26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Angst premier niet nodig’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Angst premier niet nodig’

Oppositie-Statenlid Girigorie ontkent lekken document


Willemstad – In reactie op wat zich deze week in de Staten heeft afgespeeld rond het debat over de raffinaderij stelt Statenlid Quincy Girigorie van oppositiepartij PAR dat premier Gilmar Pisas (MFK) ‘zich geen zorgen hoeft te maken’ over een mogelijk gelekt document.

Staten2,,Ik liet een organogram zien dat ik zelf had gemaakt, waar bovendien verder geen namen of getallen op staan”, aldus Girigorie. ,,Iedereen aanwezig was daarvan getuige.”

Hij reageert daarmee ook op een brief die Pisas in de Staten voorlas van preferred bidder Caribbean Petroleum Refinery (CPR), waarin gedreigd wordt met juridische stappen als documenten die behoren tot de non-disclosure agreement (NDA) op straat zouden komen te liggen. Pisas zelf benadrukte nog voordat hij de brief voorlas dat er (nog) niet gesproken wordt over een claim. Maar dat áls die claim komt, dit voor Curaçao weleens funest zou kunnen uitpakken.

Overigens eindigde de openbare parlementsvergadering zonder de vereiste tweede ronde. De meeste Statenleden, waaronder ook coalitiepartner Gwendell Mercelina (PNP), waren van mening dat veel van hun vragen onbeantwoord waren gebleven. Er werd ook geconstateerd dat de premier ‘sin smak’ (lusteloos) de vragen had beantwoord en duidelijk moe leek te zijn. Bovendien was het op dat moment al laat en was de werkdag van de betrokken functionarissen die bij de beantwoording helpen ook al ten einde gelopen. De Statenvergadering is daarom voor onbepaalde tijd geschorst.

De premier was zijn antwoordronde begonnen met zijn beklag over het aantal ‘konkels’ (tikken op de kop) dat hij te verwerken krijgt, zonder dat hij daarop kan reageren als minister-president. Maar hij sprak ook over zijn feilloze ‘don’ (gut feeling of onderbuikgevoel) en dat hij zeker weet dat de raffinaderij weer opengaat.

,,Er zijn wel krachten die dit willen tegenhouden. Mijn moeder zei vroeger niet dat ik mijn mond moest houden, maar wel dat ik weinig moet zeggen. En ook dat ik de kring van vertrouwelingen klein moet houden, om zo lekken en claims te voorkomen. Er zijn nu twee vertrouwenspersonen die mij bijstaan in het beantwoorden van de Statenvragen.”

Vervolgens wordt de in het Engels opgestelde brief van de CPR-directieleden, gericht aan Pisas, voorgelezen. Daarin wordt gesteld dat CPR zich zorgen maakt omdat er informatie gelekt zou zijn. En dat vertrouwelijke informatie die publiek wordt, schade toebrengt aan zowel CPR als overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Ook wordt gesteld dat de met opzet gelekte informatie niet de waarheid dekt en bedoeld is om het imago negatief te beïnvloeden.

De brief verder: ,,We hebben direct actie ondernomen om te zoeken naar de bron van het lek en de intentie hiervan. Er wordt onderzoek gedaan op Curaçao en in de Verenigde Staten (VS). Degenen die gelekt hebben worden verantwoordelijk gehouden en kunnen rekenen op juridische vervolging. De veiligheidsdirecteur Alejandro Marquez is op dit moment op het eiland om het onderzoek te leiden met de lokale overheid en met hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst. We verzoeken u dringend om alle maatregelen te nemen om het lekken te stoppen en om de verantwoordelijken te berechten.” De brief is ondertekend door de vier directeuren Luis Giusti, Raul Socorro, Erchenel Doran en Alejandro Marquez.

Op de veelgestelde vraag waarom RdK zelf geen aangifte heeft gedaan, antwoordt de premier dat daarover nu juridisch advies ingewonnen wordt en dat RdK een besluit hierover nog in beraad heeft. Hij benadrukt verder dat CPR wel aangifte heeft gedaan in de VS. Op de andere vraag waarom nog steeds dooronderhandeld wordt met CPR stelt Pisas: ,,CPR heeft het hoogste gescoord in vergelijking met andere partijen en heeft de screening doorstaan uitgevoerd door FTI Consulting Thomson Reuters.

Het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft uitgewezen dat CPR niet betrokken is bij de vervalsing van documenten. Daarom is besloten met CPR door te gaan.” En over zijn eigen verantwoordelijkheid hierin stelt hij: ,,Ik heb al gezegd dat ik vecht voor het vinden van een operator van de raffinaderij. Ik ben daar politiek verantwoordelijk voor en als dat mij de kop kost dan is dat maar zo, maar ik ga wel voor de extra mile.”

En hoewel Sheldry Osepa (PNP) zich eerder hardop afvroeg of het handig is de raffinaderij open te houden terwijl wereldwijd raffinaderijen sluiten en er minder vraag komt naar olieproducten, stelt Pisas: ,,De vraag naar producten zal zeker nog dertig jaar aanhouden. En juist nu er zoveel raffinaderijen sluiten kan onze raffinaderij van betekenis zijn. Er zal in elk geval vraag blijven naar asfalt en brandstof voor vliegtuigen die voorlopig niet elektrisch gaan vliegen. Het zal een economische boost geven aan het eiland en weer veel banen opleveren.”

Met betrekking tot de milieuwetgeving geeft de minister-president aan dat die opgesteld is aan de hand van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Nederland. ,,Alle stakeholders hebben er al een blik op geworpen, de wet wordt nu aangepast om eerdaags aan de adviesorganen te worden aangeboden. De wet kan in de eerste helft van 2023 aan de Staten worden aangeboden”, zo vermoedt hij.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties