28 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 18:21

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Corona houdt ABC-eilanden in z’n greep: ‘Met één besmetting kan IC vol liggen’

Coronavirus update | Persbureau Curacao

Op de Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao gaat het niet goed met het aantal coronabesmettingen. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten nog maar nauwelijks aan.

Op Curaçao stijgt het aantal ziekenhuisopnames snel. Gisteren lagen er 68 corona-patiënten in het ziekenhuis, tegenover 58 een dag eerder. Eerder werd al besloten om niet-acute zorg voorlopig uit te stellen. Afgelopen weekend werden ook poliklinische afspraken voor onbepaalde tijd afgezegd.

Het CMC, het grootste ziekenhuis in de regio, had aanvankelijk zestien IC-bedden. Afgelopen weekend zijn er veertien extra plekken ingericht. In het voormalige Sint Elisabeth Hospitaal (SEHOS) staan ook nog bedden en apparatuur voor 33 patiënten. “We zitten dus nog niet aan de grens, maar het is wel kantje-boord”, zegt Gilbert Martina, directeur van het CMC.

De stijging van het aantal besmettingen valt op alle eilanden te wijten aan de opmars van de Britse variant van het virus. Daarnaast houden inwoners zich minder goed aan de regels, zei gezaghebber van Bonaire Edison Rijna eerder tegen de NOS.

- Advertentie -

Ook correspondent Dick Drayer ziet dat. “We wassen onze handen wel en we dragen mondkapjes, maar hier op Curaçao zie ik dat afstand houden toch wel een uitdaging is.” Ook waren er anderhalve week geleden parlementsverkiezingen op het eiland. “Daar betalen we nu waarschijnlijk de prijs voor”, zegt Drayer.

Op Curaçao geldt sinds afgelopen week een lockdown in de hoop het virus in te dammen. Op basis van het kenteken op hun auto mogen Curaçaoënaars twee keer per week boodschappen doen. Naar het strand gaan is niet toegestaan en er geldt een avondklok vanaf 21.00 uur. Op zondag mag niemand de straat op.

Ook op Bonaire is de snelle toename van het aantal coronabesmettingen zorgelijk. Gisteren was bijna de helft van het aantal geteste mensen positief, 25 van de 53. Het gaat weliswaar om kleine aantallen, maar met grote gevolgen. “Met één besmetting in een familie kan de hele IC vol liggen”, zegt correspondent Dick Drayer. Op dit moment heeft het ziekenhuis op Bonaire plek voor zes IC-patiënten. Vijf daarvan zijn nu bezet.

Op alle drie de eilanden is vooral gebrek aan zorgpersoneel een groot probleem. Bonaire heeft Nederland om meer personeel gevraagd en ook gekregen. Het ziekenhuis heeft een zorghotel ingericht om mensen die geen intensieve zorg nodig hebben, daar op te vangen. Ook is niet-acute zorg afgeschaald. Een aantal patiënten wordt overgevlogen naar Curaçao, als dat nodig is.

- Advertisement -

Op Aruba is de derde golf al een tijdje aan de gang. Afgelopen weekend daalde het aantal positieve testen licht, maar het ziekenhuis in Oranjestad lag nog nooit zo vol.

Aanvankelijk wilde het eiland een nieuwe lockdown koste wat het kost voorkomen, vanwege het langzame herstel van het toerisme. Inmiddels ontkwam de regering er niet aan om de coronamaatregelen aan te scherpen. Sinds afgelopen weekend geldt de avondklok vanaf 22.00 uur. Bouw- en supermarkten mogen nog maar de helft van het aantal klanten ontvangen en de schoolvakantie begint drie dagen eerder.

Extra mensen

Ook voor het ziekenhuis op Aruba is personeelscapaciteit de grootste uitdaging, zegt directeur Jacco Vroegop. “Onze eigen mensen beginnen moe te worden, dus we zijn vol aan het onderhandelen met de regio en met Nederland om te kijken of we extra mensen kunnen krijgen.”

Op dit moment heeft Aruba 33 IC-bedden, maar daar zijn niet genoeg handen voor. Effectief is er maar zorg voor achttien bedden en daarvan zijn er nu veertien bezet. “We zouden nog wel wat kunnen opschalen, maar als het aantal patiënten in dit tempo blijft toenemen, dan wordt het heel lastig. Dat betekent dat we reguliere patiënten geen plek meer kunnen geven.”

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -