26 C
Willemstad
• donderdag 30 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

Ingezonden | Zo persoonlijk is dat niet

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Bernadette Heiligers aan het woord.

Is niet-vaccineren een persoonlijke vrijheid? Voor de volledigheid is het goed te weten wat niet-vaccineren betekent. Veel punten zijn al vaak genoemd. Sommige komen zelden naar voren.

Bijvoorbeeld:

– Niet-vaccineren betekent rekenen op de voorrang die je als covidpatiënt in het ziekenhuis krijgt, ten koste van andere zieke mensen. Vóór de komst van de vaccins, konden covidpatiënten daar weinig of niets aan doen. Nu wel.

– Niet-vaccineren brengt het leven in gevaar van mensen die te lang op medische behandeling moeten wachten vanwege nieuwe besmettingsgolven.

– Niet-vaccineren laat het virus ongehinderd voortbestaan om toe te slaan in nieuwe varianten die bestaande vaccins zouden kunnen omzeilen.

Men heeft dus inderdaad de vrijheid om te kiezen tegen vaccinatie, maar zo persoonlijk is dat niet, als je ziet hoe direct en ingrijpend die keuze de rest van de mensheid raakt.

Bernadette Heiligers,
Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. @Tico Martina schreef;
  “@ Mano, ik ben gevaccineerd. Nooit heb ik problemen gehad of er over nagedacht of het wel veilig was als iemand niet gevaccineerd is of was. Op latere leeftijd kreeg ik sende paga. Bleek dat ik daar niet tegen gevaccineerd was, wist ik niet.”

  Tico M.,
  Maar Tico, volgens mij heeft niemand die als kind ingeënt werd zich ooit afgevraagd of nagedacht of het wel veilig was. Want de vaccinaties waar je het nu over hebt heeft toch elk kind toegediend gekregen? En welk kind van 4 á 5 jaar vraagt zich af of het wel veilig is of niet? Nu je het te berde brengt, ik heb me ook nooit afgevraagd of het wel veilig was of niet, daar denkt een kind van 4 á 5 jaar niet aan. Ik dacht dat we het over de huidige vaccinatie tegen covid-19 hadden.

  @Tico M. schreef;
  “Ten onrechte heeft men het in deze tijden over een vaccin, vaccinatie etc. tegen Kerona. Neen er is geen vaccinatie is er ook nooit geweest. Hebben de fabrikanten ook duidelijk aangegeven.”

  Nou, hier heb ik geen antwoord op, want ik beschik niet over de info waar jij schijnbaar wel over beschikt. Dus al die teststraten, de pfizer/ moderna vaccins en live-inentingen die iedereen kan aanschouwen zijn gewoon één grote leugen? Wat zou dan de reden kunnen zijn van zo’n grote Wereldleugen? Ik weet het i.i.g. niet.

  @Tico M. schrijft;
  “Mensen die braaf een prik hebben gehaald onder het mantra “je doet het voor een ander” hebben de illusie dat hun nu niks kan gebeuren. Of nou ja niet echt want ze zijn nog steeds bang voor degenen die de prik niet hebben gehaald.”

  Maar is het dan niet logisch dat degenen die braaf een prik hebben gehaald bang zijn voor degenen die de prik niet hebben gehaald? Zij willen immers niet ziek worden, want ze weten dat geprikt of niet ze toch nog besmet kunnen raken. Je schrijft zelf dat de angst hen is aangepraat.

  @Tico M. schreef;
  “Er wordt steeds meer en meer door idioten geroepen dat degenen die geen prik nemen associaal zijn en buiten de maatschappij moeten worden geplaatst. Ik heb nog geen enkele niet geprikte dat horen gillen over de makke schaapjes.”

  Nou, of zij echt idioten zijn weet ik niet. Maar ik vind het toch wel heel logisch dat zij op zo’n manier reageren op de ongevaccineerden. Temeer je zelf meerdere malen aangeeft dat de angst hen is aangepraat. Als al hetgeen jij allemaal beweert op waarheid berust, zal ik de eerste zijn om jou je verdiende gelijk te geven. Maar dan vraag ik me toch af wat de reden van die Big Lie zou kunnen zijn.

  Gezien de angst die hen, de brave gevaccineerden, is aangepraat zal ik, de stoute ongevaccineerde, wel degelijk rekening houden met hun angsten. (wink)

 2. Tico. gelukkig beseft de wereld inmiddels dat wappies de echte oorzaak zijn van het coronaprobleem. Israel zet vandaag zoals je in de pers kan lezen als eerste de stap om van dit probleem af te zijn. Ik kan niet wachten tot we dit ook op deze rots gaan volgen, de wappies kunnen dan eindelijk ervaren wat de consequentie is van hun eigen keuze zonder dat anderen daar last van hebben. Ik kan niet wachten op jouw reactie op onderstaande, dat wordt waarschijnlijk pas echt lachen.

  De Israëlische premier Naftali Bennett heeft donderdag aangekondigd dat alle niet-gevaccineerde inwoners van Israël “spoedig” zullen worden geweerd uit alle openbare gelegenheden met honderd of meer mensen. Dit verbod zal zowel binnen als buiten gelden en ook synagogen betreffen.

 3. @ Mano, ik ben gevaccineerd. Nooit heb ik problemen gehad of er over nagedacht of het wel veilig was als iemand niet gevaccineerd is of was. Op latere leeftijd kreeg ik sende paga. Bleek dat ik daar niet tegen gevaccineerd was, wist ik niet. Tja eventjes vervelend maar nu voor de rest van mijn leven weerstand opgebouwd. Ook toen al bleek dat er mensen waren die wel gevaccineerd waren/zijn en niet. Niemand die zich er druk over maakt. Ofschoon ik voorstander ervan ben dat ouders hun kinderen minimaal tegen DKTP laten vaccineren ter bescherming heb ik geen angst voor degenen die dat niet zijn. Het zou mooi zijn dat elk kind dat geboren wordt direct wordt gevaccineerd. Echter geen onderscheidt maken nooit. Het kind dat gevaccineerd is, is beschermd, degene die niet gevaccineerd is kan besmet raken en ziek worden, met een gezond stelsel hersteld het kind en dan kruipt het weer verder en is ook voor het leven beschermd.

  Dat gezegd hebbende. Ten onrechte heeft men het in deze tijden over een vaccin, vaccinatie etc. tegen Kerona. Neen er is geen vaccinatie is er ook nooit geweest. Hebben de fabrikanten ook duidelijk aangegeven, maar de wereldVolgers en media bleven het hardnekkig zo noemen. En tja blijf het herhalen en men geloofd het. Er is nu een waan/schijnveiligheid maatschappij ontstaan. Mensen die braaf een prik hebben gehaald onder het mantra “je doet het voor een ander” hebben de illusie dat hun nu niks kan gebeuren. Of nou ja niet echt want ze zijn nog steeds bang voor degenen die de prik niet hebben gehaald. De angst is hun aangepraat door dezelfde wereldVolgers en media en uiteraard ook het selecte groepje “experts”. Door deze schijnveiligheid hebben velen hun integriteit en lijfbehoud opgegeven. Niks van “we doen het voor een ander”, neen we willen Dansen met Janssen en met SARS langs de bars. We verdringen elkaar voor een spuitje, want we willen op vakantie. We zien dat er mensen overlijden door het spuitje. We zien dat er mensen ernstige bijwerkingen hebben door het spuitje. Maar gerustgesteld door de wereldVolgers, media en selecte groep “experts” dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen, dat het allemaal meevalt, dat het maar om een klein verwaarloosbare mensen gaat blijven we overtuigd dat de prik de weg naar het paradijs is. Nu blijkt dat er steeds meer mensen besmet raken en ziek worden na hun twee prikjes is er alweer iets anders bedacht. Dit zou niet komen omdat de prikjes niet helpen, nee dit komt omdat er zoveel varianten zijn. Varianten die we notabene ter plekke verzinnen. Er zijn zelfs plus varianten van die varianten. En oh ja uiteraard is geen enkel prikje of echte vaccin 100% garantie. Enne ja weet je wat 2 prikken good, 3 prikken better. of een 4e of tja misschien wel elke dag een prik. Je doet het voor een ander toch, dus niet zeuren.

  Een ieder moet zelf beslissen of ie wel of niet de prik neemt. Maar er wordt steeds meer en meer aangestuurd op dwang. Er wordt steeds meer en meer door idioten geroepen dat degenen die geen prik nemen associaal zijn en buiten de maatschappij moeten worden geplaatst. Ik heb nog geen enkele niet geprikte dat horen gillen over de makke schaapjes. Als zodra de bijwerkingen beginnen, en die gaan er komen, dan zullen die zelfde geprikten en beroep doen op de barmhartigheid van de niet geprikten.

  En nog steeds is men horende blind en ziende doof.

 4. @Tico M. schreef;
  “Een tweedeling in de samenleving sta ik niet echt voor”

  Tico M.,
  Ik denk dat geen normaal mens een tweedeling wenst. Maar ik vind wel dat er rekening gehouden moet worden met de gevoelens, de angsten en de gedachten van diegenen die wél pro-vaccinatie zijn of al gevaccineerd zijn. Ik wil wel zo eerlijk wezen. Als ik wel gevaccineerd zou zijn, had ik zeer waarschijnlijk ook niet tezamen met ongevaccineerden in 1 ruimte willen zitten of feestvieren. Als je verkiest om niet te vaccineren moet je ook de consequenties dragen.

  Als de pandemie langer voortduurt zal het tot een tweedeling of tenminste tot een gedeeltelijke tweedeling leiden. Of men dat wil of niet. Mits het de meeste landen lukt om 85% van hun bevolking zover te krijgen zich te laten vaccineren. Maar dan nog zal het een dilemma blijven. Want wat moet men dan met de 15% die om een of andere reden bewust ongevaccineerd blijft? Het wordt een vraagstuk voor ethici, psychologen, sociologen of zelfs filosofen en de politiek.

  Jij volgt behalve de lokale NL media neem ik aan ook wel de internationale media, dus die geluiden zullen ook jou ter ore zijn gekomen. O.m. gevaccineerden die beginnen te morren, het is het logisch gevolg van het Coronavirus dat tot onzekerheden heeft geleid en zelfs heeft gezorgd voor ruzie tussen familieleden. Wat een rotbeestje. (lol)

  Misschien ben je geïnteresseerd in het volgende, heeft te maken met het coronagevoel.

  https://www.npostart.nl/het-filosofisch-kwintet/18-07-2021/VPWON_1330588

 5. @ Mano, mooi gezegd en wel overwogen. Vrije persoonlijke keus is een groot goed. Een tweedeling in de samenleving sta ik niet echt voor, maar dat is mijn persoonlijke opinie. Maar indien dat met alle geweld moet, dan moet het.

 6. Ik vind dat het wel degelijk persoonlijk is. En omdat het persoonlijk is kan ik het alleen maar over het waarom van mijn eigen persoonlijke redenen hebben. Omdat het zo persoonlijk is kan ik niet namens anderen praten.

  Ik ben geen covid-19 ontkenner, ik weet ook zeker dat het geen hoax is, ik ben niet tegen vaccineren. Ik zal ook nooit mensen die willen vaccineren aanmoedigen ofwel afraden om zich niet te laten vaccineren.

  Ik vraag me trouwens af waarom met name de Westerse landen zo geweldig hun best zouden willen doen om de eigen economie en in het verlengde daarvan automatisch ook de EU naar de verdoemenis te helpen, het is gewoon niet logisch. Het zal logischerwijze alleen maar tot chaos leiden. En daar zit geen land op te wachten. Dat is o.a. één van de redenen waarom ik geen covid-19 ontkenner ben.

  Maar ik heb in m’n eentje besloten om me niet te laten vaccineren, dat na grondige afweging van zowel de voordelen, nadelen en zeker de risico’s. En dat autonoom genomen besluit stond al vast toen het vaccin (of de vaccins) nog in ontwikkeling was. Ik ben door niemand beïnvloed, enkel door m’n eigen gevoelens, mijn instinct en mijn eigen gedachtengangen.

  Hij/Zij die zo’n persoonlijk besluit neemt moet zich zeer bewust zijn van hetgeen hij/zij doet. Hij/zij moet zich bewust zijn van ‘het mogelijk’ gevaar dat hij/zij loopt indien het virus inderdaad zo levensgevaarlijk is als de wetenschap voorschotelt. Het mogelijke gevaar zelf besmet te raken, doodziek worden en in het ergste geval zelfs sterven. Ik neem het voor lief.(oei, vind ik zelf nogal erg dramatisch aangezet, maar het moet goed uitgelegd worden)( lol)

  Ik ben het bijvoorbeeld ‘volstrekt eens’ met gevaccineerden die dezer dagen opperen dat ongevaccineerden en gevaccineerden eigenlijk niet samen in dezelfde kroegen of andere horecagelegenheden feest zouden mogen vieren. Als de pandemie nog langer voortduurt zie ik het gebeuren ook nog. Een soort van hopelijk tijdelijke apartheid die dreigt ingevoerd te gaan worden.

  Ik denk zelfs dat Covid-19 en de ontwikkelde vaccins op den duur tot een wereldwijde dilemma zullen leiden. Misschien is er al sprake van een dilemma want zo de internationale nieuwsmedia volgend kampt bijna ieder land met het probleem “gevaccineerden vs ongevaccineerden”.

  Wat ik eigenlijk wil benadrukken is het bestaan van zoveel verschillende mensen, van zoveel verschillende gevoelens en van zoveel verschillende complexe gedachtengangen. Het type waartoe ik mezelf reken gaat niet en wil ook niet de straat op om tegen coronamaatregelen te protesteren, stomme nergens opslaande Q-anonachtige kreten te slaken, om met de politie te vechten of om politici met de dood te bedreigen.

  Hoe typeert men dan de groep waartoe ik mezelf reken? Ik weet het niet. Over genoemde specifieke groep wordt gewoon niet gesproken noch geschreven. En toch bestaan zij, de verantwoordelijke ongevaccineerden. Zij zijn niet de wappies! Wat dan wel? Ik noem mezelf ook geen anti-vaxxer, omdat het woordje ‘anti’ eigenlijk aangeeft dat een anti-vaxxer antivaccinatie is. Ben niet tegen het vaccineren. Maar dat mag eenieder zelf in alle vrijheid beslissen, dus ja, zelf = in persona = persoonlijk.

  Ik typeer mezelf als een persoon die zich heel bewust niet wenst te laten vaccineren, maar wel met een eigen verantwoordelijkheid. En daarom vind ik echt dat het een persoonlijk iets is, een persoonlijk autonoom genomen besluit waarvoor alleen ‘ik mezelf’ verantwoordelijk ben. Maar ik durf zo’n verantwoordelijkheid wel aan.

 7. Persoonlijk of niet, zolang de vrijheid er maar is. Leeft u maar in angst mevrouw Bernadette, ik leef heerlijk verder. Is men gestopt met roken? Is men gestopt met dal bitter? Zijn de smerige chinese vreetschuren al dicht op het eiland omdat niemand meer koopt en gezond eet? Is de BMI al gezakt van de vetzakken? Neen, nou die vrijheid heeft men en het is de persoonlijke vrijheid. Heeft gevolgen daar niet van, maar het is de vrijheid. Is getekend een persoon met vrijheid die ervoor kiest dit prikje NIET te halen

 8. Beste Bernadette, ik ben zeker geen antivax. Maar u moet ook actueel wetenschappelijke informatie lezen en dan zou u kunnen weten dat in veel gevallen, veel meer als onze experten het ons zeggen, veel zware en minder zware bijwerkingen voorkomen. Bovendien de meeste vaccines geven geen bescherming of weinig bescherming op de Delta variant.En als laatste,voor nu, is het absoluut niet zo dat u ook als u met 2 prikken gevaccineerd bent, geen Covid kan krijgen en ook niet andere mensen kan besmetten als u Covid heeft opgelopen en geen symptomen heeft. Ik heb Covid gehad en moest 4 weken daarna alleen 1 dosis van Pfizer of Moderna moeten krijgen, maar als ik belde voor een afspraak, hebben ze mij medegedeeld dat gezien de erge bijwerkingen bij mensen die al immuun zijn, omdat ze de ziekte al hadden, minstens 4 tot 6 weken langer moeten wachten tot de RIVM en de GGD meer onderzoek hierover heeft gedaan. Zo als altijd, alles heeft twee keerzijden! Iedereen moet zelf een vrije beslissing kunnen nemen zonder gedwongen worden door de werkgever. Ik denk ook dat in dit geval,de werkgever af wilde van deze werknemer en heeft de vaccinatie weigering van haar als excuus gebruikt. En ook dat de rechter haar een tegemoetkoming van 3 maanden salaris heeft gegeven, zou zij zonder werk zitten,wat absoluut niet te recht is omdat zij een alleenstaande moeder is die haar kind/eren moet opvoeden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -