als dat zo zou zijn , was het niet zo oneerlijk allemaal. De staten hebben inmiddels 25% gecancelled, anderen hebben geen gldn om met de bus naar carnaval te gaan kijken. Niet eens te eten.
    Maar dat lappen ze aan hun laars de forti profiteurs.

  4. Ik zag trouwens gisteren Charlie Holle Bolle Gijs Cooper in de optocht mee lopen met een bordje op zijn rug , er stond op KIES voor MIJ op de lijst van MFK in grote rode letters.

  5. Het is wel jammer dat dit artikel een te geromantiseerd en onjuiste beeld over ons dushi carnaval geeft.

    Carnaval is niet meer voor rijk en arm, een kostuum kost al gauw meer dan 3000 gulden, dat is een jaar eten voor veel mensen op dit eiland.

    Het is bekend dat de groepen waar politici in lopen vaak behoorlijk discrimineren en niet zomaar iedereen als lid toelaten. Het komt vaak voor dat groepen alleen medewerkers van hun bedrijf toelaten, wat op zich een vorm van discriminatie is.

    We moeten in dit land ophouden met de kop in het zand te steken.

  6. Shon Bènchi heeft jarenlang een duo met Frenkie gevormd, het moest een komische duo voorstellen, maar ik moet eerlijk zeggen, ik heb nooit om die twee kunnen lachen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties