32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 12:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Korpschef Aruba: Het loopt uit de hand bij openbare orde

KPA Korpschef Vanessa Tjon van Aruba

Oranjestad – Schietpartijen met jonge dodelijke slachtoffers. Massale vechtpartijen en politie die wordt aangevallen. Korpschef Vanessa Tjon van Aruba vindt het ‘ongelofelijk om te zien wat er gebeurde in de eerste week toen de meeste maatregelen werden ingetrokken’. Het loopt uit de hand bij openbare orde.

De Arubaanse hoofdcommissaris zei dit tijdens een persconferentie van de regering, waarin de Deltavariant van Covid-19, het gedrag van de bevolking, de houding van horecaondernemers en het handhaven van de openbare orde aan de orde kwam.

Ze somde op wat er in één weekend gebeurde: ,,Tientallen aanrijdingen, vechtpartijen op grote schaal in nachtclubs en boze horecaondernemers die zelfs de politie aanvallen.” Tjon beschreef kort dat een agent tot zes keer toe naar een nachtclub moest gaan omdat de organisatie zich niet aan de vergunningsregels hield. ,,Een agent doet zijn werk en wordt vervolgens aangevallen.”

- Advertentie -

Het coronacrisisteam besloot de maatregelen te flexibiliseren vanwege de economie en met name het toerisme. ,,Maar we houden geen rekening met onze eigen houding.” In duidelijke taal zegt de korpschef dat agressie tegen het korps niet wordt getolereerd. ,,We worden al geconfronteerd met de risico’s van ons vak, we zetten ons al in met beperkte middelen en materiaal. Van het Korps Politie wordt verwacht dat we ons werk blijven doen. We zullen dus blijven controleren en waar de horeca zich niet aan de regels houdt, grijpen we in. Geen discussies over muziekoverlast, over sluitingstijden of over de vergunning.”

Voor het onderwijs is afgelopen vrijdag de vakantie begonnen met het traditionele ‘Spula Krijt’, een borrel met onderwijscollega’s. Tjon: ,,Deze traditie begon klein, maar de activiteiten worden steeds groter. Je kunt gerust stellen dat het uit de hand loopt”, vindt de Arubaanse korpschef. ,,Bij diverse horecazaken ontstonden zelfs kleine concerten, waar veel mensen op af kwamen.”

Ook daarover is de hoogste politiefunctionaris duidelijk. ,,Vergunningen voor evenementen worden vanwege Covid-19 nog steeds niet afgegeven. De politie kijkt heel goed naar het aantal mensen dat bij een activiteit is. Als het de horeca niet lukt om een activiteit in de hand te houden, dan zullen we moeten overwegen om de voorwaarden van de vergunning aan te passen.”

De schietpartijen die de laatste weken steeds meer in het nieuws komen, werden maandag besproken in het parlement van Aruba. De korpschef gaf in de Staten uitleg over de situatie. ,,Het was een druk weekend, met verschillende activiteiten waar veel mensen op af kwamen. We hadden veel politie-inzet op straat. Maar het gaat niet alleen om de hoeveelheid agenten. Zij moeten goed zijn toegerust met goede materiaal, zoals kogelvrije vesten. Het is nodig, dat blijkt.”

- Advertisement -

De bevolking merkt dat de politie in actie komt door veel te controleren. De korpschef zegt dat controle van voertuigen, inspectie van locaties en controle op de sluitingstijden de enige manier is om agressie en schietpartijen te voorkomen.

,,Natuurlijk doen we achter de schermen veel méér. Maar die controles zijn hard nodig om de openbare orde te handhaven.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. @ericlapas schreef;
  “Beste @Mano, wellicht kwam mijn mening niet helemaal goed uit de pen. Die verdomde Nederlands blijft een moeilijke taal.”

  Ach beste @ericlapas,
  Jouw mening is wat mij betreft heel duidelijk. Het Nederlands is net zo moeilijk als andere talen zoals bijv. Fins, Russisch en Kwazazululu etc.(lol)
  Er mankeert overigens niets aan jouw Nederlands anders dan de gewoonlijke foutjes die zowel jij, de anderen en ik gewoon zijn te maken. Bijvoorbeeld het zinnetje ‘Die verdomde Nederlands blijft een moeilijke taal’. Dit nu is zo’n foutje, het moet n.l. niet zijn; ‘die’ verdomde Nederlands’, maar DAT verdomde Nederlands’. Dus niets waarover jij je zorgen hoeft te maken. Jou geschreven Nederlands is prima. Ik bega trouwens veel meer van dat soort foutjes dan jij.

  @ericlapas schreef;
  “Wat ik wilde zeggen is dat voor zover mij bekend was Amerika het eerste land dat iets vergelijkbaars had met een korpschef en dat was de sheriff uit het wilde westen. Het waren toen echte mannen zoals John Wayne, die durfde in zijn eentje een confrontatie met een groep van 10 boeven aan te gaan.”

  Ow, maar die John Wayne films zijn toch van die typische zwaar overdreven Amerikaanse cowboy avonturenfilms? Maar ik hou ook wel van cowboy films hoor. Als kind hield ik er ook van om cowboy te spelen. Soms ging met bepakt en gezakt met een cowboypak, cowboyhoed en aan beide zijden van mij heupen een plastic pistool naar school. Het was paw paw en paw, en ik won altijd. Ook al voelden mijn tegenstandertjes geen kogels op hun lijf, ze moesten neervallen en doen alsof ze dood waren. Anders werd ik boos. (lol)

  Hey ericlapas, ik heb je heus wel begrepen, al denk je van niet. (wink)

 2. Beste @Mano, wellicht kwam mijn mening niet helemaal goed uit de pen. Die verdomde Nederlands blijft een moeilijke taal. Wat ik wilde zeggen is dat voor zover mij bekend was Amerika het eerste land dat iets vergelijkbaars had met een korpschef en dat was de sheriff uit het wilde westen.

  Het waren toen echte mannen zoals John Wayne, die durfde in zijn eentje een confrontatie met een groep van 10 boeven aan te gaan. Het was gewoon een kwestie van de quick draw. Als de sheriff toen door een kogel geraakt werd kreeg hij vaak een tongzoen van een salon dame en een fles whiskey in de hand gedrukt waarna de dokter op straat met een mes de kogel verwijderd.

  Dat waren echte mannen en gezien de criminaliteit weer wild wild west proporties neemt, hebben we deze mannen nodig als crimefighter, geen mannen als eks korpschef Sambo en Girigorie die de hele dag voor de spiegel staan en zeker niet een vrouw omdat het trendy is.

 3. @ericlaps schreef;
  “Voor zover mij bekend is er nooit in de hele geschiedenis van Amerika een vrouwelijk sheriff geweest. De vrouwen deden wat anders waren vaak animeer meisjes en sommigen die geluk hadden waren huisvrouwen.”

  Niet helemaal waar, sommige van die wildwest vrouwen waren opvoeders/onderwijzeressen en soms zelfs alleenstaande vrouwelijke farmers. Je onderschat de vrouw ericlapas, je doet niets anders dan pure stereotypering van de Amerikaanse vrouw. Tegenwoordig zijn er menig vrouwelijke politiechefs of zo je wilt sheriffs werkzaam in de USA.

  Ik moest eigenlijk gelijk denken aan Calamity Jane, hoewel geen sheriff, trakteerde elke man die haar belaagde op een paar kogels. Calamity was haar bijnaam, ik kom nu ff niet op d’r echte naam, maar ze was een gerespecteerde vrouwelijke cowboy. En ze was geen pot, maar een echte vrouw.

 4. Korpschef Vanessa Tjon, een vrouw als korpschef, dat kan toch nooit goed gaan. In Amerika wordt een korpschef nog een sheriff genoemd en wij kennen allemaal de sheriff uit de Wilde westen. Het was de man van law & order en niemand durfde met hem te sollen.

  Voor zover mij bekend is er nooit in de hele geschiedenis van Amerika een vrouwelijk sheriff geweest. De vrouwen deden wat anders waren vaak animeer meisjes en sommigen die geluk hadden waren huisvrouwen.

  Laten we hopen dat die flauwekul niet naar Curaçao overwaait, hier hebben we mannen met ballen nodig als korpschef.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | CHATA: hotelbezetting Curaçao gaat goed, maar kan beter

Bijna 55% van de hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat ligt boven het Caribisch gemiddelde van bijna 50%. Zo meldt CHATA. In dezelfde...

ParadiseFM | Positief geteste vrouw met valse bewijzen binnen gereisd

Een vrouw die op Bonaire positief heeft getest op Covid-19 is met vervalste papieren Curaçao binnengekomen. Zo maakt het Korps Politie Curaçao bekend. Het was al bekend...

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...

Ingezonden | Denkend aan Ced Ride

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden...

AntilliaansDagblad | Begroting 2021 Aruba goedgekeurd

Oranjestad - Het parlement heeft vrijdagavond de begroting 2021 unaniem goedgekeurd. De AVP-fractie was niet aanwezig. Demissionair minister Dangui Oduber (MEP) van Toerisme, Volksgezondheid en Sport informeerde...
- Advertentie -