28.2 C
Willemstad
• zaterdag 24 mei 2025

Extra | Journaal 22 mei 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 21, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 20, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 19, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Curaçao moet gaan nadenken over een niet-koloniale naam voor Willemstad’

HomeNieuwsKunst en CultuurNTR | ‘Curaçao moet gaan nadenken over een niet-koloniale naam voor Willemstad’
View of Punda in Willemstad, the Capital of Curacao, in the Netherland Antilles, one of the main tourist attractions on the Caribbean and one of the main destinations for cruise ships that travel over the Caribbean Sea. One of the main characteristics of the island is the colorful architecture of the constructions.

Net als veel andere landen heeft Curaçao de naam van haar hoofdstad te danken aan de koloniale periode. De naam Willemstad is na de koloniale tijd nooit aangepast, in tegenstelling tot andere hoofdsteden die wel een nieuwe naam kregen toen de Nederlanders daar vertrokken.

Als het aan activist Marlon Regales ligt, is het tijd dat Curaçao ook over een naamsverandering gaat nadenken. “Het heeft geen haast, we zitten in het dekolonisatieproces. Maar we moeten wel in die richting gaan denken.”

“In dat proces is het normaal dat je je identiteit gaat veranderen. Alle symbolen, straatnamen en objecten, en dus ook de naam van de hoofdstad, moet je veranderen naar je identiteit.”

Naamsverandering al lang ‘overdue’

Volgens Regales hebben de meeste landen na het vertrek van de Nederlanders de naam van de hoofdstad veranderd. “Bijvoorbeeld Jakarta dat vroeger Bataviastad heette. New Amsterdam, dat is New York geworden. Dus eigenlijk is een naamsverandering van Willemstad al lange tijd ‘overdue’.”

De naam Willemstad zou niet goed zijn voor Curaçao en het toerisme, vindt Regales. “Niemand weet wie de Willem is waar Willemstad naar genoemd is. Wat doe je met een stad die is genoemd naar een man die niemand kent?” Hoe de hoofdstad moet gaan heten, weet hij niet.

“Ik zelf heb geen suggestie hoe de nieuwe hoofdstad moet heten, daar moeten we onderzoek naar doen. Wat betekende Curaçao vroeger, waar staat Curaçao nu voor en wat gaat Curaçao betekenen in de toekomst? Dat moet je niet zomaar uit je duim zuigen, daar moet goed en met veel meer mensen over worden nagedacht.”

Vriendelijke mensen

Wel heeft hij een richting waarin gedacht moet worden. “Curaçao staat bekend om zijn handelscentrum, logistieke hub en zijn vriendelijke mensen. Ik denk meer dat we bij onze naam moeten denken aan een positieve gedragseigenschap van de Curaçaoënaar.”

Als de naam Willemstad aangepast wordt, kunnen ook andere Nederlandse namen niet achterblijven. “Ook straatnamen en namen van pleinen moeten hierbij aangepast worden. Het gaat er niet om dat het Nederlandse namen zijn, het gaat om de koloniale periode. De relatie toen met Nederland was niet denderend. Dat geven ze toe en accepteren ze.”

Hij vervolgt: “Het systeem en de slavenhandel was toen niet goed. Daarom mogen al deze straatnamen in een museum komen, waarbij we de uitleg geven dat de straten en pleinen vroeger zo heetten, omdat Nederland toen aan de macht was. Maar dat we dat hebben aangepast. We moeten denken aan onze nieuwe identiteit.”

Betalen vanuit de herstelbetalingen

Een naamsverandering kost geld. Waar zou Curaçao dat van moeten betalen? Regales stelt voor dat het een mooi symbolisch gebaar zou zijn als de herstelbetalingen vanuit Nederland hiervoor gebruikt worden.

“In Nederland is het nu zo dat mensen die hun achternaam hebben gekregen in de koloniale tijd, op kosten van de staat hun familienaam mogen veranderen. Dat hoort bij het corrigeren van fouten uit het verleden. Zoiets zie ik ook voor me, maar dan voor het veranderen van straatnamen en de naam Willemstad.”

Volgens Regales heeft het geen zin om mensen, afstammelingen van tot-slaaf-gemaakten, geld te betalen als herstelbetaling. “Want wie heeft er nou precies recht op? Dat is heel moeilijk te achterhalen. Maar dit zou een mooi gebaar zijn, om op deze manier de fouten uit het verleden te corrigeren.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 reacties

  1. Laten we lekker woken en cancellen. Wanneer is een naam wel rein? Lijkt erop wanneer er iets met witte mensen te maken heeft dit niet meer kan. Jakarta had ook een andere naam toen het werd veroverd door de moslims en Jakarta als naam kreeg. Toen kwamen de witte mensen en werd het Batavia en nu weer Jakarta maar dat is weer niet de oorspronkelijke naam. New Amsterdam New York. Die stad kreeg niet de naam New York omdat het zo voorheen als naam had. Elk volk en elk rijk heeft gemoord verkracht slaven gehad en andere stammen uitgeroeid maar zolang dit geen witte mensen waren zwijgen we erover.

  2. Niet te geloven, toch? De opmerking dat de naam ‘Willemstad’ niet goed zou zijn voor Curacao. Laat mij niet lachen……

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties