31 C
Willemstad
• vrijdag 14 mei 2021 16:08

FD | Affaires tonen aan: advocaten vertrouwen te veel op hun confrères

Joris Polman | Financieele Dagblad De Belgische justitie verdenkt advocatenkantoor NautaDutilh van betrokkenheid bij witwassen. Bij Pels Rijcken verduisterde de topman €10 mln. Advocaten weten alles van wetten...

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...

PBC | Corona-geldkraan naar Sint-Maarten weer dicht

Persbureau Curacao DEN HAAG – Staatsecretaris Knops heeft de coronageldkraan naar Sint-Maarten weer dichtgedraaid. Dit keer omdat er problemen zijn met de luchthaven op het eiland. De Schipholgroep die...
- Advertisement -spot_img

NOS | Corona houdt ABC-eilanden in z’n greep: ‘Met één besmetting kan IC vol liggen’

HomeNieuwsGezondheidNOS | Corona houdt ABC-eilanden in z'n greep: 'Met één besmetting kan...

Coronavirus update | Persbureau Curacao

Op de Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao gaat het niet goed met het aantal coronabesmettingen. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten nog maar nauwelijks aan.

Op Curaçao stijgt het aantal ziekenhuisopnames snel. Gisteren lagen er 68 corona-patiënten in het ziekenhuis, tegenover 58 een dag eerder. Eerder werd al besloten om niet-acute zorg voorlopig uit te stellen. Afgelopen weekend werden ook poliklinische afspraken voor onbepaalde tijd afgezegd.

Het CMC, het grootste ziekenhuis in de regio, had aanvankelijk zestien IC-bedden. Afgelopen weekend zijn er veertien extra plekken ingericht. In het voormalige Sint Elisabeth Hospitaal (SEHOS) staan ook nog bedden en apparatuur voor 33 patiënten. “We zitten dus nog niet aan de grens, maar het is wel kantje-boord”, zegt Gilbert Martina, directeur van het CMC.

De stijging van het aantal besmettingen valt op alle eilanden te wijten aan de opmars van de Britse variant van het virus. Daarnaast houden inwoners zich minder goed aan de regels, zei gezaghebber van Bonaire Edison Rijna eerder tegen de NOS.

Ook correspondent Dick Drayer ziet dat. “We wassen onze handen wel en we dragen mondkapjes, maar hier op Curaçao zie ik dat afstand houden toch wel een uitdaging is.” Ook waren er anderhalve week geleden parlementsverkiezingen op het eiland. “Daar betalen we nu waarschijnlijk de prijs voor”, zegt Drayer.

Op Curaçao geldt sinds afgelopen week een lockdown in de hoop het virus in te dammen. Op basis van het kenteken op hun auto mogen Curaçaoënaars twee keer per week boodschappen doen. Naar het strand gaan is niet toegestaan en er geldt een avondklok vanaf 21.00 uur. Op zondag mag niemand de straat op.

Ook op Bonaire is de snelle toename van het aantal coronabesmettingen zorgelijk. Gisteren was bijna de helft van het aantal geteste mensen positief, 25 van de 53. Het gaat weliswaar om kleine aantallen, maar met grote gevolgen. “Met één besmetting in een familie kan de hele IC vol liggen”, zegt correspondent Dick Drayer. Op dit moment heeft het ziekenhuis op Bonaire plek voor zes IC-patiënten. Vijf daarvan zijn nu bezet.

Op alle drie de eilanden is vooral gebrek aan zorgpersoneel een groot probleem. Bonaire heeft Nederland om meer personeel gevraagd en ook gekregen. Het ziekenhuis heeft een zorghotel ingericht om mensen die geen intensieve zorg nodig hebben, daar op te vangen. Ook is niet-acute zorg afgeschaald. Een aantal patiënten wordt overgevlogen naar Curaçao, als dat nodig is.

Op Aruba is de derde golf al een tijdje aan de gang. Afgelopen weekend daalde het aantal positieve testen licht, maar het ziekenhuis in Oranjestad lag nog nooit zo vol.

Aanvankelijk wilde het eiland een nieuwe lockdown koste wat het kost voorkomen, vanwege het langzame herstel van het toerisme. Inmiddels ontkwam de regering er niet aan om de coronamaatregelen aan te scherpen. Sinds afgelopen weekend geldt de avondklok vanaf 22.00 uur. Bouw- en supermarkten mogen nog maar de helft van het aantal klanten ontvangen en de schoolvakantie begint drie dagen eerder.

Extra mensen

Ook voor het ziekenhuis op Aruba is personeelscapaciteit de grootste uitdaging, zegt directeur Jacco Vroegop. “Onze eigen mensen beginnen moe te worden, dus we zijn vol aan het onderhandelen met de regio en met Nederland om te kijken of we extra mensen kunnen krijgen.”

Op dit moment heeft Aruba 33 IC-bedden, maar daar zijn niet genoeg handen voor. Effectief is er maar zorg voor achttien bedden en daarvan zijn er nu veertien bezet. “We zouden nog wel wat kunnen opschalen, maar als het aantal patiënten in dit tempo blijft toenemen, dan wordt het heel lastig. Dat betekent dat we reguliere patiënten geen plek meer kunnen geven.”

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Zoeken

Recente reacties