27.2 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 05:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Genoeg vaccins, maak een afspraak’

Jansen: Nu ook overwinteraars en risicogroepen

Willemstad – Behalve zestigplussers en zorgverleners komen nu ook mensen met een medisch risico en ‘overwinteraars’ in aanmerking voor een vaccinatie ter bescherming tegen de coronaziekte Covid-19.

De meest kwetsbaren in de samenleving krijgen voorrang, maar iedereen komt uiteindelijk aan de beurt.

Dat hebben epidemioloog Irálice Jansen en huisarts Jerry Semper van het team dat het vaccinatieprogramma op Curaçao in goede banen leidt, gisteren toegelicht in een ‘Relato di Dia’. Jansen, voorzitter van het team, benadrukt dat het geen zin heeft om zonder afspraak of ver voor de afgesproken tijd naar een van de twee prikcentra in voormalig ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) te komen.

- Advertentie -

,,Het is een soort lopendebandwerk. Dat komt allemaal heel nauw”, zegt Jansen. ,,Als je vijf tot tien minuten van tevoren aanwezig bent, is dat vroeg genoeg.”

Op die manier is er ook voldoende parkeergelegenheid voor de mensen die een afspraak hebben voor een vaccinatie. Jansen vraagt eenieder zo mogelijk alleen te komen om drukte te vermijden en besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Tegen mensen die op de bonnefooi naar het Sehos komen, zegt de epidemioloog:

,,Het heeft geen zin, je wordt niet geholpen. Maak een afspraak via het gratis telefoonnummer 9345 of online via www.bakuna.cw. Er is voldoende plek en je kunt een dag en tijd kiezen die het meest schikt.”

Woensdag 10 maart kwam de tweede zending met opnieuw 18.720 vaccins aan op Curaçao. Nu kunnen ook ‘overwinteraars’ zich registreren, maar alleen via het telefoonnummer 9345. Het gaat om mensen die zestig jaar of ouder zijn, in bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort en een zorgpas van hun verzekering kunnen laten zien. Bovendien moeten zij minimaal vier maanden op Curaçao verblijven en op het eiland zijn voor zowel de eerste als de tweede injectie drie weken later.

- Advertisement -

Huisarts Semper, medisch coördinator in het team, legt uit dat er meerdere redenen waren waarom het coronavaccin in een jaar op de markt kon komen. ,,China heeft het genetisch recept van het virus direct bekendgemaakt toen duidelijk werd dat dit wereldwijd een probleem zou worden”, zegt Semper. Bovendien waren wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorbereid op een nieuwe pandemie, de zogenaamde ‘Disease X’.

,,We hadden alleen niet gedacht dat het al in 2020 zou gebeuren. Maar nu beschikken we ook over moderne technieken om sneller een vaccin te kunnen ontwikkelen.” Semper benadrukt dat hij en zijn ouders zijn gevaccineerd. ,,Dat betekent dat ik het vertrouw. Er is geen enkele reden om iemand in gevaar te brengen.”

Op de website www.bakuna.cw is alle informatie te vinden over het vaccinatieprogramma en wie zich op dit moment kan registreren, onder wie mensen met een medisch risico. Het gaat dan onder andere om mensen met het downsyndroom, mensen die een orgaan- of stamceltransplantatie hebben ondergaan of mensen met ernstig overgewicht. Daarnaast staan patiënten met diabetes mellitus en chronisch nierfalen op de lijst. Semper vraagt eenieder die niet binnen de kwetsbare groepen in de samenleving valt geduld te hebben.

,,We vaccineren nu eerst de mensen die ernstig ziek kunnen worden van Covid-19. Maar iedereen komt aan de beurt.”

In het programma Perspektiva op Radio Z’86 zei Semper donderdag dat de organisatie 1.000 vaccinaties per dag wil toedienen, op basis van acht priklijnen. Het tempo gaat omhoog van zes mensen per uur per prikker naar achttien tot twintig.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -