30 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

NTR | Vraag naar seniorenwoningen neemt verder toe op Bonaire

HomeLandenBonaireNTR | Vraag naar seniorenwoningen neemt verder toe op Bonaire
Persbureau Curacao

Eerder publiceerde Caribisch Netwerk over ouderen op Bonaire die niet meer alleen thuis kunnen wonen. Het aantal aanvragen voor aanleunwoningen en specialistische zorg blijkt een jaar later verder te zijn toegenomen.

Wanneer mantelzorgen voor een oude of zieke vader of moeder niet meer lukt, proberen familieleden vaak professionele hulp in te schakelen. Maar door een tekort aan plekken voor zogeheten respijtzorg (zorg die iemand anders tijdelijk overneemt van de mantelzorger) kunnen ouderen niet de nodige zorg krijgen.

Er zijn op Bonaire 12 plekken voor respijtzorg, terwijl er elke 3 maanden zo’n 30 aanvragen binnenkomen, zegt de Zorg en Welzijn Groep.

Grotere vraag naar aanleunwoning
Hadden begin van dit jaar zo’n 25 ouderen behoefte aan een aanleunwoning, nu zijn dat er zo’n 33, zegt Genara Timp-Silberie van Zorg en Welzijn Groep.

Ook onder de groep ouderen die wel zelfredzaam is, groeit de vraag naar zorg, omdat ze bijvoorbeeld op oproepbasis hulp nodig hebben.

Steeds grotere hulpvraag vanuit mantelzorgers
Het tekort aan plekken heeft ook gevolgen voor mantelzorgers. “Ouderen wonen vaak in huis bij een familielid dat voor hen zorgt”, vertelt directeur Timp-Silberie.

“Soms wordt dat te zwaar voor de mantelzorger. We krijgen ook aanvragen binnen als een mantelzorger bijvoorbeeld naar het buitenland moet.”

Ook zijn er gevallen van ouderen die geen ondersteuning hebben van een familielid, terwijl ze niet voor zichzelf kunnen zorgen. “Het gaat om zo’n 23 ouderen die echt niet thuis kunnen blijven wonen.”

“We krijgen ook herhaaldelijk aanvragen voor dezelfde persoon. We zijn hard bezig om de maatschappelijke ondersteuning te versterken, zodat zij intensieve zorg thuis kunnen ontvangen en we blijven hard werken aan een duurzame oplossing.”

Bij dagopvanglocaties wordt momenteel geprobeerd om die ouderen in ieder geval overdag te helpen. Maar ook bij de dagopvang is er nog steeds een tekort aan plekken, blijkt uit navraag.

“Er zijn ouderen die wel zelfstandig kunnen wonen en dat stimuleren wij ook door hen te helpen met bijvoorbeeld maaltijden, transport, huishoudelijke hulp en dagbesteding.”

‘Overheden bieden nodige aandacht’
De Nationale Ombudsman ziet tijdens zijn laatste bezoek aan Bonaire ook dat verschillende ouderen voorzieningen missen op het eiland of in armoede verkeren. “Het is de realiteit dat veel ouderen met armoede problematiek kampen”, beaamt Timp-Silberie. “Als stichting richten wij ons niet perse op armoede bestrijden, maar soms loopt het wel parallel.”

Ondanks de zorgen, hebben volgens Timp-Silberie de lokale overheid en Nederland aandacht voor het probleem. “Wij zijn intensief aan het samenwerken voor de doelgroep ouderen met de overheden en ketenpartners.” De val van het kabinet in Nederland heeft daar tot nu toe geen invloed op gehad, aldus Timp-Silberie.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties