27 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | Automatische ob-inning gaat door

Minister: In oktober keuze vendor gepland

Willemstad – De planning is om per oktober aanstaande een vendor te hebben gekozen die de geautomatiseerde inning van omzetbelasting (ob) mogelijk zal maken.

Financien,,Na de keuze van de vendor zal meer inzicht zijn in wat haalbaar is qua timing voor de implementatie van een dergelijk systeem”, schrijft Financiënminister Javier Silvania (MFK) over zijn plan om ob in de toekomst geautomatiseerd – door de lokale banken – te innen.

Het College financieel toezicht (Cft) had hier vragen over gesteld. Dit project is onderdeel van de voorgenomen aanpassingen in de Landsverordening omzetbelasting 1999.

,,Het project voor de geautomatiseerde inning heeft inderdaad enige vertraging opgelopen”, aldus de bewindsman. Een aantal zaken, zoals de Terms of Reference (TOR), zijn specifieker gemaakt om een effectieve uitvoering van het project zoveel mogelijk te waarborgen.

Het tarief bij invoer, tenzij sprake is van een vrijstelling, blijft 9 procent. De tarieven voor levering van goederen en diensten die nu gesteld zijn op 6, 7 en 9 procent worden na de wetswijziging 6 en 7 procent. De 6 procent is het ‘algemene tarief’ en de 7 procent is van toepassing voor verzekering en het verstrekken van logies in verschillende vormen (hotel, appartement, et cetera).

,,Nieuw is dat de levering van/het verstrekken van spijzen en dranken binnen het kader van het hotel-, café-, restaurant-, snacks- en aanverwant bedrijf belast zal zijn tegen 7 procent”, zegt Silvania bijna tussen neus en lippen door.

De afdracht van de verschuldigde ob bij betaling met giraal geld zal door de lokale banken ten behoeve van de ondernemer plaatsvinden. De afdracht van de verschuldigde ob geïnd met chartaal geld vindt plaats door de ondernemer zelf.

,,De ondernemer blijft verantwoordelijk voor de afdracht van de verschuldigde ob – ongeacht of de betaling plaatsvindt met giraal of chartaal geld.” Om de afdracht door de banken mogelijk te maken dient een specifiek systeem te worden ontwikkeld dat door alle lokale banken moet worden gebruikt.

Platformbedrijven, zoals Airbnb, zullen worden aangemerkt als ondernemer voor de ob. ,,Zij zullen belast zijn met de inning en afdracht van de verschuldigde belasting van 7 procent namens degenen die via deze platformen hun onroerend goed tegen vergoeding ter beschikking stellen aan derden.”

In de aangepaste landsverordening wordt ook een tax & duty free-regeling geïntroduceerd. Aankopen door de toerist zijn mogelijk, mits wordt voldaan aan de voorwaarden, zonder heffing van ob en invoerrechten en de ondernemer kan een verzoek indienen voor restitutie van hetgeen bij invoer is betaald voor de goederen.

Het uitgangspunt van de voorgenomen wijzigingen is budgetneutraliteit. Voor de begroting 2022 en meerjarig (2023-2025) wordt geen rekening gehouden met meeropbrengsten. ,,Wel kan ik u melden dat de voorgenomen wijziging niet meer in 2022 zal plaatsvinden. Naar verwachting zal dit nader worden uitgewerkt in de begroting 2023.”

Na ontvangst van het SER-advies (Sociaal-Economische Raad) en verwerking hiervan in het wetsontwerp, zal het aan de Raad van Advies (RvA) worden aangeboden. Het is volgens Silvania moeilijk in te schatten hoeveel tijd deze adviesorganen nodig zullen hebben om advies uit te brengen. Een voorzichtige schatting hiervan is vier tot zes maanden. Na verwerking van het advies van de RvA zal het wetsontwerp aan de Staten ter behandeling worden aangeboden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -