32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Korting pensioen niet ver’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Korting pensioen niet ver’

CBCS-directeur Jardim in rechtszaak Ennia vs. Ansary

Extra

Willemstad – ,,De liquiditeiten waarover Ennia beschikt, worden steeds beperkter.” Zolang de door Ansary en de zijnen aangerichte schade niet wordt vergoed, zal op zeker moment het punt worden bereikt waarop de Centrale Bank CBCS tot een korting van de uitkeringen en de opgebouwde toekomstige pensioenen moet overgaan.

Deze woorden met grote impact sprak gisteren de financieel-economisch directeur van de CBCS, José Jardim, in de rechtszaal; op de laatste dag van het hoger beroep in de aansprakelijkheidszaak van Ennia (vertegenwoordigd door de CBCS) versus Hushang Ansary met de zijnen.

,,Dat punt ligt niet ver weg en die korting zal niet gering zijn”, aldus Jardim. ,,Vandaar dat de CBCS ook in overleg is met de Landen Curaçao en Sint Maarten om vast te stellen in welke mate zij bereid zijn en in staat zijn om de sociale ontwrichting te mitigeren, die als gevolg van die korting zal ontstaan.”
De topman van de Centrale Bank: ,,Mogelijk zullen Curaçao en Sint Maarten bijdragen, en hopelijk kan dat tijdelijk zijn omdat de aangerichte schade vervolgens alsnog wordt vergoed. Maar zelfs hulp van de Landen zou de pijn van een korting alleen gedeeltelijk kunnen verlichten. Een bedrag van een miljard gulden kunnen de twee landen zonder steun van het Koninkrijk niet opbrengen.”

Ter illustratie gaf Jardim het volgende aan: een miljard gulden komt overeen met circa 16 procent van het bruto binnenland product (bbp) van de twee Landen samen; en een miljard gulden is circa de helft van de overheidsbegrotingen van de twee Landen samen.

Curaçao en Sint Maarten hebben samen 1,2 miljard gulden aan renteloze leningen ontvangen van Nederland ten tijde van de pandemie voor steunmaatregelen. Om daar direct aan toe te voegen: ,,Dus de handelingen van Ansary cum suis hebben een effect op de twee eilanden dat vergelijkbaar is met het leed dat de pandemie heeft veroorzaakt.”

Jardim, die zelf in november 2017 aantrad als CBCS-directielid en een half jaar later verantwoordelijk was voor de ingreep door middel van een door de rechter uitgesproken noodregeling ten aanzien van Ennia, dat tot medio 2018 werd geleid door eigenaar Ansary en zijn directeuren en commissarissen, zei aan het slot van woord tot de rechters van het Hof: ,,Daarom vond ik het zo moeilijk om de pleidooien te horen die de gedaagden hebben laten uitspreken. Zij doen alsof de problemen die zij hebben veroorzaakt wel meevallen of zelfs niet bestaan. Dat is niet zo. Ik hoop dat uw Hof in het voordeel zal beslissen van Ennia, zodat de schade wordt hersteld en de verzekerden krijgen waar zij recht op hebben.”

Ansary en de zijnen hebben volgens de CBCS-topman ‘met voorbijgaan aan elke vorm van professionele ethiek hun persoonlijk belang vooropgesteld’, boven het belang van Ennia als verzekeraar en de belangen van de polishouders. Zo stelt Jardim.

,,Ennia is een systeemrelevante verzekeraar met meer dan 40.000 polishouders op Curaçao en Sint Maarten. Dit betreft meer dan 20 procent van de bevolking van de twee eilanden, in het bijzonder Curaçao.”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Eens met knoek koe: eenzijdig betoog waarin weinig zelf reflectie te bespeuren is. Welke lessons learnt heeft Cbcs zelf getrokken uit de cases van girobank en ennia? Waarom is het toezicht niet geupdate naar basel 3 en Solvency 2? waarom komen financiële instellingen er mee weg om doodleuk hun jaarcijfers te laat of helemaal niet te publiceren? Waarom is Cbcs bezig met het updaten van hun logo ipv hun kerntaak toezicht houden?

    Cbcs: set your house in perfect order before you criticize the world!

  2. Beste Jardim, u zwijgt in alle talen over de uiterst passieve, dubieize en waardeloze rol van het CBCS in het toezicht van de Ennia. Begin maar eerst eens flink te korten in dat mega salaris van de CBCS directie, die jullie getuige deze treurige kwestie absoluut niet verdienen. Daarnaast heeft u in het verleden ook dubieuze handelingen verricht die de fundamenten der Good governance hevig doen schudden. U bent feitelijk geen haar beter. Je bent integer of je bent het niet, je kunt niet af en toe integer zijn. Dus stop aub met die brave hendrik en heilig boontje retoriek, en kijk uzelf eens goed in de spiegel. Ik zeg Beringpoint – Financien….. en dan zijn er nog een paar issues die binnen de CBCS hebben plaatsgehad en te maken hadden met uw onverzadigbare obsessie met de positie van President van cbcs.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties