28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Na drie dagen vergaderen: Het Coho moet aangepast worden, is de boodschap

HomeLandenArubaNTR | Na drie dagen vergaderen: Het Coho moet aangepast worden, is...
www.kdhimaging.com

PHILIPSBURG – Na drie dagen vergaderen verlaten de parlementariërs van Nederland, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten de vergadertafels. De conclusie: het plan voor een Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) komt er niet zoals het er nu voor ligt.

Een kleine veertig volksvertegenwoordigers van de vier landen van het Koninkrijk kwamen bijeen op Sint-Maarten om te  overleggen voor een Afsprakenlijst. Geen verrassingen, maar wel meer duidelijkheid: de steun voor het huidige Coho blijkt nog verder te zijn afgebrokkeld, óók binnen het Nederlandse parlement.

Er lijkt deze week wat te zijn veranderd. Bij de Nederlandse delegatie is nu openlijk begrip te merken voor de pijnpunten van de eilanden. Delegatieleider Paul Rosemöller (GroenLinks) benadrukt ook aan de Caribische delegaties dat het Nederlandse parlement geen rubberstamp is van het kabinet, “we hebben onze eigen controlerende taak.”

‘Opgedrongen door het Nederlandse kabinet’
Het plan wat het Nederlandse kabinet presenteerde, zou zijn opgedrongen nadat de eilanden tijdens de coronacrisis om hulp vroegen. “De delegaties van de Staten van Aruba en Sint-Maarten geven aan dat in hun ogen geen sprake is van vrijwillige consensus tussen de regeringen”, staat in de afsprakenlijst.

Bewijs? De uitspraken van oud-staatssecretaris Raymond Knops (CDA), die het plan presenteerde en niets meer wilde horen over ‘meer autonomie’. Volgens hem heeft de coronacrisis opnieuw laten zien dat de eilanden hun eigen verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. Ze zijn te afhankelijk geworden van Nederland, vindt hij.

Ook de woorden van premier Mark Rutte (VVD), zorgden voor meer spanning. “Wij onderhandelen niet over ons voorstel”, zei Rutte. “Dit is een onverplicht voorstel. Men moet kijken wat men ermee doet.” De geldkraan werd zelfs een paar keer dichtgedraaid vanuit Den Haag midden in de crisis, iets wat de eilanden nog niet zijn vergeten.

‘Komt Nederland belofte straks wel na?’
Doel van het Coho is om de eilanden weerbaar te maken tegen een economische crisis en om ‘positieve verbeteringen’ voor de inwoners te brengen. Maar die verbeteringen worden aangestuurd vanuit Nederland, zo zeggen de critici. Daarmee worden de bestuurders van de eilanden opzijgezet.

In het huidige voorstel krijg de minister van Binnenlandse Zaken volgens hen te veel macht, zeggen de eilanden. Zeker voor Curaçao is het ook nog onduidelijk wat Nederland wil bijdragen voor de beloofde ontwikkeling van de eilanden.

‘Wat voor zin hebben verkiezingen dan?’

Volgens de Curaçaose parlementariër Sheldry Osepa (PNP) is de kern van het probleem van het huidige wetsvoorstel, dat het Coho de autonomie aantast. “Als het College Financieel Toezicht een aanwijzing oplegt, kan een parlement niets anders doen dan akkoord gaan’’, aldus Osepa, anders stopt Nederland met alle Coho-investeringen. Dat betekent volgens hem dat de onafhankelijke positie van de volksvertegenwoordiging wordt beknot.

“Wat heeft het dan nog voor zin om als politici alle moeite te doen en verkiezingen te organiseren?”, vraagt hij aan de Nederlandse delegatie. ‘‘Waarom benoemen we dan niet een groep experts die alle beslissingen nemen in plaats van politici. Waarom stelt Nederland die niet aan voor zichzelf?’’

Osepa’s punt was duidelijk: Nederland legt volgens hem iets op aan de eilanden. Het leidt ertoe dat de Caribische parlementen worden gedwongen zich neer te leggen bij ‘drie mensen die op grote afstand beslissingen nemen over ons’; het bestuur van het Coho. Waarvan de samenstelling weer een ander heikel punt is.

Osepa staat niet alleen in zijn kritiek. Sterker nog, in de parlementen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten is er heel veel kritiek op het Coho als het gaat om de autonomie. De vraag is echter wat daarmee wordt gedaan.

‘Dit is pijnlijk voor Curaçao’
Volgens de voorzitter van het Curaçaose parlement, Charetti America-Francisca, is het Coho op de eerste plaats dan ook ‘heel pijnlijk’ voor haar en haar mede-politici. “We lossen het liefst onze eigen zaakjes op en hangen de vuile was niet buiten. Maar tijdens de corona-pandemie was de situatie op Curaçao zo nijpend, dat we hulp moesten aannemen. En daar zijn we Nederland dankbaar voor.”

Op Curaçao werd vorige maand nog unaniem een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd enkele punten opnieuw te onderhandelen. Als dat niet gebeurt, zegt het parlement niet akkoord te kunnen gaan.

Aanpassingen Coho verwacht tijdens ‘mini-Ipko’

De eilanden krijgen een week extra om hun verslagen met vragen en zorgen in te leveren samen met die van de Nederlandse parlementsleden, op 20 mei. Daarna zal het Nederlandse kabinet moeten reageren. Staatssecretaris Van Huffelen wil nog voor het zomerreces de consensusrijkswet behandelen, maar dat lijkt niet meer te gaan lukken.

Op voorstel van de Nederlandse delegatie is afgesproken dat er een ‘mini-Ipko’ volgt, nog voordat de consensusrijkswet in Den Haag wordt behandeld. Tijdens het overleg willen de parlementen samen tot moties en amendementen komen.

Staatssecretaris gaat opnieuw naar eilanden
Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) is van plan om ‘half mei’ de eilanden bezoeken voor een gesprek, maakte ze eerder bekend. Daar zal ze in persoon het gesprek aangaan met de premiers over hoe verder met het Coho.

Volgende Ipko in september
Het volgende, reguliere Ipko zal plaatsvinden van 27 tot en met 30 september 2022 in Den Haag. Tijdens zo’n top zullen de vier parlementen opnieuw grote thema’s bespreken die alle eilanden en Nederland aangaan. Dit keer stonden op de agenda: het Coho, het verbeteren van de politieke relaties en de mensenrechten in het Koninkrijk.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

13 reacties

  1. “Wat de hele COHO wet niet behandelt, is de vraag hoe het komt dat de landen in de problemen zijn gekomen. ”
    De oorzaak voor belasting fraude of het stelen van electra en water wordt ook niet genoemd en toch staat het in de wet dat het niet mag.
    De oorzaak voor coho:
    – falend en corrupt bestuur kan niet gezegd worden, als dat wel hard op gezegd wordt heeft de tweede kamer in Nederland twee vragen; hoelang is dit bekend en als de regering dit wist waarom is er naar de eilanden Nederlands belading geld gegaan?
    En als dit wordt gezegd gaat de wet nooit aangenomen worden.
    Soms is het slim om niet alles te zeggen

  2. We lossen het liefst onze eigen zaakjes op en hangen de vuile was niet buiten.

    Ze lossen nooit wat op. ja zaakjes voor hun eigen bankrekening!

  3. Laat “eerst” de landen verplicht hun renteloze leningen aflossen. Stop die aflossing in een potje waar de landen later weer een lening uit kunnen krijgen. Als ze het goed doen kunnen ze telkens lenen. Als ze niet aflossen is er uiteindelijk geen geld meer voor een lening. Lossen ze meer af dan ze geleend hebben dan wordt dat in een potje noodfonds gestopt. Als dan er weer een pandemie komt is er geld beschikbaar. Huishoudboekje regel 1 : spaar voor slechte tijden.

  4. @peter van den Berghe:
    “Een wet maakt geen beter bestuur”
    Dus de verkeersveiligheid wordt niet verbeterd door verkeersregels.
    Wetten zijn er ter codificatie en ter modificatie.
    Dus bestaand gedrag vast te leggen of te veranderen.
    Dit hoef ik niet aan jou uit te leggen.
    Jou stelling is dat modificatie niet werkt en dat het gedrag eerst moet verbeteren voordat je een wet maakt.
    Daar zijn de meesten juristen het niet mee eens.
    Er is hier nagenoeg geen controle.
    In Europa en VS dragen meer mensen een veiligheidsgordel als hier.
    Hou het even bij VS en Europa.
    Wat kwam er eerst het dragen van de gordel of de verplichting?
    Dus werkt modificatie of niet?
    De controle werkt ook hier dragen minder mensen een gordel (of valhelm) komt dat door de mentaliteit of controle?

  5. Waarvoor de coho dient is het toezicht op de financiële hulp die tot doel heeft de ontwikkeling en hervormingen van de economie.
    Dat er nu wel belasting geld beschikbaar is heeft een paar redenen en ik denk dat het daadwerkelijk innen van verschuldigde belastingen niet eens de grootste “winst” is.
    Ik denk dat het meeste komt uit invoer en OB.
    De prijzen zijn, globaal voor grondstoffen, producten en transport gestegen.
    Dus Cif waarde omhoog, heffing omhoog.
    Belasting opbrengst omhoog.
    De coho dient om:
    A het Nederlandse belasting geld te beschermen tegen de struikrovers.
    B een, serieuze poging te wagen om de tering naar de nering te zetten.
    En misbruik van gemeenschapsgelden te beperken.
    Het terug naar de teken tafel stuuren betekent dat alle “onderhandelingen” en niet nagekomen beloften om niet geweest zijn en dat er 900 miljoen ontvangen is, dat nooit meer terug betaald kan worden, zonder dat er een poging gedaan is om de tering naar de nering te zetten.
    Hoe staat het met:
    – de scholen?
    – gezondheidszorg?
    – sociaal vangnet?
    – infrastructuur (wegen)?
    – nutsbedrijven (aqualectra en selicor)?
    – de monopolisten?
    – het milieu?
    – Wat zijn de prijzen van diensten en producten invergelijking met overige eilanden?
    Om nu te stellen dat alles “hunky dory” is en coho maar terug moet naar de teken tafel of helemaal niet nodig is.
    Kan net zo goed zeggen dat Curaçao geen water probleem heeft. Het is toch omringd met het helderste water.
    Zolang het systeem rot blijft zullen de producten van het systeem dat ook zijn.
    Niet het coho hoeft terug naar de tekentafel het politiek systeem is hetgeen dat daar naar toe moet.

  6. Wat de hele COHO wet niet behandelt, is de vraag hoe het komt dat de landen in de problemen zijn gekomen. Daarover lees ik wel allerlei commentaren maar als C. in het verleden liquiditeitssteun nodig had en nu opeens niet meer omdat men begonnen is belastingen ook werkelijk te innen, dan kan men zich afvragen of het werkelijke probleem wel bloot gelegd is. Een wet maakt geen beter bestuur; hoogstens worden enkele randvoorwaarden verbeterd. Mijns inziens terug naar de tekentafel.

  7. NL moet verantwoordelijkheid nemen. De pot is te vol.
    In NL groeit de armoede ook, steeds meer eenoudergezinnen en 65+ zonder pensioentje moeten naar de voedselbank. Huren rezen de afgelopen jaren de pan uit (even hebben ze in 2020 niets verhoogd) maar dat gaat nu vrolijk verder, energie, eigen risico zorgverzekering waardoor veel mensen niet eens meer naar een arts gaan, de vele post covid mensen die in de bijstand terechtkomen. En zo is er nog een scala aan ellende.
    En blijft die nutteloze ophitsende regering maar zeuren over autonomie & de COHO.

    Ik vind het schaamteloos meer dan zelfs.
    Als Rutte c.s. guts had zouden ze na het gevraagde uitstel moeten zeggen slikken of stikken.
    De tijd van pappen en nathouden is verstreken. De grens is bereikt.

  8. De gehele democratie functioneert niet.
    En er gaat geen verandering komen tot dat het systeem veranderd.
    Maar de politieke partijen (en individuele politici) hebben er baat bij.
    En de “architecten zijn te arrogant om hun falen te erkennen.
    En dus gaat er niets gebeuren tot dat punda weer brand waar nu beduidend minder mee verloren zou gaan als in 1969.

  9. De hele kies systeem moet op de schop .
    Schaamteloos , schaamteloos zijn ze .
    Ze hoeven nooit verantwoording af te leggen van alle wandaden die ze ooit gepleegd hadden .
    Gewoon een schande voor de eilanden .
    Ik zeg het nog een keer zet die hele zooitje , op de marktplaats en kijk dan wie ze wil hebben .

  10. Ik hoop dat NL nu een keer voet bij stuk houdt. Het kan toch niet zo maar doorgaan met die jarenlang door blijven gaan met deze schandelijke houding van handje op houden.

    We hebben al tientallen jaren laten zien het ‘ niet te kunnen.
    Verder zit je ook nog met een State of the art ziekenh. wat j van z’n lang zal z’n leven nooit terug kan betalen en zo ga je maar door.
    De schulden die we als land hebben worden alleen maar meer.
    Van een kleine sneeuwbal naar een enorme bal die ons allemaal meesleurt.

    Gevolg van 2010 tot heden.

  11. Niet het COHO moet worden aangepast, maar de wijze waarop de parlementsleden en de regering verantwoordelijkheid willen nemen voor hun daden.

    Het is dezelfde MFK die in 2010 met een riante financiële positie bij de start van hun regering konden laten zien wat verantwoordelijkheid betekende. Dat is uitgemond in een debacle. Op geen enkele wijze neemt de MFK nu verantwoordelijkheid om afstand te nemen van hun daden sinds 2010 en te beschrijven hoe ze het nu willen doen. Het spelen van de slachtofferrol in de drama-driehoek keer telkens terug in de debatten over COHO.

    Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.

    Het is de Nederlandse belastingbetaler die opdraait voor de kosten van wanbeheer op dit eiland. De armoede-val in Nederland schreeuwt om passende maatregelen tegen deze vorm van uitbuiting door Curacao door continu te roepen dat Nederland koloniaal gedrag vertoont binnen het COHO.

    Het wordt tijd dat Nederland ingrijpt en zich niet meer laat ringeloren door gekrijs van een onkundig Curaçao’s parlement.

  12. Geen kruimels, maar milarden, en we willen het heft in eigen handen houden.
    Zo willen we het coho accepteren en niet anders. We moeten kunnen reizen en studie volgen in Ned op kosten van het volk wat honger heeft . We willen ook nog wat toegiften in de zak stoppen bovenop het riante salaris wat we “krijgen”. M’n neus uit met deze klungels.

  13. Ik zou de Nederlndse belastingbetaler daar niet voor laten opdraaien, de Oekraïners hebben de Nederlandse steun meer nodig dan de F&F op Korsou.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties