29 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek even uit de brand

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Capriles Kliniek even uit de brand

Minister: Indexering van salarissen gegarandeerd; nieuwe tarieven beloofd


Willemstad – Vooruitlopend op de invoering van nieuwe tarieven zijn het Land en de Capriles Kliniek een oplossing voor het nijpende liquiditeitstekort overeengekomen in de vorm van een voorschot van 3,9 miljoen gulden.

Dat bedrag bestaat uit 1,2 miljoen voor het tekort als gevolg van de verouderde tarievenstructuur voor het vierde kwartaal van 2022 (zijnde een kwart van het maximale tekort van 4,7 miljoen op jaarbasis) plus 2,7 miljoen aan achterstand ontstaan in het onderhoud van gebouwen, inventaris en ICT.

Zo heeft gisteren de minister van GMN (Gezondheid) en tevens minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), laten weten. Medio vorige maand hadden bestuurder Henk Kamsteeg en financieel manager Ghislaine Maduro van Stichting Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Dr. David Ricardo Capriles een gesprek met de bewindsman en zijn medewerkers.

Dat vond plaats op het ministerie van Financiën. Klinika Capriles had een gesprek aangevraagd en was vervolgens door de minister uitgenodigd om een presentatie te geven over de financiële situatie van Capriles en Yudaboyu (laatstgenoemde is de instelling waar jongeren terechtkunnen voor mentale gezondheid, red.).

Bij aankomst voor het gesprek bleek dat de vakbond CBV ook door Silvania was uitgenodigd voor deze vergadering. ,,Het invoeren van nieuwe tarieven kost tijd en derhalve is een overbruggingsregeling noodzakelijk”, zo liet de raad van bestuur (RvB) eerder al aan het personeel weten. De instelling telt ruim 300 medewerkers.

En als die overbruggingsregeling wordt nagekomen, zal Klinika Capriles de al eerder met de bond Abvo overeengekomen indexering en toekenning periodieken met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 uitvoeren, luidde vorige maand de belofte.
Het psychiatrisch ziekenhuis verkeert in grote financiële problemen. Door onder meer een verouderde tariefstructuur in de geestelijke gezondheidszorg is Klinika Capriles niet in staat om aan al haar financiële verplichtingen te voldoen, zo erkent de regering-Pisas nu.

Door de Curaçaose Zorgautoriteit in oprichting (uitgevoerd door Bureau Telecommunicatie & Post, BT&P) was overigens al in 2021 onderzoek gedaan naar de tarievenstructuur van de geestelijke gezondheidszorg. Uit dit onderzoek is gebleken dat de huidige tarieven – bij gelijkblijvende zorginkoop – jaarlijks een tekort van zo’n 4,7 miljoen gulden kunnen opleveren.
Door de aanhoudende financiële problemen van de stichting is er bovendien voor een bedrag van 2,7 miljoen achterstand ontstaan in het onderhoud van de gebouwen, het vervangen van defecte inventaris en het upgraden van de ICT-infrastructuur.
Momenteel is het ministerie van GMN (Gezondheid, Milieu en Natuur) bezig met de implementatie van het Visiedocument Geestelijke Gezondheidszorg en met een onderzoek naar een nieuwe tarievenstructuur voor de geestelijke gezondheidszorg op Curaçao.

De implementatie van dit visiedocument voorziet in een herstructurering van het zorgaanbod en uiteindelijk ook in een reorganisatie van de zorgaanbieders, inclusief de Capriles Kliniek, ‘met als doel de service te verbeteren en de kosten te verlagen’. Aldus de regering.

De invoering van de verbeteringen in de geestelijke gezondheidszorg en de afronding van het tarievenonderzoek alsmede de daaropvolgende implementatie van een nieuw tariefstructuur zal nog enige tijd duren.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties