29.3 C
Willemstad
• vrijdag 23 mei 2025

Extra | Journaal 22 mei 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 21, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 20, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 19, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Ennia, waarom het ons allemaal aangaat

HomeLandenCuraçaoAD commentaar | Ennia, waarom het ons allemaal aangaat
AD commentaar | Ennia, waarom het ons allemaal aangaat

Ennia gaat ons allemaal aan. Sommigen denken misschien dat alleen welgestelde personen een pensioenregeling bij deze particuliere verzekeraar hebben lopen. Niets is minder waar.

Er zijn 30.000 polishouders, mensen met een privépensioen – vaak via het bedrijf waar ze werken. Onder anderen vele honderden medewerkers van het Curaçao Medical Center (CMC) maar ook van nog vele andere ondernemingen.

Verpleegkundigen bijvoorbeeld, gewone mensen die hard werken voor hun inkomen en jarenlang hebben gespaard en dat nog doen voor een pensioen op hun oude dag, die bij een faillissement van Ennia naar hun extra pensioencentjes kunnen fluiten. Dan zijn zij alléén afhankelijk van de algemene ouderdomsverzekering (AOV), waarvan iedereen weet dat zoiets leidt tot armoede, als het fonds überhaupt houdbaar blijft, gezien de vergrijzing. Jobs om ‘bij te verdienen’, ondanks de bereikte pensioengerechtigde leeftijd, zijn er nauwelijks, nog los van de vraag of dat menselijk gezien van hen mag worden gevraagd.

Op dit moment kunnen mensen denken dat Ennia ‘gered’ is, nu Nederland bereid lijkt te zijn een bedrag van circa 600 miljoen euro (oftewel 1,2 miljard gulden), te lenen aan de regering van Curaçao om het Ennia-debacle ‘op te lossen’. Het is ‘op te lossen’ tussen aanhalingstekens, want met deze lening aan het Land, wordt de schuld zo torenhoog dat straks nagenoeg niets meer gefinancierd kan worden; van goede wegen tot en met het onderwijs en welzijnsinstellingen.

En waarom eigenlijk zou het Land zich in de schulden steken voor een private instelling? De grote boosdoener (sommigen, waaronder de minister van Financiën, zeggen ‘boef’), Hushang Ansary, zou Ennia Caribe Leven hebben uitgekleed; populair gezegd: hij is er met de buit (het geld van de polishouders) vandoor gegaan. Dáár moet het geld teruggehaald worden. En ja, de Amerikaanse miljardair is in een aansprakelijkheidsprocedure in eerste aanleg in 2021 veroordeeld voor het betalen van ruim een miljard gulden ‘schade’, maar omdat deze veroordeling in een civiele rechtszaak werd uitgesproken is dit bedrag niet of erg lastig afdwingbaar/invorderbaar.

Ansary is tot nu toe niet strafrechtelijk vervolgd en dat strafrechtelijk onderzoek zou er alsnog moeten komen. Zo’n strafrechtzaak begint met een aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) dat daar een onderzoek voor moet opstarten. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft al in 2018 en vervolgens ook in 2019, gedetailleerd en onderbouwd, aangifte gedaan.

Nu zegt het OM daar niet aan te kunnen beginnen vanwege de complexiteit en door het gebrek aan mankracht/expertise. Maar het lijkt vooralsnog de enige manier om het kapitaal daar op te halen waar het vandaan moet komen, namelijk bij Ansary. Een strafrechtzaak kan echter jaren duren en de kans is aanwezig dat de nu 96-jarige Ansary dan niet meer onder ons is. Dat de zaak complex is, dat klopt, maar in de civiele procedure is al uitvoerig onderzoek gedaan en is heel diep op de problematiek ingegaan; vaak met naam- en toenaam, ook van degenen die tot nu toe nog niet werden gedaagd door de Centrale Bank CBCS. Het is dus niet een heel krachtig en overtuigend argument van het OM om daarom geen onderzoek te starten. Of meent het OM juridisch geen zaak te hebben? Dan moet dát worden gezegd én uitgelegd.

Wat betreft de Ennia-lening, spreekt het College financieel toezicht (Cft) over ‘andere oplossingsrichtingen’. Het is niet exact bekend welke die zijn. Maar mogelijk zou het een betere oplossing zijn als Curaçao dat geld niet leent, of dit tenminste buiten de werking van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) doet, maar véél liever/beter nog: dat Nederland zich voor die 1,2 miljard gulden garant stelt (met verpanding van de aandelen van de nieuw op te richten Ennia-entiteit plus de claim op grootaandeelhouder Ansary van de Ennia-groep).

Zodat de polishouders gerust kunnen zijn, totdat zowel de civiele zaak als de strafrechtzaak is afgerond en mogelijk het geld alsnog bij Ansary en zijn familie ontnomen kan worden. Wellicht kan het OM wat betreft personele bezetting ondersteund worden met bijstand en deskundigheid vanuit Nederland, dat er dan ook een belang bij heeft dat het geld van Ansary terugkomt om de borgstelling te kunnen opheffen.

Het is verder ook in Nederlands belang dat de Ennia-problematiek wordt opgelost omdat er anders een volgende stroom Curaçaoënaars naar Nederland op gang komt; ditmaal berooide pensionado’s die daar als Nederlands staatsburger hun hand komen ophouden bij de Staat, en daar – terecht – huisvesting, zorg en middelen om in hun levensonderhoud te voorzien komen opeisen. Een scenario waarbij Curaçao financieel-economisch een enorme klap te verduren krijgt en mogelijk toch weer in Den Haag moet aankloppen.

Op deze manier is er geen politieke inmenging nodig in de Ennia-zaak en hoeft het Land geen lening aan te gaan waarmee Curaçao zichzelf als het ware failliet verklaart. De oplossing moet namelijk wel behapbaar blijven. Solidariteit is mooi en dus, ja. Maar als Land (lees: bevolking) doodbloeden, nee!

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document over het vonnis inzake Ennia eigenaar Hushang Ansary c.s. niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document over het Evonnis inzake Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur niet kan lezen of downloaden.

De vergoedingen van Ennia commissarissen pagina 30 van vonnis CUR201903842,CUR201903843, CUR201903842, CUR201903796, CUR201903844 en CUR201903846
De excessieve vergoedingen van Ennia commissarissen volgens het vonnis CUR201903842

 

2021 11 29 – VONNIS Ennia Hushang Ansary Nina Ansary Abdallah Andraous Ralph Palm Gijsbert Van Doorn Parman… by Knipselkrant Curacao on Scribd

2022 01 21 – VONNIS Ennia Accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur ECLI_NL_TACAKN_2022_1 by Knipselkrant Curacao on Scribd

1 reactie

  1. Het falende toezicht van de Centrale Bank (CBCS) t.a.v de perikelen bij Ennia is onbenoemd en vergt minstens een parlementair onderzoek. Dat Nederland voorziet in een lening aan het Land Curacao is het minste wat Nederland kan doen. Dat de “Lening Ennia” bovenop de “Lening Corona” valt en derhalve een enorme aanslag vormt op Curaçaose belastingopbrengsten is onvermijdelijk, omdat het Land Curacao verantwoordelijk is voor de gevolgen van falend toezicht. Dat het CFT het niet eens is met de maatregel van de Staatssecretaris is logisch gezien de rol van het CFT. Gelukkig zijn de polishouders verzekerd van een pensioen-inkomen en voorkomt deze maatregel een grote sociale onrust onder de 30.000 polishouders. Wie zou hierop publiekelijk moeten reflecteren?
    -Het OM dat onvoldoende slagkracht ontwikkelt ten aanzien van de gepleegde fraude door (ex)bestuurders van Ennia en vervolgens niet doorpakt de honderden miljoenen terug te vorderen en vervolgens nalaat de toenmalige bestuurders en RvT van het CBCS ter verantwoording roept voor wanbeleid inzake hun toezichthoudende rol.
    – het Land Curacao (minister van Fin) dat onvoldoende doorpakt in de Ennia-fraude-casus die al sinds 2006 speelt en minstens in de RMR had moeten worden geadresseerd en met het OM en het RST had moeten worden afgestemd.
    – De CBCS die minstens de toenmalige bestuurders en toezichthouders ter verantwoording roept en publiekelijk spijt betoond voor haar wandaden als Centrale Bank.
    Zolang er geen integriteitscode bestaat binnen de bestuurlijke organisaties en het OM is het reflecteren op misstanden en misdaad niet georganiseerd. Dat geldt voor iedereen met een publiekrechtelijke taak. Als burger verlies je in hoog tempo het vertrouwen in een betrouwbare overheid. Schandelijke vertoning van het OM, voormalige ministers van Financien en de bestuurders, RvT en RvC van het CBCS.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties