31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

NTR | Gezocht: nieuwe directeur ziekenhuis Curaçao

HomeNieuwsGezondheidNTR | Gezocht: nieuwe directeur ziekenhuis Curaçao

Eva Breukink

Het Curaçao Medical Center (CMC) is op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. De huidige ceo Gilbert Martina stopt volgend jaar juni. Zijn opvolger moet nogal wat in huis hebben. Want het ziekenhuis verkeert in zwaar weer. Op alle fronten is het crisis.

Het ziekenhuis kan de rekeningen van leveranciers en andere schuldeisers nauwelijks nog betalen. Het liquiditeitstekort is eind mei 2024 opgelopen tot boven de 200 miljoen gulden. Daarnaast is er een structureel tekort aan personeel. Daardoor staat de geplande zorg continu onder druk.

Wie stort zich in dit spinnenweb van problemen? “Een verbinder met extreem goede communicatieve vaardigheden”, zegt Jacques Heide. Heide was van 2011 tot en met 2019 nauw betrokken bij de transitie van het oude ziekenhuis Sehos naar het CMC.

“De nieuwe ceo zit aan tafel met het ziekenhuispersoneel, vakbonden, ministers en ambtenaren van het ministerie. Het is een complex politiek speelveld”, zegt Heide.

Jacques Heide

Heide denkt aan een vijftig- of zestigplusser: iemand met een medische achtergrond en veel ervaring, ook in een multiculturele omgeving. “En uit het buitenland”, zegt Heide. “Eerst schoon schip maken. Daarna kun je weer kiezen voor een lokale kandidaat.”

‘Koersvaste strateeg met lef’
Chirurg Michel Berry vindt juist dat de opvolger van Martina op Curaçao zelf moet worden gezocht. “Wie een goede bestuurder is in een Nederlands ziekenhuis, is dat niet per definitie in het CMC.”

Berry denkt aan een medisch specialist met bestuurlijke ervaring en ‘een grondige kennis van de lokale cultuur en politiek’. “Een koersvaste strateeg. Energiek, inspirerend en met lef. Iemand die conflicten oplost, betrokken is en benaderbaar.”

Michel Berry

Want de nieuwe directeur zal, als het aan chirurg Berry ligt, een actieve rol spelen bij de veranderingen van het zorgsysteem op het eiland. Dat gaat ook over de zorgverzekeraars, zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Berry: “Dit vraagt om iemand die van een stevige uitdaging houdt.” Een geschikte kandidaat heeft dus de nodige kennis en kwaliteiten, maar onderscheidt zich door zijn gedrag en omgang met anderen.

Ook Anthon Casperson, voormalig algemeen directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), benadrukt het belang van die ‘soft-skills’.

Downsizen
Casperson vindt dat CMC moet ‘downsizen’ van 300 naar 200 of 250 bedden. “Minder bedden, minder functieruimtes. Je kunt dan in plaats van vier, drie vleugels gebruiken en die ene verhuren en de kosten verlagen.”

Het kan niet anders, concludeert Casperson. “De Curaçaose economie stagneert. Het bruto binnenlands product en de bevolking groeien nauwelijks. Dat betekent minder inkomsten uit belastingen en premies dan voorzien.”

Anthon Casperson

Een toekomstige ziekenhuisdirecteur zal dan ook harde, impopulaire maatregelen moeten nemen. Casperson: “Dan heb je iemand nodig die extra sterk is als het gaat om HR- en communicatiebeleid. Iemand die inspireert en een duidelijke visie weet uit te dragen. Iemand die oplossingen kiest die ook uitvoerbaar zijn op een klein eiland als
Curaçao.”

Driehonderd bedden
Jacques Heide vindt dat driehonderd bedden in het ziekenhuis niet te veel is. “Dat zijn er al honderd minder dan in Sehos. CMC is uitgerust met de meest moderne technische apparatuur. Het kan echt een fantastisch ziekenhuis zijn. Maar dan moet de overheid haar afspraken nakomen en zorgen voor een ruimer budget voor het ziekenhuis, een verlaging van de laboratoriumkosten en beter inkoopprijzen van medicijnen.”

Maximaal twee termijnen
In een bericht op de website van CMC benadrukt Gilbert Martina dat zijn beslissing ‘los staat van de politiek’. Martina zegt de statuten van de organisatie te volgen die bepalen dat een ceo maximaal twee termijnen van vier jaar mag aanblijven. Maar hij vindt die roulatie van bestuurders sowieso een goed principe, zeker als het gaat om ‘publieke functies die een grote impact hebben op de samenleving, zoals in een ziekenhuis’.

Martina trad in oktober 2017 aan als directeur bij Hospital Nobo Otrobanda (HNO) dat in november 2019 openging als Curaçao Medical Center (CMC). Hij gelooft net als Heide dat onder leiding van zijn opvolger ‘CMC het beste ziekenhuis in het Caribisch gebied’ kan worden en ‘potentieel een van de beste ziekenhuizen ter wereld’.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. @Drechi, Helemaal eens! Deze rovende elita dient harder te worden aangepakt dan een choller die hier een biertje steelt.

 2. Ik geef de hele goegemeente gelijk als ze achterdochtig zijn (geworden) Ik vertrouw de huidige CEO óók niet. Waarom?
  Hij zat bij de Ennia toen het gegraai begon. Hoge functie. Hele hoge functie.
  Toen hij echter doorhad wat voor vies spelletje er werd gespeeld, heeft hij, in plaats van het aan te geven, ervoor gekozen om stil te blijven en weg te gaan. Het resultaat is bekend.
  Wat Drechi Pa Bosnan Tur betreft ben je aansprakelijk voor alles wat je doet, maar ook EVEN aansprakelijk voor wat je NIET DOET!! Wat je bewust nalaat te doen.
  Dat zegt al iets over je morele integriteit vind ik.
  Dus: Hij hoeft geen jaar te wachten: hij kan nu al inrukken!!!!!!

 3. Er zijn gigantische wachtlijsten. Maar men moet aan capaciteit downsizen. Idd wat moet worden gedownsized is A: Die overbetaalde onkundige kwakzalfkneusjes die er nu zitten. Weg , out, fuera. Vervang ze met doorgewinterde toppers uit buitenland, (Japan, Noorwegen , SIngapoor, Canada) (Dus geen Casperson, Berry, of andere keokebakker, zeker geen famia en frengs) . Laat ze de boel eerst weer op poten zetten, en de eerste 10 jaar een verbod voor omhooggevallen , authoritaire kneus Yugo’s om enige vorm van directie te moegen voeren in dit ziekenhuis. Het is aan het verzanden tot een derdewereld ziekenhuis gelijk Haiti/Oeganda/ Zimbabwe, met deze ondeugdelijke zotten.

 4. Downsizen
  Casperson vindt dat CMC moet ‘downsizen’ van 300 naar 200 of 250 bedden. “Minder bedden, minder functieruimtes. Je kunt dan in plaats van vier, drie vleugels gebruiken en die ene verhuren en de kosten verlagen.”

  Aantal directileden kunnen ook worden gedownsized. En die rare structuur bij de CMC met verschillende entiteiten en dan leningen onderling. Wat is de reden eigenlijk?

 5. “Zijn opvolger moet nogal wat in huis hebben”. Wat had en heeft Gilbert Martina in huis dat hem geschikt maakte en maakt voor de functie? Die knakker heeft nog een jaar te gaan. Onder zijn directe leiding zijn de tekorten opgelopen en heerst er chaos. Weer wordt er geblaat over dat de overheid de afspraken moet nakomen. Echter de vraag is wat is er gedaan om de operationele kosten in toom te houden? Wat is er gedaan aan liquiditeit beheer? Wat is er gedaan aan Debiteurbeheer? Hoe zit het administratief?

  Die Casperson moet helemaal zijn mond houden met geblaat over downsizen. Ten tijde dat hij de scepter zwaaide bij Kodela (ik weiger de achterlijke naam te gebruiken die dankzij privatisering doorgedrukt door de PAR momenteel van toepassing is) waren er maar liefst 6 direkteuren. Al die directeuren hadden weer hun consultants in dienst. Die consultants deden hun zaken die niks met Kodela te maken hadden ook aldaar op kantoor. En gekke Henkie en dolle Mina maar betalen. Het enige dat gedownsized moet worden is de gehele Black Jetset kliek.

  Enfin in 2025 zal er weer een drol boven komen drijven die in allerlei overheids instanties heeft gezeten en er een potje van heeft gemaakt.

  Het CMC is besmet vanaf dag 1.

 6. De enige die een beetje “sense”maakt is de heer Heide. Vooral geen lokale stumper aanstellen. Zie huidige stumper. En van Casperson en Berry hoeven we ook al geen adviezen te dulden. Van Casperson hebben we reeds mogen meemaken dat hij niet bepaald een hoogvlieger is in succesvol aansturen, na Aqualectra/Kodela en tevens CMC. Stay far away. Wat Berry betreft:, Chirurg blijf bij je leest, want zelfs bij je leest maak je de nodige blunders.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties