30 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | CDA wel populair op Bonaire: ‘Knops heeft veel betekend voor de eilanden’

HomeLandenBonaireNTR | CDA wel populair op Bonaire: ‘Knops heeft veel betekend voor...


KRALENDIJK – Het CDA is de grootste partij geworden op Bonaire bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zo’n 3000 mensen kwamen woensdag 17 maart naar de stembus. Het opkomstpercentage is daarmee maar iets hoger dan vier jaar geleden: 22,6 procent.

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties werd meerdere malen genoemd als lijsttrekker waarop was gestemd. ‘Omdat hij veel heeft betekend voor de eilanden’, was een veelgenoemde reden onder lokale stemmers.

Maar als het aan Nos Ke Boneiru Bèk (Wij willen Bonaire terug) lag, was de lokale bevolking helemaal niet naar de stembus gegaan. Zij deden vlak voor de verkiezingen juist een oproep aan de mensen om niet te gaan stemmen.

Bonaire koos in een referendum in 2004 om direct onderdeel te worden van Nederland. Maar de onvrede op het eiland tegenover Den Haag is verder gegroeid, stelt Nos Ke Boneiru Bèk. De actiegroep – die politiek Den Haag al jarenlang beticht van kolonialisme – voerde de afgelopen weken daarom ook een opvallende verkiezingscampagne: ga ‘als teken van protest’ niet stemmen.

Geen democratie
Volgens Jamies Finies, de voorman van de actiegroep, heeft Bonaire met haar 20.000 inwoners weinig impact op de Tweede Kamerverkiezingen en dus op de toekomst van zijn eiland. “Waar begin je aan als je 70.000 stemmen nodig hebt? Democratie is als wij op Bonaire ook iets kunnen veranderen.”

Nederlanders leven als koningen
Finies benadrukt dat de lokale bevolking in de minderheid is door de immigratie van Europese Nederlanders. “De Bonairianen zijn gedwongen om drie banen te hebben om te overleven, terwijl Europese Nederlanders hier naartoe komen met twee salarissen. Zij leven hier als koningen.’’

Wat hij voor signaal hoopt af te geven met het protest? “Dat alle partijen die over ons willen praten, echt kijken naar deze eilanden en ons recht om te bestaan als volk, buiten de democratie van Nederland.’’

Invloed vanaf de eilanden
Imarisha Hagens kan zich niet vinden in de oproep van Nos Ke Boneiru Bèk. “Vrouwen en niet witte-mensen hebben te lang gevochten om te mogen stemmen. En je bereikt meer als je stemt op partijen die voor je belangen opkomen, dan als je helemaal niet stemt.” Hoeveel vertrouwen heeft ze dat er echt invloed zal zijn vanuit de eilanden in Den Haag? “Ik denk dat het meer gaat leven als er meer mensen stemmen en dat we zo op een gegeven moment wel invloed kunnen krijgen.”

Zo’n 3000 mensen kwamen woensdag 17 maart naar de stembus.

Karel Visser heeft op Raymond Knops (CDA) gestemd. “Het bestuursakkoord heeft ons heel veel richting gegeven en dat we tijdens de coronacrisis gelijkwaardige hulp krijgen, vind ik heel groot.” Stemmen heeft volgens hem zeker zin om invloed uit te oefenen. “Dat geeft tenminste een signaal dat hij het goed doet voor ons eiland. Dan denken ze in de kamer; laten we zijn richting op gaan.”

Meer lasten dan lusten
Margaret is ook blij met de hulp vanuit Nederland, maar benadrukt dat er nog steeds ongelijkheid is waar iets aan moet worden gedaan. “We zien dat ze ons door de jaren heen meer tegemoetkomen, maar we hebben nog steeds meer lasten dan lusten. Het is tijd dat alles gelijkgetrokken wordt, zodat je met een minimumloon kunt leven.’’

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 reacties

  1. Curacao revisited, ben het helemaal eens met uw reactie!!!!

    Daarom vind ik het zo vreselijk triest dat er op Curaçao er zo weinig aan zelfreflectie wordt gedaan. Op dat eiland geeft men degene de schuld (‘kuchu a kortami’) die met een hoge opleiding, meestal de Europese Nederlanders of gemotiveerde en gestudeerde Antillianen, juist zoveel van hun eiland houden dat ze willen terugkeren om het eiland beter en mooier te maken, dus op te bouwen.
    Daarom vind ik het echt een enorm dieptepunt dat er zoveel constructieve politieke partijen op Curaçao compleet zijn weggevaagd door de huidige verkiezingsuitslag!

  2. “De Bonairianen zijn gedwongen om drie banen te hebben om te overleven, terwijl Europese Nederlanders hier naartoe komen met twee salarissen. Zij leven hier als koningen”
    wat deze man helemaal over het hoofd ziet, of zich niet wil afvragen, is wat de achtergrond is van de mensen die op Bonaire wonen. Het is niet zo onwaarschijnlijk dat de Europese Nederlanders vooral hoogopgeleiden zijn, of zakenmensen, terwijl de lokale bonariaan een veel lagere opleiding heeft genoten. Dan zou je 2 dingen kunnen voorstellen:
    1. investeer in goed onderwijs zodat de volgende generatie van lokale Bonarianen ook hoogopgeleid is
    2. wees blij dat je hoogopgeleide mensen uit het buitenland ontvangt ipv werkeloze armoedzaaiers: die mensen betalen belasting, kunnen het eiland vooruit helpen, en kunnen hun kennis overdragen aan de lokale bevolking

    maar het is natuurljik veel makelijker om de buitenlander de schuld te geven dan om eerst bij jezelf te rade te gaan

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties