25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Arbitragezaak RdK-PdVSA

Claim van miljard dollar na slecht onderhoud en milieuschade


Willemstad – Een cruciale arbitragezaak tussen de Curaçaose overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en de Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela (PdVSA) wordt deze week achter gesloten deuren in Zwitserland behandeld.

PdVSAInzet, zo verneemt het Antilliaans Dagblad uit welingelichte bronnen: een claim van RdK tegen PdVSA van ongeveer een miljard dollar, in verband met het vertrek van Refineria Isla Curazao (dochtermaatschappij van PdVSA) in december 2019, waarbij het Venezolaanse staatsbedrijf achterstallig onderhoud van de geleasede Isla-raffinaderij en ook schade aan het lokale milieu wordt verweten.

RdK is hier, achter de schermen, al een hele tijd mee bezig geweest. De kwestie speelt sinds de voorgaande directie van de overheids-nv en werd aanhangig gemaakt toen Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy RdK-directeur was. Namens Curaçao en RdK is de huidige interim-directeur Patrick Newton hoogstpersoonlijk aanwezig bij de behandeling van de arbitrage in Zwitserland.

Overigens heeft – omgekeerd – PdVSA ook een contraclaim tegen Curaçao, onder meer in verband met de problemen in het verleden met de zogeheten BOO-krachtcentrale (producent van stroom, water en stoom ten behoeve van de raffinaderij), waardoor de raffinageproductie van de Isla een tijdlang op een laag pitje kwam te staan. Ook deze tegenclaim zou ‘substantieel’ zijn.

RdK heeft het afgelopen jaar getracht om tot een settlement te komen met PdVSA, zo verneemt deze krant. Ofschoon er wel de bereidheid hiertoe was van beide partijen, is het niet gelukt om tot een onderlinge schikking te komen. Het Venezolaanse staatsbedrijf leasede van 1985 tot eind 2019 de Curaçaose raffinaderij.
De hoofdzaak is dat PdVSA schulden en onbetaalde claims achterliet jegens RdK, die rechtszaken hierover heeft gevoerd en gewonnen. Onder andere in verband met achterstallige zogeheten Take-or-Pay-afdrachten en Storages Fees.

De laatste officiële dag van Refineria Isla/PdVSA was niet 31 december 2019, maar 30 december. Het contract werd door RdK één dag voor einde opgezegd. Daarmee kon RdK, conform het leasecontract, aanspraak doen op een claim in verband met het feit dat de raffinaderij toen achttien maanden stillag. Deze laatste alléén al zou 100 miljoen dollar bedragen.

De belangen zijn, zeker voor het Land Curaçao, groot: het betreft een meerdere-honderden-miljoenenclaim. Vooral de slechte staat waarin ‘huurder’ PdVSA de raffinaderij achterliet voor ‘huisbaas’ RdK en de milieuschade zijn zeer aanzienlijk. De hoofdclaim is voorbereid met behulp van FTI Consulting, een wereldwijd bedrijfsadviesbureau met hoofdkantoor in Washington DC.

Het is niet geheel duidelijk of de eerder niet door PdVSA nagekomen tranches in het kader van de afvloeiingsregeling met het Isla-personeel, die door RdK en dochter CRU (Curaçao Refinery Utilites) voor hun rekening werden genomen, onderdeel vormen van deze arbitragezaak. Feit is wel dat de gelden werden voorgeschoten door RdK, die de vordering daardoor zag toenemen.
Vandaag zijn de hoorzittingen afgelopen. De uitspraak wordt pas over enkele maanden verwacht.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

 1. achter gesloten deuren in Zwitserland behandeld.
  Welke partij heeft belang om een arbitrage zaak achter gesloten deuren en in Zwitserland te doen?
  Dan kan het niet voldoen van contractuele verplichtingen tegen betaling aan personen even worden geregeld en het geld is niet traceerbaar omdat het niet eens een grens over moet.
  Dit is voor een private partij (als hij moet betalen) van belang doordat de betaling aan personen, in de regel minder is als het vergoeden van de echte schade.
  Voor een overheidsbedrijf die legitiem is is dit negatief omdat er altijd minimaal een zweem van corruptie blijft hangen.
  Voor corruptie is het ideaal:
  Geen openbaarheid en geen geld spoor.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -