Nog bedrag van 235,4 miljoen aan achterstallige OZB in te vorderen
Willemstad – In het derde kwartaal is gepland om nieuwe luchtfoto’s te maken van Curaçao in samenwerking met de Belastingdienst, Domeinbeheer en Ruimtelijke Ordening en Planning.
Onder meer met als doel de opbrengsten uit OZB (onroerendezaakbelasting) te optimaliseren.
Zo leest het Antilliaans Dagblad in de uitvoerige Managementrapportage januari-juni 2024. De OZB-opbrengsten in het eerste halfjaar van 2024 zijn 20,4 miljoen gulden lager dan begroot en 2,9 miljoen lager dan in het eerste halfjaar van 2023. De voor 2024 begrote opbrengsten voor de OZB zijn 11,2 miljoen (13,3 procent) hoger dan de realisatie over 2023.
De lagere opbrengsten voor de OZB ten opzichte van de begroting kunnen worden verklaard doordat in 2024 geen indexering van de huidige OZB-waarden heeft plaatsgevonden. ,,In plaats van de betalende klanten zwaarder te belasten ligt de focus op het verhogen van de compliance door het in kaart brengen en belasten van onroerende zaken die momenteel niet in de heffing worden betrokken”, aldus de Belastingdienst.
Door bestandsvergelijkingen met het Kadaster uit te voeren zijn al vele objecten geïdentificeerd die nog niet eerder een aanslag hebben ontvangen. Vóór jaareinde moet deze bestandsvergelijking zijn afgerond. Hiertoe zijn per 1 juni vijf tijdelijke administratieve krachten aangetrokken.
De luchtfoto’s worden eveneens in de strijd geworpen om de overheidsinkomsten uit OZB zo optimaal mogelijk te laten zijn. De huidige luchtfoto’s, welke binnen GIS (Geografisch Informatie Systeem) worden gebruikt, dateren van 2018. ,,Met deze nieuwe foto’s wordt een overzicht gemaakt van percelen die tussen 2018 en 2024 zijn bebouwd of bijgebouwd”, wordt toegelicht.
Ook worden percelen die momenteel als ‘onbebouwd’ in de administratie van de Belastingdienst staan, de komende maanden bezocht door taxateurs ‘om vast te stellen of deze percelen inderdaad nog steeds onbebouwd zijn’.
In het eerste kwartaal is 65 procent van de aanslagen voor het jaar 2024 opgelegd. De resterende 35 procent is goed voor bijna 45 procent van het op te leggen bedrag. ,,Momenteel is over het jaar 2024 een bedrag van bijna 49 miljoen opgelegd van de in totaal ongeveer 89 miljoen welke op basis van de huidige registraties kan worden opgelegd.”
In het tweede kwartaal is 71,2 procent van het aantal OZB 2024-aanslagen opgelegd, waarbij dit jaar het resterende deel van de aanslagen moet worden opgelegd. De resterende OZB-aanslagen voor 2024 bevatten nog ‘objecten met een grote waarde’.
De onroerende zaken welke nog geen OZB-aanslag over 2024 hebben ontvangen worden momenteel met de data van het Kadaster gematcht, of het gaat om onbebouwde percelen waarvoor eerst wordt gecontroleerd of deze inderdaad nog onbebouwd zijn. ,,Het streven blijft om alle aanslagen tot en met 2024 nog voor jaareinde in een keer aan de juiste eigenaar op te leggen”, meldt de rapportage.
In aanvulling op het nog op te leggen bedrag aan OZB-aanslagen staat volgens de Belastingdienst momenteel nog een bedrag van 235,4 miljoen aan achterstallige OZB open om in te vorderen. ,,Met enkele grote OZB-schuldigen worden momenteel gesprekken gevoerd om lopende disputen op te lossen zodat tot betaling kan worden overgegaan.”
Bron: Antilliaans Dagblad