26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Pisas: Help me dan?!

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Pisas: Help me dan?!

-Premier: Onderhandelingen CPR ‘on hold’ gezet
-Statenlid Osepa: Heeft regering ‘bai flit’ gezegd?

Jeu Olympio

Willemstad – Bijna ten einde raad riep premier Gilmar Pisas (MFK) gisteren de Staten – coalitie en óók de oppositie – toe: ,,Help me dan?! Daarom zijn we hier.”

De regeringsleider wil samen met het parlement op zoek naar oplossingen, naar ‘alternatieven’ voor het vooralsnog uitblijven van een goede en betrouwbare operator voor de in 2019 stilgelegde Isla-raffinaderij, nu het traject met CPR (de buitenlandse groep Caribbean Petroleum Refinery) op niets lijkt uit te lopen.
Ruim twintig minuten later dan de agenda aangaf begon maandag de hervatting van het Statendebat met de minister-president, nadat deze op 16 januari vroegtijdig moest worden geschorst. De openbare vergadering was aangevraagd door de oppositiefracties PAR en MAN.

Pisas begon zijn beantwoording van de nog opengebleven vragen met de mededeling – feitelijke de bevestiging wat de media al hadden gebracht – dat overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) in de tussentijd (op 31 januari jongstleden) twee aangiften heeft gedaan in verband met de route die met preferred bidder CPR is bewandeld en waarbij meerderde en zelfs bij herhaling vervalste documenten zijn aangetroffen.

En dan is het logisch, aldus de premier, dat de onderhandelingen ‘on hold’ worden gezet. Iets wat RdK zelf nog niet kon beantwoorden, want tegenover deze krant antwoordde de RdK-woordvoerder dat ‘er geen nieuwe ontwikkelingen zijn voor wat betreft de onderhandelingen’. Pisas verklaart dat er niet verder wordt onderhandeld; de volgende stap zou een Head of Agreement (HoA) moeten zijn.

Vervolgens ging de minister-president in de tegenaanval; vooral richting de oppositie. Hij wil niet met de ‘beschuldigende vinger’ wijzen, maar Pisas zegt soms de indruk te hebben dat er parlementariërs zijn die superblij zijn dat het niet lukt. ,,Vertel me dan wat de alternatieven zijn? Laten we over oplossingen praten.” Tijdens een eerder debat sprak de premier over de vele ‘konkels’ die hij als politiek bestuurder moet verduren, nu sprak hij over de ‘mukel’ (sloophamer) die regelmatig tegen hem wordt gebruikt. Daarbij wijst Pisas specifiek naar de media, die hij ervan beticht negatief over de raffinaderij te berichten ‘omdat dit helpt bij de verkoop’. Even later nam Statenlid Sheldry Osepa van coalitiepartner PNP het juist op voor de vrije pers, die de falsificaties aan het licht heeft gebracht.

,,Soms helpt een schouderklopje”, aldus de MFK-premier, doelend op de geplande heropening van de grenzen van Curaçao met buurland Venezuela. Hoewel het daar niet over ging in dit debat, kreeg hij van verschillende partijgenoten een compliment.

Minder complimenteus was Quincy Girigorie (PAR). Op zich is de fractieleider van de grootste oppositiepartij blij dat de premier nu praat over ‘alternatieven’ en ‘het samendoen’. ,,Maar na anderhalf jaar stilte moeten wij het initiatief nemen om in een vertrouwelijk seniorenconvent geïnformeerd te worden.” Zowel PAR als MAN liet zich na afloop daarvan publiekelijk positief uit over de presentatie van Pisas en interim-directeur Patrick Newton van RdK.

,,Maar later bleek dat de minister-president informatie voor ons heeft achtergehouden. Achteraf werd duidelijk dat de vervalsingen al op 18 oktober bekend waren. De Staten zijn daarover niet ingelicht. Sterker, de informatie is voor het parlement verscholen gehouden.” Aldus Girigorie, die aangeeft juist erg blij te zijn dat de lokale media de vervalsingen hebben onthuld.

Osepa (PNP) noemde in dit verband specifiek het Antilliaans Dagblad en neemt stelling tegen de manier waarop toen werd gereageerd: ,,In plaats van de fraude te veroordelen, werd de krant in een kwaad daglicht geplaatst.”

Maar nog werd er geen aangifte gedaan door RdK, waarvan Osepa opmerkt dat ‘directeur Newton zelf nergens is te bekennen’. En waarom is het misgegaan? Omdat het parlement er niet veel eerder bij is betrokken. ,,Transparantie beschermt en waarborgt het proces. Daarom is het goed om dit soort zaken al in een vroeg stadium in alle openheid met de Staten te delen.”

In felle bewoordingen laakt deze PNP-volksvertegenwoordiger de bedreigingen een maand geleden van CPR om met een ‘claim’ te komen. ,,Dan heb je wel veel ‘kurashi’ (ongepaste lef). Heeft de regering toen niet gezegd ‘bai flit’ (hoepel op)?” Volgens Osepa is de houding van CPR ongekend. CPR werd door Curaçao geselecteerd, juist op basis van vertrouwen. Omgekeerd heeft CPR het vertrouwen van Curaçao geschonden.

Het bevreemdt Osepa dat Newton nog interim-directeur is. ,,Charlatans zijn het. Dat voel je toch aan je water? Niet Newton is slachtoffer, maar de vele werknemers en hun gezinnen. Houdt de regering dit RdK-team aan? We moeten niet bang zijn om na te denken. Dit proces is mislukt. De vraag is: Wat is Plan B?”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Verkiezingsbelofte zijn niet risico vol in elk land worden met de verkiezingen belofte gemaakt die in de regeerperiode geschonden worden, dit heet “politiek bedrijven”.
    Alleen is het hier op het eiland weer eens een stapje verder als in de meeste “normale” landen.
    Daarintegen, is het risico voor de regerende partij hier nog lager als in de meeste “normale” landen.
    Het electoraat weet niet beter dan dit normaal is. Net als dat corruptie, nepotisme en fraude normaal en geaccepteerd gedrag is van politici.
    Zelfs politici die veroordeeld zijn (en dan moeten ze het wel heel bont gemaakt hebben) worden door zittende partijen binnen gehaald en niet gezien als een “risico voor de verkiezingsuitslag”.
    Politici hebben een leuk inkomen en zijn bijna gegarandeerd van een leuk inkomen ook als ze uit de politiek stappen.
    Maar het leuke inkomen verklaart niet in hoeveel hun financiële waarde is toegenomen het verklaart niet de verhuizingen naar de gated resorts of hun bedrijven.
    Alles dat in normale landen voldoende is om publieke verontwaardiging op te roepen is het hier niet.
    Het is normaal en geaccepteerd. Zo gaat het al decennia.

  2. Was te verwachten , met deze gasten cu nos mes no por .
    Te licht en te hoog gegrepen .
    Ook regeren no dushi hendenan, dus schoenmaker blijft bij je leest .
    Plan B , ban serio si .

  3. Het doen van verkiezingsbeloftes is gevaarlijk. Zeker als men die doet aan een bepaalde groep. Vakbonden hebben de neiging te willen behouden wat er ooit was en niet te willen bouwen aan een kansrijke toekomst. De vertwijfeling die nu toeslaat vanwege een onhoudbare verkiezingsbelofte had Pisas moeten voorzien. De petrochemische industrie is een aflopende zaak; overal in de wereld wordt getracht om zo snel mogelijk van het gebruik van petroleum producten af te komen. Dan is het proberen te heropenen van een van de meest ouderwetse en vervuilende raffinaderijen het trekken aan een dood paard. Waarom niet toekomstgericht initiateven nemen. De eilanden zijn uiterst geschikt voor zonne-energie; wind-energie en het elektrisch rijden (geen grote afstanden) en men heeft een vervallen terrein (de raffinaderij) dat men zonder problemen op te roepen bij de omwonenden hiervoor kan gebruiken.
    Mensen moeten ook durven te veranderen. Het is niet omdat men twintig jaar een bepaald beroep uitgeoefend heeft dat dit blijft bestaan. Omscholen en toekomstgericht werken levert veel meer op. De gasopsteker die gaslampen kwam aansteken bestaat ook niet meer evenmin als een stoker op een trein. Durf eindelijk je kiezers de waarheid te vertellen

  4. Als men je wilt helpen dan willen Pisas Cooper en kornuiten er niets mee tenzij het voor hunzelf voordelig is.

    Geen commissies meer die de handen vullen van politieke vriendjes en advocaten kantoor Ox en Wolf.

    Go Green!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties