32 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Excuses

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Excuses
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sonia Balentina aan het woord.

Ik citeer een passage uit “De wereld in een week” van dhr. Brede Kristensen van 24 augustus 2022. ,,Aan de verwachting dat Nederland excuses aanbiedt aan de huidige inwoners van de Antillen en Suriname hangt een luchtje. Een eis voor excuses is terecht indien gericht aan concrete daders. Maar de huidige Nederlandse bevolking is lang na afschaffing van de slavernij geboren. Wat willen wij met die excuses? Willen wij onszelf soms verheffen boven kwalijke Hollanders? Willen we onszelf als slachtoffer definiëren om onszelf vrij te pleiten voor onze lastige sociaal-economische en culturele omstandigheden? Willen wij onze verantwoordelijkheid afschuiven? Willen we als benadeelde of slachtoffer een beroep op het geweten van vermeende daders doen en hen verplichten tot herstelbetaling? Wat moet eigelijk hersteld worden?

Zo’n wens duidt niet slechts op oneigelijkheid, maar ook op rancune. Rancune is een zwaar giftige sociaal-psychische substantie.” Als je spijt moet betuigen voor iets wat je niet hebt gedaan dan voel je jezelf er nogal gauw een slechter mens door. En dit is ook de bedoeling van de nazaten die de excusus eisen. De oprechtheid van je excuses aanbieden wordt zo aangetast. Niemand is perfect, fouten maken hoort bij het leven. GEKKER KAN HET NIET.

De afstammelingen van de slaven moeten de tekst op papier maken opdat de vermeende daders dit moeten oplezen. De excuses zullen zeker in het Papiaments gemaakt worden, want anders moet dhr. Rennox Calmes er een tolk bij halen opdat de nazaten van de slaven van Bándabou het ook kunnen volgen en begrijpen. Maar vergeet niet: BIJ EXCUSES HOORT GELD!

Is dit misschien het beruchte luchtje dat aan het excuses aanbieden, hangt? Men moet niet vergeten dat volgend jaar een FEESTJAAR IS VOOR DE NAZATEN. Ik lees in de kranten dat Nederland /mevr.van Huffelen volgend jaar 200 miljoen euro beschikbaar zal stellen voor activiteiten v.w.b. 150/160 jaar afschaffing van de slavernij.

Mevrouw van Huffelen, dat geld is helemaal niet toereikend voor ons. Vergeet niet dat onze voorouders hard hebben gewerkt dus Nederland is de afstammelingen van de slaven veel geld schuldig. Wij zijn een volk dat van veel en lekker eten houden. Wij houden van lekker niets doen, van dansen, domino spelen, kindertjes maken en vooral zijn wij gek op muziek. Donderdag beginnen wij al met het maken van muziek, vrijdag spelen we tot in de nachturen muziek, zaterdag dansen wij tot in de ochtenduren op muziek, zondag luisteren wij de hele dag naar muziek en maandag melden wij ons ziek. Het moet geen verassing voor u zijn wat de plannen zijn. Wij zijn van plan om na het feestjaar 2023, Afrikanen die onze voorouders gekidnapt en geronseld hebben en als handelswaar aan de Westkust aan Engelsen, Portugezen, Fransen, en Nederlanders hebben verkocht, ook te benaderen. Ik ben zelf ook een afstammeling van een door de Afrikanen gekidnapte en verkochte slaaf, maar ben zeer dankbaar dat mijn “Avochi” door een Nederlander is opgekocht en niet door een Fransman’ anders zat ik nu in Haïti. En als mijn voorouder helemaal niet was opgekocht zat ik nu in Afrika.

Sonia Balentina,

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

17 reacties

  1. @John, amen en even een kleine verduidelijking van het door mij vermelden van een redelijk onvooroordeelde verslaggeving door Basil Davidson, de reden daarvan is dat ik niet alle publicaties heb gelezen van de goede man en het feit dat zijn boeken naast die van onderzoekers van eigen bodem daarginds als lesmateriaal op scholen wordt gepresenteerd zegt toch wel iets en @Brian no hard feelings, had even mijn dagje niet en ook prettige dagen toegewenst

  2. In 2001 verklaarde de VN-conferentie tegen racisme, die in Durban gehouden werd, slavernij tot een van de misdaden tegen de menselijkheid. Er werd aan staten geen juridische verplichting opgelegd om compensatie te betalen. Desondanks blijft slavernij nog steeds de dagelijkse praktijk onder grote delen van de wereldbevolking.

    Hier laat ik het bij. Ik wens iedereen een mooie kerst en vooral een goed 2023.
    Wie weet zijn de excuses van Rutte een goed begin.

  3. @Brian de boel verdraaien is ook een kunst, je doet net alsof er toen geen vraag was naar dwangarbeiders nadat Colombus zogenaamd op ontdekkingsreis ging en de Indianen zich vervolgens dood moesten gaan werken of anders werden afgeschoten of dood gingen aan griep e.d. waar ze niet eerder mee te maken hadden en trouwens ik had het niet over 1000 jaar geleden maar 5 (vijf) duizend jaar geleden, dat je geen spijkerschrift kan lezen kan ik ook niks aan doen en trouwens wat weet jij nou van Afrikaanse geschiedenis of hoe die met tot slaafgemaakte krijgsgevangenen omgingen net nada zilch noppes

  4. @Yeyo, Er zijn verschillende bronnen echter wij kunnen anno 2022 ook niet beoordelen hoe betrouwbaar ze zijn. Als er al een registratie was 1000 jaar geleden dan is de kans groot dat dit niet meer bestaat. Feit is wel dat Afrika altijd slavernij heeft gehad al ver voor de witte mensen kwamen en dat dankzij de sterke afrikaanse stammen en rijken er een TA was, De witten zaten in een fort aan de kust en de afrikaanse stammen kwamen met slaven om ze te verkopen. Europese kolonisatie van Afrika begon pas na het einde van de TA slavernij

  5. @Brian als je geen bron weet te vermelden dan weet je in feite niet waar je het over hebt, dat een boer een heer kon worden was 5000 jaar daarvoor kennelijk al een feit en zonder kannonnen was die TA import er nooit geweest en dat laatste is iets wat jij vast wel snapt

  6. John: ‘Wow wow @Bakker toch.. wat een misselijke taal hou je erop na.’

    Het probleem van John is het probleem van dit van god verlaten eiland: de waarheid mag niet gezegd worden.

    Sandals HEEFT de buik vol van haar Curacaose werknemers en bij de organisaties waarbij ik op dit corrupte boevennest gewerkt heb ik het niet veel anders.

    Men is te lui om adem te halen, is de helft van het jaar ziek en bij de minste of geringste kritiek rennen ze allemaal huilend naar de vakbond.

  7. @Yeyo, Er zijn voldoende bronnen beschikbaar net zoals er verschillende vormen waren van slavernij. Maar een boer werd geen hoge heer. Goedpraten van Afrikaanse slavernij doe ik niet aan mee. Feit is dat zonder slavernij in Afrika er nooit een TA slavernij was geweest.

  8. @Brian mogelijkheid voor 0.0001%?Bronnen? Voor het geval je die niet kan vermelden zou je mischien wat van Basil Davidson kunnen lezen die volgens mij redelijk onbevooroordeeld verslag deed van wat hij zoal tegenkwam tijdens zijn onderzoeken

  9. Wow wow @Bakker toch.. wat een misselijke taal hou je erop na.
    Laat ik nou binnen mijn bedrijf bedrijf met prima mensen werken, met een uitstekende mentaliteit. Niet groot, maar toch met 6 mensen die het allemaal prima doen. Ik zal hen dan ook altijd verdedigen tegen de polariserende bs die jij erop na houdt.
    Helaas zullen we altijd mensen hebben die er vgs mensen zoals jij niet toe doen. Maar om mensen zo te benoemen zoals jij in je Posts altijd doet is ronduit over de grens.

    Wellicht dat de comment p hierop kan letten.

  10. @Yeyo, de mogelijkheid was er voor 0.0001 procent die vaak ook nog een Eunuch werden. Overigens kregen sommige slaven van de witten zelfs de vrijheid dus valt het wel mee?
    Veel mannelijke slaven die uit afrika naar arabie werden vervoerd hadden te maken met het verliezen van de manhood..

  11. @Yeyo: dat klopt, ook bij de Grieken en de Romeinen werden de talenten van hun slaven herkend en gepromoot. Zo zijn er legeraanvoerders en filosofen geworden. Grofweg de Angelsaksen hebben aan slavernij vastgeknoopt het gif van de discriminatie en minderwaardigheid.
    Zo werd in de moderne slavernij de “slaaf” een verbruiksartikel.
    De slavernij geschiedenis kent vele aspecten en heel veel grijstinten, waarbij je in de gaten moet houden het toenmalige normen- en waarden stelsel waarin men hardhandiger met elkaar omging ( zie het toenmalige strafrecht in Europa waarin lijfstraffen, ledematen afhakken, in een gat gooien etc gangbare straffen waren) In Europa heeft het systeem van lijfeigenen ( lees “Dode Zielen” van Gogol eens) tot begin 20e eeuw stand gehouden.
    Ik meen de Duits/Franse tv-zender een goede vijfdelige documentaire serie gemaakt over “l’histoire de esclavage’, te vinden op YouTube.

    Als we alles wat we nu via mechanisatie, benzine- en dieselmotoren en electriciteit ter beschikking hebben, geleverd zou moeten worden door menskracht staat de moderne westerse mens omgerekend zo’n 120 slaven ter beschikking. Gelukkig is dit laatste niet het geval.

  12. @Fred Schiedam voorzover ik had kunnen nagaan was het voor een slaaf in het Afrika beneden de Sahara mogelijk om daar ondanks zijn slaafzijn carriere te maken
    en zelfs in bestuurlijk opzicht een paar stappen omhoog te doen en niet alleen door te trouwen met de dochter van het stamhoofd

  13. ‘Donderdag beginnen wij al met het maken van muziek, vrijdag spelen we tot in de nachturen muziek, zaterdag dansen wij tot in de ochtenduren op muziek, zondag luisteren wij de hele dag naar muziek en maandag melden wij ons ziek.’

    Dit is bedoeld als satire, maar helaas de harde werkelijkheid van de Curacaose werknemer. Vraag het het maar eens aan de directie van Sandals Curacao, die over de hele Caribbean hotels uitbaten maar het nu al helemaal gehad hebben met de kutmentaliteit van de arbeiders hier.

  14. Een terloopse kanttekening, waarmee de slavenhandel vanuit hedendaags perspectief, absoluut niet goed te praten is, maar in de Afrikaanse stammenoorlogen werden de overwonnenen of tot slaaf gemaakt en verkocht, of over de kling gejaagd.
    Heel erg wrang, maar de verkochte slaven hebben aan de opkopers hun leven te danken, en niet aan de Afrikaanse broeders die hen anders als nutteloze waar naar de eeuwige steppen zouden hebben gestuurd.
    Vanuit het heden zonder inzicht oordelen over het verleden leidt tot zwart-wit denken, en helpt niemand vooruit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties