30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘CMC heeft zorgplicht’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘CMC heeft zorgplicht’

Pietersz-Janga: Outside-the-box-oplossing voor CMC nodig

CMC ziekenhuis in nood | Solange-Hendrikse

Willemstad – Volgens minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Dorothy Pietersz-Janga (MFK) is er een outside-the-box-oplossing nodig voor de tekorten bij het Curaçao Medical Center (CMC). ,,Ik heb geen rooskleurig verhaal. De landskas is leeg, SVB kampt met financiële problemen, het zorgbudget van het CMC is ontoereikend, het Advent Ziekenhuis komt geld tekort en alle overheidsentiteiten hebben geldproblemen.

Wie alle feiten op een rij zet, komt tot de conclusie dat de oplossing niet gelijkgesteld moet worden aan financiële hulp.”

Dat zegt de minister in reactie op het besluit van het CMC de electieve zorg voor SVB-verzekerden tot 1 januari 2022 stop te zetten.

Gisteren kondigde de directie van het CMC dit drastische besluit aan in een persconferentie. Pietersz-Janga: ,,Het ziekenhuis heeft een zorgplicht. Het CMC stelt dat daar tegenover een vergoedingsplicht staat, maar de Curaçaose overheid heeft geen geld.

We zijn afhankelijk van liquiditeitssteun uit Nederland. Deze steun is gekoppeld aan voorwaarden. Zodra we die niet tijdig nakomen, ontvangen we ook geen financiële steun uit Nederland. De regering is continu bezig met het opstellen van rapporten. Dat slokt alle tijd op. De commissies die we hebben opgericht om de kosten van de zorgsector in kaart te brengen en met aanbevelingen te komen hebben hun handen vol aan de deadlines van de uitvoeringsagenda’s.”

De minister erkent dat de situatie rond het CMC moeilijk is. ,,Maar ze zullen binnenshuis een oplossing moeten proberen te vinden. Als minister ga ik dat niet voor hen invullen. Van de 500 miljoen gulden die jaarlijks naar de zorg gaat, ontvangt het CMC 200 miljoen gulden. Wat moeten we doen als andere medische instellingen besluiten de dienstverlening te stoppen omdat het budget ontoereikend is? CMC is niet de enige zorginstelling die in brand staat.”

Volgens CMC medisch directeur Ingemar Merkies moeten de verschillende zienswijzen besproken worden en zullen de partijen uit één mond moeten spreken. ,,Ook moeten we op zoek naar andere oplossingen. Als de financiële middelen ontbreken moeten we creatief zijn.” Tijdens de persconferentie benadrukte hij het belang van een goed plan om de kosten te herstructureren en te komen tot een duurzame oplossing zodat er vrede en rust is en het ziekenhuis zich kan richten op zijn taak.”

Michel Berry, chirurg en voorzitter van de Vereniging Medische Professionals in Loondienst Curaçao (VMPiLC) wijt de culminatie van de problemen binnen de gezondheidszorg aan gebrek aan daadkracht. ,,De benodigde reorganisaties in de zorg zijn helaas niet door de verschillende overheden genomen.”

Eén van de randvoorwaarden voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg is de oprichting van een Zorgautoriteit en de heroprichting van de Gezondheidsraad. ,,Dit zijn structurele zaken in elk democratisch land waarbij zorg als een economische pijler wordt gehanteerd. De Zorgautoriteit creëert een balans tussen de vraag en zorgaanbod en de prijzen”, legt Berry uit.

Eveneens is de Gezondheidsraad een onafhankelijke adviesraad met als wettelijke taak regering en parlement te adviseren op het brede terrein van de volksgezondheid en gezondheidszorg.

,,Het verschil tussen het zorgbudget van de SVB en de begroting van het CMC is dusdanig groot dat het ziekenhuis doodbloedt. Het is niet verantwoord om de electieve zorg door te zetten. Als ook de acute zorg in gevaar komt, heb je helemaal de poppen aan het dansen. Ik hou mijn hart vast.”

Alexander Saleh van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) vindt het triest dat het zover heeft moeten komen. ,,We hebben hiervoor gewaarschuwd. In de aanloop naar het nieuwe ziekenhuis zijn er tal van besluiten genomen zonder ruggespraak te houden met de werkers in het veld. De medisch specialisten zijn bijvoorbeeld niet gehoord.”

De gezondheidszorg op Curaçao is een complex gebeuren. ,,De regering wil een goede zorg, maar het prijskaartje dat daaraan hangt wil ze niet betalen. De logische conclusie is dat we de zorgstandaard naar onze draagkracht moeten bijstellen. Of je moet harde bezuinigingsmaatregelen nemen die de zorg niet raken. Denk bijvoorbeeld aan besparingen op het dure IT-systeem.”

SVB-directeur Philip Martis was niet bereikbaar voor commentaar.

CMC stopt electieve zorg SVB-patiënten

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Weer een bewijs dat we het niet kunnen en niet willen .
    Wat nu , wat nu .
    Verkeerde ministers jaar in , jaar uit .
    Allemaal ego,s voor de rest niks , nada , noppes .

  2. @Meliuslegere, bekend verhaal!
    Gecondoleerd!

    Administratief/ logistiek is niets op orde en vormt de grote valkuil en uitdaging!
    Curaçaose overheidsdiensten = Eerste wereldallures (“lux” ziekenhuis + peperduur management) met derdewereld mores (service/organisatie/communicatie/attitude)!

  3. Mijn enige ervaring met het CMC was als mantelzorger van mijn tante, die er na een apoplexie 1 week heeft gelegen.
    Alles zag er luxueus uit en de verplegenden waren zorgzaam en aardig, maar organisatorisch/administratief was het een puinhoop.
    Mijn tante werd met een tube in haar buikwand (voor kunstmatige voeding) naar huis vervoerd, maar zonder een daarbij behorende pomp.
    Ik kreeg een briefje mee om de pomp bij het depot van SVB te gaan bestellen.
    Daar bleek e.e.a. administratief niet correct te zijn verwerkt door het ziekenhuis.
    Het was vrijdagmiddag en mij werd verteld dat ik maandagochtend terug mocht komen. M.a.w. : een 90jarige die niet in staat was te slikken, een heel weekend zonder zelfs een beetje water laten uitdrogen.
    Wetende dat je niets bereikt met kwaad worden en schelden, heb ik gesmeekt en gebeden en aangeboden die pomp zelf te betalen.
    Uiteindelijk kreeg een vriendelijke medewerkster medelijden en heeft (geheel tegen de regels) de pomp meegegeven.
    Dat dan weer wel: op Curacao is de kans groot dat je ergens een goedhartig persoon treft, die niet de dood van een hulpeloze hoogbejaarde op haar geweten wil hebben.
    Mijn tante is 5 dagen later alsnog overleden, maar niet aan uitdroging.

  4. Hier wil men steeds maar rapporten schrijven die vervolgens “overruled” worden door de minister, of de opvolger.

    Die laat dan weer een nieuw rapport schrijven, door bevriende CONSULTANTS en juristen!

    En zo gaat het piramidespel verder!
    Er wordt geen donder gedaan!
    We hebben slappe “bira sanka” bestuurders.
    Doorschuiven, uitstellen, afstellen. Opnieuw beginnen!
    Provincie nu a.u.b.

  5. Mevrouw Janga, luister en luister heel goed. Jij gaat morgen met een bezemsteel naar het SVB toe en mept er net zo lang op los op alle loosers, nietsnutten en neukertjes van die daar rondlopen, totdat je toch minimaal een paar miljoen hebt binnengehaald. Daarna toog je naar het CMC toe en doet hetzelfde bij die drollen die de directiekamer bevuilen, hun trawanten en F&F. En zo ga je alle instanties langs die ook maar in de richting van CMC hebben gekeken, sla niemand over. De gevulde buidel wordt aangewend aan gezondheidzorg voor het volk en niet voor het betalen van salarissen van nitwitten en overbodigen. Zo pak je dat aan. Je gaat niet het volk de dupe laten worden van achterlijke laag bij de grondse figuren. En maak u niet ongerust over het vervangen van de bezemsteel na grondig gebruik, ik wed dat de huisvrouwen van Curacao u graag komen afwisselen of hun bezem ter beschikking stellen. Tijd van slap geouwehoer en werkgroepjes en wat voor rotzooi je nog meer bedacht hebt werken niet. Keiharde niets ontzeggende aanpak gewenst. Dank u wel

  6. “Tijdens de persconferentie benadrukte hij het belang van een goed plan om de kosten te herstructureren en te komen tot een duurzame oplossing zodat er vrede en rust is en het ziekenhuis zich kan richten op zijn taak.”
    ,De benodigde reorganisaties in de zorg zijn helaas niet door de verschillende overheden genomen.”

    Ok dus kennelijk was er al een plan maar dat is niet uitgevoerd omdat reorganisatie vaak betekent ontslag of inleveren salaris en die beslissing wilde de CMC directie zelf niet maken. Vraag is dan of de CMC directie dan wel de juiste is om directie/richting te geven

  7. “De regering is continu bezig met het opstellen van rapporten. Dat slokt alle tijd op.”

    “Out of the box” is hier wel van toepassing.

    Kijk is in de lade van de ambtenaren, die liggen vol met rapporten die in het verleden zijn geschreven.
    Bespaart een hoop tijd en geld. Geld dat nodig is om het land uit de malaise te halen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties