30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Benzinekwaliteit kan beter’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Benzinekwaliteit kan beter’

Overgangsperiode van twee jaar nodig voor uitvoering


Willemstad – De benzine – en dieselkwaliteit kan beter. Dat is uit een onderzoek gekomen dat in opdracht van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) is uitgevoerd door het Duitse expertisebedrijf SGS Inspire.

Gisteren gaf de MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP), een persconferentie over de resultaten van het onderzoek.

F02 Persconf brandstofkwaliteitUitgangspunt voor het onderzoek is de ‘richtlijn 2011’, met specificaties waaraan de olieproducten moeten voldoen. De samples over de jaren 2018, 2019, 2021 en 2022 voldoen aan deze richtlijn. Maar over 2020 is geconstateerd dat er een hogere dosis siliconen, organisch chloor en water in de benzine en diesel zat, die niet voldoet aan internationale normen. Deze internationale normen moeten volgens SGS Inspire opgenomen worden in een nieuwe richtlijn.

‘Roadmap fuel quality’

Ook is gebleken uit het onderzoek dat de kwaliteit van de benzine en diesel niet compatibel (verenigbaar) is met nieuwere voertuigen, maar beter past bij modellen van vóór het jaar 2000. Er is overigens niet alleen naar de olieproducten gekeken maar bijvoorbeeld ook naar de uitstoot van voertuigen. De minister voegt aan deze conclusies toe: ,,Daarmee is niet direct gezegd dat de ingekochte olieproducten van slechte kwaliteit zijn. Het kan ook liggen aan de opslag, de buizen en de benzinepompen.” In het onderzoek is dit ook als een zwak punt naar voren gekomen.

,,Zwak is de infrastructuur van tanks, benzinepompen, terminals en pijpen die niet gemoderniseerd zijn”, aldus de presentatie. Verder moet er volgens de onderzoekers een monitoringsprogramma komen over de hele distributieketen, van leverancier, tot opslag, buizen en pomp. Nadeel is dat er geen goed laboratorium is dat op onafhankelijke wijze de monitoring op zich kan nemen.

Ook is de kleine Curaçaose markt voor de inkoop niet voordelig. Wat daarom uitgebuit kan worden, is een betere samenwerking met de andere Nederlands Caribische eilanden zodat er schaalvergroting is, zo is aangevoerd door de onderzoekers.
Positief is het SGS Inspire over de ervaring van Curoil en de infrastructuur van CRU. Aanbevolen wordt om een kleine hoeveelheid benzine en diesel van hoge kwaliteit te leveren, zodat de klant kan kiezen.

Een bedreiging is dat de prijs van benzine en diesel met de levering van een betere kwaliteit omhooggaat. Met het gebruik van een betere kwaliteit wordt de uitstoot van vervuilde lucht echter wel verminderd. Bovendien zal de motor langer meegaan.

De minister geeft hierover nog aan dat het wel onderzoek vergt om de kwaliteit en duurzaamheid tegen elkaar af te wegen om zo tot een betere kostenvergelijking te komen. Overigens waarschuwt hij er ook voor dat een transitie naar andere kwaliteit producten een periode van twee jaar in beslag zal nemen. Voor deze overgangsperiode wordt dezelfde werkgroep aangehouden die doorgaat met onderzoek naar wat er moet gebeuren bij wie en hoe om tot een betere kwaliteit te komen in verhouding met de prijs. ,,Er moet een zogenoemd ‘Roadmap fuel quality’ komen”, aldus Cijntje.

Het gaat om de werkgroep die aanvankelijk na acties van chauffeurs van taxi’s, bussen en zwaar vervoer in 2020 werd opgericht maar al snel een stille dood stierf. In juni 2022 is de werkgroep gereactiveerd met alle betrokken stakeholders, niet alleen chauffeurs, maar ook autodealers, pomphouders, leverancier Curoil, regulator Bureau Telecommunicatie en Post (BTP) en de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en MEO. SGS Inspire won de openbare aanbesteding.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. Feiten @ Kari. Yamil Lasten deugt niet voor die miljoenen per jaar die ze aan hem besteden. Net zoals zijn zus ook niet deugt, althans niet voor de miljoenen die ze aan haar besteden bij de CBCS.

  2. De norm welke type benzine wordt ingekocht is geen competentie van Lasten Curoil.

    Curoil koopt het in en verkoopt het. Dat is de taak van Curoil.

    @Knoek-koe, Schijnt dat de exbyside nu vrouw idd wel wat aan haar laat ombouwen

  3. @Kari, ik begrijp dat je de clowns van MFK-PNP graag wil verdedigen. MBA of niet, de man is een typisch product van curaçaosche overheids bureacratie. En dat blijkt uit alles wat hij doet. Een goede bestuurder zijn gaat veeeeeeel verder dan alleen maar een “papiertje”hebben, maar goed op curacao denkt men dan gelijk dat ze koning zijn….

  4. En moet die byside nu ook helemaal omgebouwd worden @Brian S. ? Zodat hij daarna op “maat” “zeta kan midiëren”? Ha ha ha….Het is een gewoon een shouwroe, net als dat hele clownkabinet,

  5. De norm welke type benzine wordt ingekocht is geen competentie van Lasten Curoil , maar van de overheid cq minister van economische zaken cq nu Cijntje ( trouwens MBA, met uitzondering van Minpres zijn alle ministers in dit kabinet universiair opgeleid) die een onderzoek heeft laten doen. Duurt nu wel 2 jaar voordat net als vroeger je normale en super benzine kon kopen. Super natuurlijk een stukje duurder voor degene die auto’s van fl80.000 en meer kunnen kopen

  6. Je had het kunnen verwachten! Z’n typische “slow manere pjew ribe brew”, actie van 2 jaar, van een nog slomer meubelstuk van het Politiekorps. Die lui deugden van geen meter in het politiekorps, en nu gaat meneer de politie-ambtenaar wel even de rol van “slagvaardige” minister vervullen. Wat een mondi-knakker. Scnandalig dat er zulke minderwaardige diesel in omloop is. Iemand is verantwoordelijk, en het is het bestuur van CUROIL, en al die flopministers

  7. Juist in de Petro(chemisch) industrie worden vloeistoffen bemonsterd bij elke (ook interne) verplaatsing en verpomping.
    Ik kan mij indenken dat het een enkele keer misgaat, maar zoveel jaren achter elkaar?
    Ze zeggen wel eens “1 keer is een fout, 2 keer is stommigheid, 3 keer is kwade opzet”.
    Hier zou het dan domheid en kwade opzet in het kwadraat zijn, gezien de aanvankelijke weigeringen en ontkenningen van Curoil, toezichthouder en minister(s).
    Ik kan de gedupeerden aanraden om te gaan procederen vanwege de aangerichte schade aan motoren en verkorte levensduur van voertuigen, en aangifte te doen van economische fraude respectievelijk ambtelijk verzaken door o.a toezichthouders en minister(s) door niet te handelen bij het kennis hebben van fraude.

  8. Waar heeft Cijntje die alleen een vervalst BLO “bijzonder laag onderwijs” rappoort heeft deze wijsheid vandaan gehaald, heeft hij dit rappoort samen met Gerrit de Raaf in elkaar geflanst toen zij al vrienden waren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties