25.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | Minimumloon op Curaçao na jaren weer omhoog (met 1 gulden)

Na jarenlang verzet van ondernemers, is op Curaçao het minimumloon met iets meer dan 1 gulden omhooggegaan. Het bedrijfsleven heeft er nu begrip voor, maar vreest voor negatieve gevolgen.   

Verhoging van het minimumloon is een heet hangijzer in de Curaçaose politiek. Jarenlang verzette het bedrijfsleven zich tegen een verhoging. In de afgelopen jaren – mede door corona – vond er ook geen inflatiecorrectie plaats.

Het minimumloon op Curaçao is op 1 januari 2023 van 9,62 naar 10,70 gulden per uur. Een verhoging van 11,2 procent, op initiatief van minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW).

De discussie over het minimumloon is van groot belang voor Curaçao omdat zo’n 60 procent van de bevolking dat verdient, zegt de minister. Door de verdere inflatie dreigen mensen dus onder het sociaal minimum te moeten leven. “We kunnen dan ook niet anders dan het te verhogen.”

Bedrijfsleven wil meer steun vanuit de politiek
Sinds afgelopen december is de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) om. “We begrijpen en steunen de beslissing van de overheid om het minimumloon te verhogen met 1,08 gulden per uur”, legt VBC-voorzitter Daniel Hodge uit.

Veel mensen moeten rondkomen met weinig geld. Tegelijkertijd zal een groot deel van de verhoging zal ook weer terecht komen in de economie van het eiland, denkt hij.

Toch klinken de zorgen over deze verhoging door bij ondernemers. Vooral de kleine bedrijven hebben het nog steeds lastig door de corona-crisis, ziet Hodge.

Het bedrijfsleven wil daarom aanvullende maatregelen om te zorgen dat die bedrijven niet omvallen. Maar ook om te voorkomen dat ze de verhoging van het minimumloon voor hun personeel niet doorberekenen in de prijzen voor de consument. “Als dat gebeurt, schieten we namelijk niets op met de verhoging”, zegt Hodge.

De VBC pleit onder andere voor een energietoeslag voor bedrijven met veel personeel dat het minimumloon verdient. Ook moet er wat de ondernemersvereniging betreft de belastingen voor bedrijven omlaag.

Wat zeggen de prognoses?
In een officiële verklaring stelt de Centrale Bank het ‘een logische beleidskeuze’ te vinden dat het minimumloon verhoogd wordt. Onder meer vanwege de sterk oplopende inflatie ‘die vooral de lagere inkomensgroepen in de maatschappij’ raakt.

Uit een doorberekening blijkt wel dat de verhoging van 11,2 procent ‘een licht negatief effect hebben op de economische groei van Curaçao’.

Dat komt omdat de economie van het eiland ‘uit een diep dal’ komt. Ook is er sprake van een ‘inefficiënt functionerende arbeidsmarkt’ in combinatie met een ‘al jaren afnemende arbeidsproductiviteit’.

‘Niet alleen kijken naar negatieve gevolgen voor de economie’
Volgens minister Larmonie-Cecilia moet de discussie niet alleen maar gaan over het effect op de economie. De politiek moet juist meer uitgaan vanuit ‘de werknemer die elke dag gaat werken voor een minimumloon, waarmee de basiskosten niet kunnen worden betaald en waarmee een familie niet kan worden onderhouden’.

Toch adviseert de centrale bank dat de Curaçaose politiek maatregelen gaat nemen voor de economie. Curaçao moet ‘weerbaarder’ worden tegen economische schokken en de productiviteit op het eiland moet omhoog.

“Iemand die elke dag financiële zorgen heeft, zal moeite hebben heel erg productief te zijn”, zegt de minister. “Zonder die zorgen, zullen mensen vanzelf productiever zijn.”

De laatste keer dat het minimumloon een soortgelijke verhoging kende, was in 2017. Toen ging het van 8,20 naar 9 gulden. Daarna zijn er een paar kleine aanpassingen geweest, bijvoorbeeld van 9,175 naar 9,37 in 2018. Maar in de corona-jaren is het loon gelijk gebleven.

‘Minimumloon voor jongeren moet ook omhoog’
Nu zegt ze gedurende 2023 ook het minimumloon voor jongeren van 16 tot en met 21 jaar aan te willen passen. Volgens de minister het niet zo zijn dat iemand wel mag stemmen (vanaf 18 jaar), maar niet kan rekenen op een volwaardig inkomen.

Larmonie-Cecilia is momenteel ook leider van regeringspartij PNP. Voor 2017 had ze, toen als minister voor Pueblo Soberano, plannen om het minimum uurloon te verhogen naar tien gulden. Dat lukte haar toen niet.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Nou vindt Daniel Hodge, voorzitter VBC het volgende:
  “The VBC advocates, among other things, an energy surcharge for companies with many employees who earn the minimum wage. As far as the association of business owners is concerned, taxes for companies must also be reduced”.

  De ombeschaamdheid: energy surcharge, tax reduction?

  En dat terwijl er meer dan 4000 mensen op het eiland al jaren zondr schoon water zitten, dat de SVB pot bijna lee, zo niet helemaal leeg s?
  Niet te filmen deze berguensa.

 2. Minimum lonen omhoog!
  Premiegrens AOV omhoog!
  Premie leeftijdgrens omhoog!
  Salarissen SVB personeel omhoog!

  Uitkering AOV omlaag! Sinds 2013 is er geen cent bijgekomen hetgeen inhoud dat ouderen die alleen van hun AOV uitkering moeten rondkomen alleen maar ingeleverd hebben. Hun besteedbaar inkomen is ongeveer met 20% gedaald in al deze jaren.
  Het wordt tijd dat de Minister van Financien zich ook daar eens mee moet gaan bemoeien.
  Ook op Curacao worden de rijken rijker en de armen armer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -