27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

NTR | Welke coalitie krijgt Bonaire? MPB lijkt de sleutel in handen te hebben

HomeLandenBonaireNTR | Welke coalitie krijgt Bonaire? MPB lijkt de sleutel in handen...

Welke partijen gaan besturen op Bonaire? Een paar dagen na de verkiezingen voor de eilandsraad, liggen een aantal scenario’s op tafel.

MPB lijkt de sleutel te zijn, terwijl Demokrat nog op een restzetel hoopt via een hertelling.

Partijleider Clark Abraham eist een hertelling. PDB ziet ‘een zodanig klein verschil’ in het aantal stemmen, dat ze er zeker van willen zijn dat het allemaal wel klopt. Want stel dat er fouten zijn gemaakt én PDB zo’n 50 stemmen meer blijkt te hebben.

In dat geval gaat een van de restzetels niet naar UPB, maar naar PDB. De optie voor opnieuw een coalitie van MPB+UPB valt dan ook weg. En dan ziet de eilandsraad er ook anders uit: Demokrat (4), UPB (2), MPB (2) en M21 (1).

Terwijl Demokrat (PDB) een grote overwinningsoptocht houdt, laat de groene partij UPB weten voorlopig geen gesprekken met ze te gaan voeren voor een coalitie. Onder andere vanwege de vraag om een hertelling.

UPB schort gesprekken met Demokrat op
Zaterdag heeft Demokrat een delegatie benoemd die in de tussentijd met verschillende partijen wil praten. Ook UPB is – net als MPB en M21 – uitgenodigd voor een gesprek dinsdag.

Daar is geen antwoord op gekomen. Wel heeft UPB de volgende dag in een statement bekendgemaakt dat ze het niet zien zitten om met Demokrat te praten, vanwege de vraag om een hertelling.

“Het standpunt van de Democratische Partij brengt met zich mee dat het geen enkele zin heeft om op dit moment besprekingen te gaan houden met de partij, aangezien zij een ander beeld hebben van de verdeling van de zetels”, aldus de verklaring.

Aanhangers van Demokrat vinden dat hun partij aan de beurt is om te besturen, omdat de partij de meeste stemmen heeft behaald. Ze reageren verontwaardigd over de verklaring van UPB om niet in gesprek te gaan voor een coalitie.

“Geen enkele politieke partij heeft de absolute meerderheid”, aldus UPB. “Wat met zich meebrengt dat de bewering dat er verandering in de regering moet komen nergens op gebaseerd is.”

Welke coalitie wordt het? Dit zijn de verschillende scenario’s
Demokrat (3) en M21 (1 zetel) hebben inmiddels een samenwerkingsovereenkomst getekend. Die combinatie is alleen niet genoeg voor een coalitie. Er is steun nodig van nog een partij: UPB (3) of MPB (2).

Een eerdere coalitie tussen PDB en UPB hield het amper en jaar vol (2015-2016). Tijdens de campagne werden er ook vragen gesteld, of deze combinatie weer mogelijk is. Oud-partijleider Ramoncito Booi heeft zich de afgelopen weken negatief uitgelaten over die combinatie.

Bij UPB (3) is de voorkeur om door te besturen met MPB (2), ondanks dat de blauwe partij nu de zetels heeft verloren. In de afgelopen jaren was er in de Bonairiaanse media steeds onvrede te merken binnen die coalitie.

Als UPB niet wil samenwerken met Demokrat, dan heeft de blauwe partij MPB de sleutel in handen voor een nieuwe coalitie. Oud-partijleider Elvis Tjin Asjoe zei kort na de uitslag dat zijn partij het niet heeft verdiend om ‘afgestraft’ te worden.

MPB laat maandag in een verklaring weten dat de partij ‘de deur openhoudt voor alle partijen’. De partij laat weten dat ze ‘door kandidaten van Demokrat, UPB en M21’ gebeld te zijn om gesprekken te gaan voeren. “Echter, het onderhandelen is nog niet begonnen.”

“Onze partij wil niet de 2034 stemmen die wij uit vertrouwen hebben gekregen tenietdoen”, schrijft MPB. “Dit is een van de redenen waarom onze deuren openstaan om met iedereen aan tafel te gaan. Ook staan we open om gesprekken te voeren met eenieder die herkent wat onze partij de afgelopen vier jaar gedaan heeft en die een coalitie willen vormen met MPB.”

Hertelling van de stemmen
Mocht de hertelling er komen én Demokrat ook nog de restzetel krijgen, dan liggen de kaarten er anders voor. De combinatie van Demokrat en M21, zou in dat geval voldoende zijn om een meerderheid te vormen.

Tot nu toe is het niet bekend of en wanneer de hertelling gaat plaatsvinden. Op donderdag 23 maart komt het hoofdstembureau bijeen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties