30 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 15:48

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...

PBC | Knops dreigt Pisas met intrekken coronasteun Curaçao

Persbureau Curacao Staatssecretaris Knops laat er geen misverstand over bestaan. Indien de nog aan te treden regering Pisas niet deelneemt aan het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling,...

PBC | Stranden Curaçao per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Frontale botsing eindigt in derde dode dit jaar

Persbureau Curacao Gisteravond is bij een frontale botsing een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeluk gebeurde op de kaya Mitologia ter hoogte van de White House Snèk net voor...

PBC | Corona blijft slachtoffers eisen

Persbureau Curacao Opnieuw heeft Covid19 een dodelijk slachtoffer geëist op Curaçao. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis 119 mensen overleden aan de gevolgen van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Zal de gouverneur weer in de fout gaan?

HomeLandenCuraçaoIngezonden | Zal de gouverneur weer in de fout gaan?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Felix D. Pinedo aan het woord.

Sinds 2017 toen de gouverneur enkele ministers tevens heeft ingezworen als statenleden, heb ik mijn gedachtengangen betreffende deze benoemingen via de nieuwsmedia bekend gemaakt. Mijn standpunt was en is, dat conform artikel 45 lid f van onze Staatsregeling (Streg), een statenlid niet tevens minister kan zijn. Artikel 30 lid 2 g stelt dat een minister niet tegelijkertijd lid van de Staten kan zijn.

Echter wordt in artikel 30 lid 3 van de Streg een uitzondering gemaakt voor de minister die tot lid van de Staten is gekozen, voor ten hoogste 3 maanden beide functies kan uitoefenen.

Conflict tussen artikel 30 lid 3 en artikel 45 lid f
De wetgever heeft niet een uitzondering gemaakt onder artikel 45 lid f, in verband met het gestelde onder artikel 30 lid 3. Dus het is aan te nemen dat artikel 30 lid 3 en 45 lid f, van de Streg met elkaar conflicteren. Het is duidelijk dat zo’n uitzondering als vermeld in artikel 30 lid 3 van de Streg, indruist tegen het fundamentele principe van de Trias Politica. Een minister kan niet tevens als parlementariër het eigen beleid controleren. Ook niet voor drie maanden. In 2017 hebben de ministers zijnde statenleden, de eigen begroting van hun ministeries aangenomen in de statenvergadering.

De wetgever heeft blijkbaar ook mijn stellingen ingezien
Ten tijde van de Nederlandse Antillen stond artikel 45 lid f niet in de Streg vermeld. Pas bij het opstellen van de Streg van het land Curaçao is dit artikel toegevoegd. Blijkbaar heeft de wetgever hetgeen ik boven heb omschreven ook geconstateerd. De wetgever heeft echter artikel 30 lid 3 niet uit de Streg verwijderd.

Volgens mij heeft de wetgever dit over het hoofd gezien. Het kan niet anders want dan was het toegevoegen van artikel 45 lid f, niet nodig geweest. Dit artikel conflicteert met artikel 30 lid 3, omdat in artikel 45 lid f, geen uitzondering is gemaakt ten aanzien van hetgeen is vastgelegd in artikel 30 lid 3.

Dientengevolge heeft de gouverneur toentertijd niet moeten overgaan tot inzweren van de ministers als parlementariërs. De gouverneur had moeten aangeven dat er een conflicterende situatie bestond tussen de twee artikelen, welke eerst gecorrigeerd moest worden. De gouverneur heeft na het inzweren wel de nieuw benoemde statenleden aangemand, in een begeleidend schrijven, om de onduidelijkheden in de Staatsregeling te verwijderen.

Dus ik neem aan dat ook de gouverneur, de door mij aangegeven standpunten heeft geconstateerd. Vandaar dat ik nu stel dat de gouverneur goed moet opletten dat zij niet weer het hoofd aan dezelfde steen gaat stoten. Indien dat toch gebeurt, zal ik mijn betoog vermeld in deze communiqé ter kennis stellen van de hogere instanties binnen ons Koninkrijk.

Ik adviseer bij deze ook dat er een commissie geïnstalleerd dient te worden om de Staatsregeling te scrutineren en de bestaande onduidelijkheden en fouten, die erin bestaan te gaan corrigeren.

Felix D. Pinedo
5 april 2021

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Volgens mij wat de heer Pinedo hier voor pleit is, “Dualisme” en dat bestaat niet want de meerderheid in het parlement stemt altijd mee met de coalitie.

  Om de regering te kunnen controleren heb je serieuze parlementariërs met dossier kennis nodig en triest genoeg hebben we daar niet genoeg van.

  Formeel mag en kan een minister zijn eigen beleid niet controleren maar wij weten allemaal dat ministers en de partij bonzen hun partij genoten in het parlement aan een leiband houden. Het is vrij simpel meestemmen en de volgende keer sta je weer op een verkiesbare plek dus als Steven Martina in het parlement zit of Cleopa maakt niets uit.

  Vraag me af of we niet bij de basis moeten beginnen? Bijvoorbeeld een IQ test voor parlementariërs?

 2. Waar maak je je druk over?
  De staten hebben nog nooit de regering gecontroleerd, of ter verantwoording geroepen.
  De regering legt, formeel en bij hamerslag, verandwoording af aan de staten.
  De staten leden vinden het best zo. En de regering ook.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties